Ustronie pod miedzą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ustronie pod miedzą cz.2

Post »

Dzień dobry.

Tak to prawda, zaczyna się spektakl, ale czerwiec jest to dla mnie niestety najbardziej zabiegany i zapracowany miesiąc w roku, intensywnością przebija nawet wrzesień, a do tego dochodzą przetwory różne itp

W tym roku robię dużo naturalnych syropów, herbat, suszu z darów lasu/łąki/pola. Robiłam mniszek, zrobiłam hyczkę (syrop z kwiatów bzu czarnego), robi się też sosnowy. Suszę kilogramy rumianku. Były też herbaty z lilaka, pąków jabłoni, czeremchy. I dalej będę tak działać, bo już chabry zaczynają itp

Obrazek

Obrazek

To wszystko łączone z pracą, lekcjami dziecka, obiadami/domem, dojazdami na działkę sprawia, że brakuje już nawet oparów sił. Czekam na lato.

Kasiu- tak- obrywałam wszystkie listki, poświęciłam na to kilkanaście listopadowych godzin na działce. Umęczyło mnie to strasznie, ale musiałam, bo jesienią zaczęły się już choroby grzybowe. No może w samych czubkach pędów listki zostały.
Wtorkowe pąki Edenek: :wink:

Obrazek

Obrazek

Alu życzę ciepełka, żeby i Twoje roślinki mogły się wygrzać i żeby ślimaki pogrzało :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiolu u mnie też trochę skoczków i mszyc- i cały czas się waham czy zrobić oprysk, bo póki co zbieram ręcznie. Jednak nie jestem w stanie być tam codziennie, dlatego chyba opryskam w weekend w nocy..
Myślę, że Edenek już więcej dziś będzie, ale tym pięknisiem też nie warto gardzić, a zapach przebija Edenkowy... ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Inne stoją już w kolejce..

Obrazek

Obrazek

W ogrodzie większość prac wykonane, ściółkowanie też oszczędza mi pielenia. Mam jeszcze pomidory do wysadzenia, muszę się tym zająć w weekend i resztki cynii oraz aksamitek. Teraz tylko pańskim okiem tuczyć, podlewać, przycinać, zdejmować mszyce itp. Co jakiś czas skoszenie trawy. Na taki stan tyraliśmy jak woły 6 pełnych lat. Ogród jest mały, więc teraz już na bieżąco się wszystko ogarnie. Nie wiem czy dałabym siłowo radę zakładać to teraz od początku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze dwa dni i wyczekany weekend. :wit
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry w niedzielę. :wit
Straszne, ale to straszne mam zaległości forumowe. Dziś postanowiłam się wziąć z nimi za bary i przed chwilą uzupełniłam wątek przetworowy, a teraz czas na ogrodowy... :roll: Nie wiem, co z tym pocznę, bo mam milion zdjęć. ;:223
Został mi jeszcze tydzień do wakacji, potem jeszcze trzeba będzie oddać jakieś dokumenty i tez trochę spędzić czasu przy kompie, a później może wreszcie po ponad pół roku odwiedzę rodziców. Ogród nie czeka na mnie, więc mocno się muszę starać, żeby mając ogrom innej pracy za nim nadążyć. Jakoś mi się to udaje. To samo z przetworami różnymi z darów ogrodu, łąk i lasu. Nic nie poczeka, trzeba żyć na maksa. ;:108

W ogrodzie wszystko kwitnie- róże, lawendy, różne byliny, za chwilę lilie (Martagony już zaczęły). Na drzewach i krzewach owocowych gałęzie się uginają, w warzywniku oprócz plagi mszyc, którą już jakoś opanowałam opryskiem z mydła potasowego (koper niestety wyrwałam wcześniej, zanim to mydło kupiłam i poszedł na kompost- szkoda). Pomidory w donicach ruszyły z kopyta- każdy ma w ziemi obornik przekompostowany, skórkę od banana i pokrzywy i w ogóle ogród po majowej gnojówce z pokrzywy i żywokostu jest bujny jak dżungla. Ostatnio dość często pada i na jednej róży już widziałam objawy pleśni- chyba trzeba będzie zrobić oprysk- ona zawsze szybko ją łapie.
1,5 miesiąca jedliśmy rzodkiewki, teraz mamy wojsko sałaty nie do przejedzenia. Ogórków mam tyle, co kot napłakał z braku miejsca, ale mizeria jakaś w końcu będzie. Rosną już małe cukinki, botwinka na dniach (już się buraczki nadają). Ogólnie jest fajnie i nie narzekam, tylko weekendy mogłyby być mniej deszczowe.

Dodam fotki poza różanymi i potem zrobię osobny post z róż. Chyba nie umiem wybrać, więc będą prawie wszystkie zdjęcia. :oops:

Są to fotki z tego miesiąca, ale zaczynam jakieś 2-3 tyg wstecz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tyle tych fotek, że boję się, że nie zmieszczą się w 1 poście. :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W następnym poście zacznę pokazywać fotki róż. Nie wiem jak. Mam ich setki i ciągle robię nowe... :shock: :? ;:224 ;:124
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Piękny ogród , bardzo mi się podoba , jest wszystko ,warzywa , kwiaty wrócę do przejrzenia całego wątku od początku :wit ;:3
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereso dziękuję za słowa uznania i oczywiście zapraszam do ponownych odwiedzin. :)

A ja rozpoczynam różany film... ;:167 Nie sposób pokazać wszystkiego, ale będzie dużo, więc film będzie w odcinkach. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia są podpisane, więc zapraszam do oglądania.

cdn. :)
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaki miły oczopląs mi zafundowałaś Moniko :D . Ładnie pożeniłaś Eden Rose z Rosarium Uetersen, jedna podbija urodę drugiej. Wspaniałe widoki i mocne wejście na taras, cudnie! ;:167
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu dzięki piękne. ;:196
Dopiero w tym roku to wejście na taras zyskało na urodzie- po remoncie domku i jak róże się rozrosły. Zrobiliśmy im już poziome belki, więc może w przyszłym roku zarosną całe wejście. Na Rosarium i Eden jakoś tak przypadkiem się zdecydowałam i sama sobie gratuluję, że tak wyszło. :wink: ;:108 Taki efekt wymarzyłam sobie jakieś 6 lat temu, ale cierpliwość popłaca. :)

Następny odcinek różanego snu, chciałabym już być na bieżąco ze zdjęciami, zwłaszcza, że wakacje za pasem. :wink: :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uff, został jeszcze ostatni odcinek.. ;:218 ;:306
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie chcąc być gołosłownym dodaję ostatnie zaległe zdjęcia róż. Dziś pewnie zrobię nowe. Nie byłam od soboty w ogrodzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pracowo zbliżam się już do mety. Jeszcze kilka dni i około tygodnia pisania różnych dokumentów i będę mogła pod tym względem odetchnąć. Czas zabrać się za dom, gruntowne porządki odkładane z braku czas od miesięcy,a przetworowo powoli wszystko- ogórki, wiśnie, porzeczki, maliny....

Ostatnio udało mi się już troszkę słoikowo poszaleć, ale to zapraszam do mojego przetworowego wątku. :wit
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Moni.
Cudowny spacer odbyłam wśród pięknych kwiatów, aromatycznych ziół i oczywiście pachnących róż. Nie zdawałam sobie sprawy, że tak dużo ich masz :D U ciebie chyba tak dużo nie pada bo widać że wszystko ładne, zdrowe. U mnie pada cały czerwiec a ostatnie dni to już koszmar :evil: Róże mają szarą pleśń a mnie odechciewa się wszystkiego . :?
Patiann
200p
200p
Od: 6 maja 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudowne miejsce uslane rozami. Taki "fairy garden". ;:167 ;:167 ;:167 pieknie i nostalgicznie. Bravo!!!!
Monika, jak dlugo Aleksandra utrzymuje kwiaty? Bardzo podoba mi sie jej kolor i struktura kwiata. Zstanawiam sie nad nia. Twoje portrety kwiatowe ciesza moje oko:))) Dziekuje za wspaniale doznania ;:333 Pozdrawiam!:)

Z niecierpliwoscia czekam na kolejne fotki.
Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Za mną cudowny weekend z piękną pogodą na działce. Udało się mnóstwo zrobić, mimo, że w sobotę mieliśmy gościa- naszą ukochaną sąsiadkę, naszego dobrego ducha, która nas wspiera od 10 lat i jest członkiem mojej małej rodziny.
Razem z nią oberwałam porzeczki i powstał wspaniały mus, póki co z czarnej, a dziś zrobię rarytasik z czerwonej, ale nie będzie go dużo- porzeczka do dokupienia!

Obrazek

Obrazek

Miło jest usiąść do posiłku, z gościem czy bez, w takiej scenerii...

Obrazek

Kiedy odwieźliśmy ją do domu (mieszka piętro pod nami), to wróciliśmy na działkę na nocleg. Wieczór był cudowny!!! Ciepły, bezwietrzny. Siedzieliśmy z mężem na tarasie, syn poszedł już spać i słuchaliśmy sobie muzyki (Sweet 90ties Anny Gacek o polskiej muzyce na Audiotece). Zwykle przegania mnie wiatr, jestem zmęczona, a tu siedziałam do 2 i nic. :D
Co nie zmieniło faktu, że nastawiłam budzik na 6 i ostro wzięłam się po pracy. Przede wszystkim podlewanie, bo pomimo, że straszyło burzą w sobotę, to nie było żadnego deszczu. Potem podlanie pomidorów schomikowaną gnojówką z żywokostu i pokrzywy (z maja), a także róż i kwiatów w donicach. Podlałam hortensje magiczną siłą i zrobiłam zdjęcia porównawcze działki (ale je zachowam już do następnego wątku), ścięłam kwiaty lawendy nadmiernie wystające na ścieżkę i wpakowałam je do woreczków. Wykopałam całkiem już leżący czosnek i na jego miejsce zasiałam fasolkę i odrobinę maciejki (bo mi się nie udała w tym roku). Później robiłam te przeciery porzeczkowe, także niedziela była pracowita.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lawenda nie zawiodła i będzie jej sporo. Będę ścinać do woreczków, robić fusetki, syrop i chcialabym zrobić olejek lawendowy.

Wiolu róż mam koło 50 odmian. Chciałabym jeszcze 30-40-50 innych, ale to już nie w tym miejscu. A jak taki ogród zostawić i zakładać nowy? No chyba, że mieć dwa. ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róże trzymają się dobrze, ale troszkę deszcz zepsuł. Zrobiłam dwa razy konfiturę różaną, trochę płatków suszę, może jeszcze się uda, ale najbardziej aromatyczne- Ghita, Rose de Resht, Duchesse de Montobello, Munstead Wood i Louise Odier już prawie przekwitły. Chorób póki co nie widzę, po kwitnięciu opryskam je środkiem 2w1.

Patiann Dzięki za taki miły komplement ;:167
Aleksandra umiarkowanie długo trzyma kwiaty, po deszczu czasem się uginają pąki, bo są duże i ciężkie.

Obrazek

Obrazek

I dalej panienki...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to zbiór czosnku. Nie ma go dużo, około 6-7 sztuk jeszcze zostawiłam, bo w miarę stoją. Będzie chociaż swój do przetworów.

Obrazek

W dzień przed zakończeniem roku zrobiłam dwa bukiety dla wychowawczyń syna. Wyszły takie:

Obrazek

Obrazek

Obiecałam sobie, że nowy zacznę od porównawczych zdjęć działki, a właśnie takie w niedzielę zrobiłam. :wink:

Kolejny wątek znajdziecie więc: Tutaj

Mam nadzieję że nadal będziecie moimi gośćmi. ;:167

Proszę moderatorów o zamknięcie wątku. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”