Bardzo dobrze zrobiłeś ,ze już posadziłeś do gruntu .To ja robię inaczej niż wszyscy normalni ludzie .Muszę dobudować skalniak , bo po prostu nie mam miejsca na dotychczasowych .Pazernie kupiłam około 60 roślin i będą chyba zimowały na styropianie pod przykryciem przed wilgocią - to się nazywa - szkoła życia .Dla trzech już znalazłam miejsce i są posadzone - reszta czeka .
Nie było mnie w swoim wątku , a tu tylu miłych gości
U mnie tak raczej wiosennie - muszę się mocno powstrzymywać przed zbieraniem liści i czyszczeniem rabatek . Tak piękna pogoda ,że nie chce się wierzyć ,że to zaraz zima
Sporo roślin kwitnie choć nie tak obficie jak w kwietniu .
Uporządkowany najmniejszy skalniaczek
mini różyczka od mirzana
Campanula tommasiniana
Gentiana scabra LUIS
Gentiana
Crocus cancellatus
inny
Colchicum autumnale alboplenum
Primula auricula
Adonis amurensis
Gentiana alpine SUCCES BLUE ( pod taką nazwą kupiona )
Cyclamen cilicium
Saxifraga
ostróżka
Cyclamen coum
wiesiołek missuryjski
i na koniec gość , którego sobie przyniosłam ze ścieżki między działkami , omal go nie rozjechałam rowerem . Jakiś taki śmiały , od razu zaczął ( zaczęła ) jeść
Danusiu gość świetny i bardzo pożyteczny, wiosnę masz piękną i mam techniczne pytanie
Czy mam na zimę okryć jakoś specjalnie, daszek, czy wystarczy suche liście i iglaki skalnicę granulatę fl. pl. bo ona rośnie teraz jakby pomyliła terminy
Witaj Marysiu - ona tak ma , wypuszcza jesienią młode listki . Możesz zrobić jej daszek , bo ja swoją zawsze zasłaniam ramą na zimę . Nie wiem , czy jest to konieczne , ale jest tak posadzona ,że nie ma możliwości aby się na daszek nie załapała .
Jakieś jeże u mnie mieszkają i czasem wieczorem je widzę. Bardzo szybko biegają, z czego nie zdawałam sobie wcześniej sprawy
Miłka wiosennego kupiłam wiosną, posadziłam w doniczkę, ale jakoś niechętnie rósł, stracił szybko część nadziemną. Jesienią przesadziłam w grunt-i czekam wiosny. Jakieś nieszczęśliwe były moje tegoroczne zakupy-trójlist padł (ale przesadziłam to, co znalazłam w doniczce), piwonia straciła liście, podobnie jak przylaszczki. Teraz pozostaje mi tylko liczyć na to, że przyszły sezon będzie bardziej udany
Danusiu miło w ogrodzie mieć takiego gościa ,w moim raz zagościł w nocy spacerowała po ulicy i coś go zagryzło ,rano bidula zwinięta lezała.Teraz mam dwie żabusie , buszują kreciska i nornice.