Ranczo Nokły cz. 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
po_ziomka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 cze 2011, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ranczo Nokły cz. 4.

Post »

Takie odwiedziny u Tadeusza i spacer po Jego ogrodzie to jak lek przeciw depresji!
Te piękne zdjęcia ,to już jak miód na moje serce (i oczy :D ).
A kto wie czy nie zawitam tam kiedyś- choć do LB wybieram się już jakiś czas ;:224
Bo to zawsze coś wypadnie- raz nawet ciąża :twisted: - a jest trochę Osób tam do odwiedzenia.
Teraz doszedł Tadeusz i Jego ogród ;:224
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sedecznie witam Cię Tadziu i Zosiu!
Tak się złożyło,że dopiero dzisiaj usiadłem do laptopa aby Wam podziękować za miłe przyjęcie,nie mógłbym nie wspomnieć Waszych przemiłych dzieci Justysi i Tomka.Długo będziemy Was wspominać w rozmowach o tym spotkaniu w mojej rodzinie.
Pozdrowienia dla Zosi.Justysi,Tadzia i Tomka,Edward z Zosią ;:138
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Tadziu a ja się zauroczyłam sośnicą japońską ... czy ona bardzo wrażliwa na niskie temperatury?
Dzisiaj byłam w trzech ogrodniczych i niestety nie było jej w sprzedaży...pojechałam nawet do Daglezji i też nie mieli.
Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie i możliwość bycia w Waszych Nokłach.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tadeuszu i Zosiu dziękuję bardzo za możliwość goszczenie w Waszym cudownym ogrodzie. ;:196
Pełnym ciekawych iglaków i nie znanych krzewów, wokół piękne widoki. :roll:
Dziękuję za wspaniałą atmosferę spotkania i za trud włożony w jego przygotowanie. :)
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Lucilla pisze:Tadeuszu,jak tak wygląda ogród po imprezie ,to...powinniście imprezować na okrągło :wink:
Jak zwykle chylę czoła przed Waszą pracowitością i pomysłowością :!:
Ot, pradziwe stwierdzenie :D ;:108
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Zawsze odwiedzam Twój ogród w cichści. Podziwiam go oraz ogrom Waszej pracy.
Chciałam zapytać o clematisa The President : czy on jest taki wpadający w głęboki fiolet, czy tylko zdjęcie tak go przyciemniło ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

EWO- dziękuję za odwiedziny, ja również z zaciekawieniem oglądam nasz ogród na zdjęciach wykonanych przez inne osoby, coś mi się zdaje że ja już mechanicznie robię zdjęcia ogrodu z tych samych miejsc, spróbuję trochę się "przereformować",zobaczymy co z tego wyjdzie.

Po imprezie nie ma śladu, a to dlatego że nasz ogród jest użytkowy, nie tylko do oglądania, tylko do korzystania z niego, a czy korzysta z niego pięć, dziesięć, czy jak ostatnio ponad trzydzieści osób, to już niewiele zmienia. Nasz trawnik jest do deptania, bo to deptanie powoduje rozkrzewianie się trawy.

JOLU, dziękuję za odwiedziny, życzył bym sobie na przyszłość takiej "szarańczy". to jest zaszczyt móc gościć tylu znamienitych Forumowiczów.

JAGUSIU- dziękuję za spacer po ogrodzie,w poniedziałek to się świętowało, a nie pracowało, a wielkie sprzątanie było bezpośrednio po zakończeniu imprezy i sprzątali wszyscy co byli, ale powiedz, co to dzisiaj za sprzątanie, stulitrowy foliowy worek i do tego worka wszystkie plastikowe, talerze, talerzyki widelce, noże, łyżki, kubki, kubeczki, tacki , podstawki, i co tam jeszcze z plastiku.

Tylko zdrowie Forumowiczów wznoszono w szkle, bo jak wiesz nie każdy plastik jest przydatny podczas takich toastów.Co do czesania trawnika , to wiosną robiłem wertykulację, teraz tej czynności się nie wykonuje.

Tak samo z ukrywaniem szkód, wszystko co było dostępne, było w doniczkach, małych to fakt, ale było, sprzedane zostało ledwie, 1/3 wszystkiego, reszta rośnie i czeka na nowych właścicieli :?

LUCYNKO- dziękuję za odwiedziny, ja też uważam że powinniśmy imprezować, może nie codziennie ( bo kto by robił) , ale przynajmniej raz na tydzień ;:136 , niestety, nie ma chętnych, ogród jest gotowy w każdej chwili przyjmować GOŚCI :cry: . Dziękuję za ocenę naszej pracy w ogrodzie.

POZIOMKO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, żebyś wiedziała, że spacer po takim ogrodzie to najlepsze lekarstwo przeciwko depresji. Za bramą ogrodu zostawia się troski dnia codziennego a w ogrodzie ma się nieograniczony dostęp do ( w miarę ) naturalnej przyrody.

Od czasu do czasu, do naszego ogrodu zaglądają tacy co chcą być z dala od cywilizacji i telefonu komórkowego, złapać oddech chociaż na chwilę w tym zagonionym świecie.

Z wielką przyjemnością oczekujemy Twoich odwiedzin w naszych NOKŁACH. Zapraszamy.

EDWARDZIE- dziękuję za odwiedziny, zrobiłeś nam bardzo przyjemną niespodziankę, decydując się w ostatniej chwili na przyjazd do Nokłów, serdecznie dziękujemy za to Tobie i Twojej małżonki ZOSI.
Dziękuję za pozdrowienia dla mojej rodzinki.

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, miło nam było gościć Ciebie wraz z rodzinką, dziękuję że się dałaś namówić na przyjazd, mimo różnych przeszkód.

Sośnicę widywałem w Centrum na Zemborzyckiej ( na górce, koło torów) kilka razy, było to zazwyczaj wiosną, bo wtedy to centrum odwiedzam. Sośnica nie lubi jak się ją okrywa, dotykając jej. Ja u swojej, robię jej tylko parawan od zimnych wiatrów i to ten parawan musi być oddalony od gałązek na kilkanaście centymetrów.

TAJKO-dziękuję za odwiedziny, bardzo nam miło było gościć Ciebie z małżonkiem, jesteśmy niezmiernie zadowoleni że mieliśmy tak dużo GOŚCI, i dopisywał im humor i zadowolenie, a trudu w przygotowanie takiego spotkania, było tyle co wykoszenie trawy wokół ogrodu by przygotować miejsca parkingowe dla samochodów.

ANETKO- dziękuję za odwiedziny, imprezować by człowiek imprezował ;:224 , szkoda tylko że zdrowie już nie to co kiedyś było, a i GOŚCI, jak na lekarstwo :;230 .

OLU- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, jak zapewne zdążyłaś zauważyć, ja też, głównie z braku czasu , mimo że od czasu do czasu spaceruję po różnych ogrodach rzadko zaznaczam swoją obecność. Ci cichsi , też są też rejestrowani w rubryce [bWyświetlone[/b].

Pokazane zdjęcie clematisa 'The President' w pełni oddaje kolor tego powojnika, jest on koloru głęboki fiolet, ba nawet tu na zdjęciu , w zbliżeniu, słoneczko , padające na część płatków je rozjaśnia.

Po spotkaniu już blisko tydzień, rozbawił się człowiek, przydało by się znowu jakieś spotkanie.

Po około dziesięciu dniach wysokich temperatur i suszy ( na szczęście w ogrodzie trudno ją było zauważyć), wczoraj nadeszła potężna burza, na całe szczęście to tylko Nokły odrobiną "zahaczyła", w sumie podało ponad sześć godzin, na przemian pół godziny ulewy, chwila przerwy , godzinę normalnych opadów, i znowu ulewy.

Wczorajsze widoki oglądane z tarasu domku , aż serce radowały;

Obrazek

Skutki wczorajszej ulewy, mimo że praktycznie wczoraj nie dotknęły Nokłów, były bardzo groźne dzisiaj. W oczach rósł poziom wody w rzeczce( główna ulewa była nad źródłami naszej rzeki), z leniwej rzeczki zrobiła się groźna jak Wisła podczas powodzi. Oto jak wyglądała dzisiaj "moja" rzeczka, na szczęście gdy wieczorem opuszczałem ogród, poziom wody już się nie podnosił.

Aby potężny nurt nie narobił szkód w "kole wodnym", zablokowałem jego obrót, tak samo zablokowałem ( za pomocą rury) odpływ wody ze stawu do rzeki , gdyż dużo wyższy poziom wody w rzece od poziomu wody w stawie, spowodował 'cofkę" wodę z rzeki do stawu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mimo "wysokiego stanu wód w rzece" ogród nie jest zagrożony i tak dzisiaj wygląda;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz to co kwitnie w ogrodzie;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22

Post »

Zgodnie z mapą meterologiczną bliżej mi do Tadeusza niż do Andrzeja... u mnie też kolejny dzień leje. Przed południem nawet słonecznie, a po południu z nieba jak z beczki. Taka pogoda widzę Tadeuszu, nie wadzi Twojemu ogrodowi. Nawet z kroplami deszczu na płatkach roślinki wyglądają piękniej. A przy takiej wilgotności i położeniu nie masz problemów ze ślimakami? A może masz jakieś sprawdzone sposoby na nie?
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Zazdroszczę....
U mnie ostatnie padanie to 04.05. Takie owszem mokre, ale jakieś białe, zimne i paskudne. :roll: W nocy umarzło na kość.
A od tej pory 2 x po 5 min. mżawki... i tyle. Trawa wyschła dawno gdzie niepodlewane, ba, jastrzębiec kosmaczek już wysycha.. :shock: .
A ze zboża to zającowi uszy widać...
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Widzę że pięknie u Was popadało...u nas też wreszcie pada :heja już nie pamiętam kiedu ostatni raz tu padało...
A Twój ogród piękny jak zawsze...nawet po naszym najeżdzie wygląda super :D
Cieszę się że mogłam go na własne oczy zobaczyc i dziękuję Wam za to ;:196
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Tak jak pisze moja sąsiadka-i my doczekałyśmy deszczu....ale...ale ....dziś moja mama przyszła i mówi-pokaż ten ogród gdzie byłaś....
a potem.....już nie pokazuj :cry: bo zazdrośc bierze.....słuchaj-tak jej się podobał-i kazała sobie wszystko opowiadac.... ;:224
i co chwilę...ale cudnie....ale cudnie.....
Dziękuję za możliwośc poznania WAS i WASZEGO ogrodu ;:196 ;:167
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
romawr
100p
100p
Od: 7 lut 2011, o 17:41

Post »

Już widzę co się teraz będzie działo w twoim ogrodzie ;:224
po takiej dawce deszczu to w oczach wszystko rośnie :lol:
Ogród jak zawsze rewelka ;:138 ;:138 ;:138
Tadziu podpowiedz jak sobie radzisz z mszycami , bo ja już wymiękam. Co trzeci, czwarty dzień pryskam a one za moment już sa z powrotem. ;:223 ;:223 ;:223
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam - Roma
Mój azyl
Wizytówka
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Tadeuszu. Strumyk nie wylał po takiej dawce opadów. U mnie już nawet trawa się zazieleniła to znak,że już by wystarczyło deszczu.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Tadeusz a ja przychodzę prosić o poradę ;:180 Liście pomidorów w gruncie bardzo mi się zwijają :( Co to oznacza i co robić?
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Witaj Tadeuszu
Patrzę na Twoje fotki i nie mogę oderwać wzroku. Co jedno ujęcie to jak z jakiegoś wymuskanego parku. Wielkość i kondycja drzew godna najwyższych pochwał. Jako miłośnikowi iglaków szczególnie świerki wpadły mi w oko. Trochę niepokoi bliskość tak nieprzewidywalnej rzeki. Czy to koło wodne do czegoś wykorzystujesz, czy tylko tak się kręci?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”