Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy?
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy?
W końcu wiatr ustał. Teraz pochmurno +1C.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
7C i czasem wygląda . Rano już świergolą ptaszynki....
Wszystko nastawia się do słoneczka.
Zimo nie waż się wracać !!!!
Wszystko nastawia się do słoneczka.
Zimo nie waż się wracać !!!!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Igala, racja. Luty jest już taki wesoły, bo tyle ptaków wesołe trele urządza, choć i w styczniu jest też gwarno. Od wtorku słychać już skowronki, które wróciły jak zawsze o tej porze, choć bywały lata, gdy były tydzień wcześniej.
Wczoraj do południa pochmurno, a po południu ze słonecznymi chwilami. Temperatura wyniosła +10 st. C. Dzisiaj w nocy koło 0.
Irysy miniaturki już są. Agrest jak ma w zwyczaju od 2018 r. zielony rzecz jasna, ale niektóre maliny to już ogarnęło szaleństwo.
Wczoraj do południa pochmurno, a po południu ze słonecznymi chwilami. Temperatura wyniosła +10 st. C. Dzisiaj w nocy koło 0.
Irysy miniaturki już są. Agrest jak ma w zwyczaju od 2018 r. zielony rzecz jasna, ale niektóre maliny to już ogarnęło szaleństwo.
- seedkris
Noc -1C teraz +2C, słonko zza chmur się przebija.
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
11C i częsciowo , super jest. U mnie ziemia to kompletne błoto,szkoda bo chciałam posiac bób ale podobno wraca uparta zima z króką wizytą to się jednak wstrzumuję na chwilę.
dolnoslązok Irysy miniaturki są śliczne; to jakas wczesna odmiana? Maliny to będziesz jadł chyba też wcześniej niż zwykle
dolnoslązok Irysy miniaturki są śliczne; to jakas wczesna odmiana? Maliny to będziesz jadł chyba też wcześniej niż zwykle
Zapraszam serdecznie! Iga
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ani zimy ani wiosny. Rano -5, w ciągu dnia około 2 na plusie.I tak od połowy stycznia.Tylko na parapecie coś tam kwitnie
Pozdrawiam Eugenia
- Dolnoslonzok
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Wczoraj +12 st. C, może nawet +13. Dzień był słoneczny i bardzo przyjemny. Noc deszczowa z temperaturą +7 st. C. Poranek też deszczowy.
Iga, irysy przywiozła mama z Niemiec w 2012 r. Nie wiem jaka to odmiana. Posadziłem je początkowo w Kościerzycach. Kwitły wtedy w marcu, po 20. Tak było do 2015. Później przesadziłem je do Oldrzyszowic, gdzie w 2018 r. i 2019 r. zakwitały bliżej połowy marca, a od trzech lat był to przełom lutego i marca. W tym roku oszalały. A maliny? Na szczęście większa część jest mądrzejsza niż ta ze zdjęcia (i kilka innych sztuk) i nie są aż tak rozwinięte, choć pootwierały pąki.
Iga, irysy przywiozła mama z Niemiec w 2012 r. Nie wiem jaka to odmiana. Posadziłem je początkowo w Kościerzycach. Kwitły wtedy w marcu, po 20. Tak było do 2015. Później przesadziłem je do Oldrzyszowic, gdzie w 2018 r. i 2019 r. zakwitały bliżej połowy marca, a od trzech lat był to przełom lutego i marca. W tym roku oszalały. A maliny? Na szczęście większa część jest mądrzejsza niż ta ze zdjęcia (i kilka innych sztuk) i nie są aż tak rozwinięte, choć pootwierały pąki.
- seedkris
Dziś +1,5C i pada mokry śnieg, taki oblepiający wszystko. Musiałem otrząsać z siatki i foliowego namiotu.
- Dolnoslonzok
U mnie noc deszczowa z temperaturą +4 st. C. Dzień był pochmurny i deszczowy, a nawet chwilami padał deszcz ze śniegiem, a temperatura identyczna jak w nocy, czyli +4 st. C. Nic to, zima walczy z wiosną, a do tej meteorologicznej tylko jeszcze trzy dni.
IMGW podsumował luty:
Jeżeli dane referencyjne za lata 1991-2020, jaki tu podano to:
Luty Rzeszów -0,6 Warszawa -0,4 Łódź -0,3 Opole/Zielona Góra +0,7 Wrocław +1,1
zatem w tym roku wschód kraju (Rzeszów, Warszawa) będzie miał około +1 st. C, centrum ( Łódź) ok. +1,5 natomiast zachód, wzdłuż Odry będziemy mieli ca. +5 st.C.
IMGW podsumował luty:
Jeżeli dane referencyjne za lata 1991-2020, jaki tu podano to:
Luty Rzeszów -0,6 Warszawa -0,4 Łódź -0,3 Opole/Zielona Góra +0,7 Wrocław +1,1
zatem w tym roku wschód kraju (Rzeszów, Warszawa) będzie miał około +1 st. C, centrum ( Łódź) ok. +1,5 natomiast zachód, wzdłuż Odry będziemy mieli ca. +5 st.C.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
U mnie jeszcze wiosny aż tak nie widać. Zakwitły przebiśniegi i to tyle
We wtorek i czwartek była w miarę słoneczna pogoda, temperatura dobiła do 7 C, reszta tygodnia pochmurna z przelotnymi opadami. Ledwo co udało mi się przeciąć krzewy
We wtorek i czwartek była w miarę słoneczna pogoda, temperatura dobiła do 7 C, reszta tygodnia pochmurna z przelotnymi opadami. Ledwo co udało mi się przeciąć krzewy
Pozdrawiam Lucyna
- Dolnoslonzok
- seedkris
Noc -6,3C, teraz słonecznie ale zimo.
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hejka!
Bieszczady- dziś -1 , nie wieje, nie ma słońca, lekko przyprószone śniegiem ale tylko miejscami.Jest zimno.
Bieszczady- dziś -1 , nie wieje, nie ma słońca, lekko przyprószone śniegiem ale tylko miejscami.Jest zimno.
Witam, jestem Adam.
- Dolnoslonzok
U mnie w nocy było między 0 a -2. Poniedziałek był pochmurny z temperaturą +2 st.C.
- seedkris
O wschodzie słońca -7,1C. Teraz słonecznie .