Róże 2013/2014 - Gosia

Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże 2013/2014 - Gosia

Post »

A ja myślałam, że całe pole poświęcasz dla róż ;:oj , aż zaniemówiłam z wrażenia. Toż to byłaby niezła szkółka.
Gosiu a może masz jakieś zdjęcia swojej Mme Plantier?, chciałabym zobaczyć jak wygląda w ogrodzie.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Monika - prawdziwy ogrodnik nigdy nie powie - wiem wszystko. Nie da się - co chwilę coś się zmienia, coś dochodzi albo powstają nowe odmiany. Mamy jeszcze pewne marzenia lilakowe - np Krasawica Moskwy albo prawdziwa Sensation. Moje marzenie to lilak o żółtych liściach - miałam taki ale został zmarnowany gdy wyjechałam do Niemiec. Muszę go sobie odkupić, w zeszłym roku były w Biedronce. Co prawda małe i marne ale lilaki szybko rosną i takie można samemu wyprowadzić na pniu.
daysy - u nas pola mają już inne przeznaczenie - zabudowa jednorodzina. Ja nie mogę już sobie poradzić ze swoimi 220 różami, a co dopiero z kolejnymi 500. Ogród ma być przyjemnością, a nie ciągłym stresem by był idealny. No i druga strona medalu - ciągła susza i brak wody. Znalazłam w archiwum zdjęcie Mme Plantier:

Obrazek

No i pytanie - ile róż jest na zdjęciu?

Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

12!
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - było bardzo blisko - jest tam 17 róż ale nie wszystkie są dobrze widoczne.
Tak więc te najbliżej - zamazana gałąź z dołu to Minette, na samym dole biała - Mme Legras de St. German, z boku bez kwiatów jest jedna niewiadoma od koleżanki z forum, duża różowa to Goethe przy bambusie, obok niej druga różowa jest niewiadoma a miała być Quatre Saison, miedzy nimi Marechal Niel - nie kwitła w tym roku. Żółta za różową to Arthur Bell, obok niej są Biedermeier i Berleburg Castle, przed krwawnikiem Bouquet Parfait, przed goździkiem jest rosa mundi, za nią Cristata i Pink Leda, fioletowa to Hippollyte, biała duża to multiflora, w niej różowe kwiaty to Celina, przed nią biała to Marie Dermar.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

GOSIA wpisuję się do Ciebie aby o różach wiedzieć więcej, nie powiem wszystko bo tego się nie da.
A Krasawicę Moskwy bardzo polecam, pachnie kolor kwiatu kazdego dnia inny .
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Krystyno, oczywiście wszystkiego nie da się dowiedzieć o różach ale zawsze można sobie pomagać i dzielić się doświadczeniem z innymi - tak jak napisała Monika. Ja akurat powoli szykuje się do otwarcie nowego wątku, ten dwuletni będę zamykać. Prawi dochodzi do swojego możliwego końca. Widziałam Krasawicę w Ogrodzie Botanicznym w Poznaniu, mają bardzo dużo lilaków, szkoda że nie ma podpisów.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

GOSIU u mnie w pierwszej części " dzień bez działki ....... " na 5-tej stronie zobaczysz sobie Krasawicę zapraszam i zachęcam do kupna, ja kupiłam drugi i posadziłam w ogrodzie przy domu. Zakwitł w pierwszym roku po posadzeniu ale coś mało mi przyrósł przez ten sezon, jednak nie zrezygnuję z niego.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Coś mi się przypomniało:
Gosiu, czy znasz ogród zwany "Elżbietówką"? Znajduje się on w Wielkopolsce, niedaleko Poznania i właścicielka tego ogrodu stworzyła weń syringarium, czyli sporą kolekcję lilaków (207 odmian ;:oj ).
To miejsce jest blisko Ciebie, więc nawet mogłabyś wybrać się tam osobiście :uszy .
A dowiedziałam się o "Elżbietówce" stąd: http://majawogrodzie.tvn.pl/238,Kolekcj ... cinek.html
:wit
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Krysia, ja nie zrezygnuję z zakupu - po prostu podoba mi się ten lilak.
Monia - widziałam ten odcinek, muszę poszukać gdzie ten ogród się znajduje. Sama kolekcja lilaków i zapiski to ciekawy pomysł.
Dziś wyszłam na ogród - wieje wiatr - to co znalazłam mnie zdziwiło. Moje pierwsze przebiśniegi mają już pąki kwiatowe. Dostałam je od koleżanki z forum, są o pełnych kwiatach i przyjechały z Włoch. Dalej widziałam kwiaty na hiacyncie - może zakwitnie na moje imieniny? Reszta roślin cebulowych też się już zbiera, a przecież jest dopiero styczeń, no i cały czas od jesieni kwitną mi pierwiosnki lekarskie. Na jednym z ciemierników też są już kwiaty no i te ruszające róże - czyżby zimy nie będzie w tym roku?
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Gosiu toż to ogromna róża Mme Plantier chyba tak samo wysoka jak szeroka ;:oj . Sporo zajmuje miejsca na rabacie, Hippolyte też tak rośnie?
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do Plantier - wycinasz jedną gałąź a na to miejsce przychodzi 15 nowych - ta róża tak ma. Co do Hippollyte - kiedyś rosła w innym miejscu, przeniosłam ją w lepsze gdzie ma więcej miejsca. Po kwitnieniu wybiło mi z 20 nowych gałęzi, zakwitną w czerwcu. To dopiero będzie prawdziwy widok - niestety będzie też chorować na mączniak. Ta róża jest na niego podatna.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Też byłam dzisiaj w ogrodzie. Bardzo mnie niepokoi to, że niektóre róże mają bardzo nabrzmiałe noski i wyglądają jakby za chwilę miały ruszyć :? Krokusy, narcyzy, powychodziły z ziemi, nawet liliowce zaczynają wychodzić. Jeśli teraz przyjdzie duży mróz...to trudno sobie wyobrazić jakie szkody może wyrządzić.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nic nie poradzimy na naszą pogodę, po prostu jest taka. Mamy szczęście bo róże zawsze wybiją z drugich pąków uśpionych które wyrastają obok zmarzniętych. Gorzej jeśli zmarzną całe pędy. U mnie ogród też tak wygląda, niektóre róże już mają zielone pąki i ruszają. Gorzej że przebiśniegi mają pąki kwiatowe - takie które moja koleżanka przywiozła z Włoch o pełnych kwiatach. Nasze przebiśniegi na razie wychodzą na zielono i mam jednego hiacynta z kwiatem na wierzchu. Cały czas kwitną mi pierwiosnki, na spacerze widziałam kwitnącą forsycję. Niestety - nasz śnieg poszedł sobie do USA, a nam zgotowano wiosnę.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu u mnie wiosny nie widać,sprawdzałam czy coś wychodzi,póki co wszystko śpi i nic nie wystawia nosa.Ale kilka dni temu w nocy było -10 więc może dlatego .Natomiast teraz deszcz i ciepło.Słyszałam że pod koniec miesiąca ma wrócić lekka zima i ujemne tem.w nocy.W ubiegłym roku o tej porze miałam już zielone pąki na różach,teraz jeszcze nic nie ruszyło i całe szczęście.Mam nadzieję że w takim stanie wszystko przetrwa jeszcze luty a w marcu to już normalne że wszytko rusza.Więc aby do marca.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicja - u mnie była zupełnie inna temperatura. Tylko kilka razy było na minus - wcześniej było plusowo - nawet do 10 stopni. Tak więc krzewy nawet nie poszły spać. W zeszłym roku też prawie nie było zimy. Brak okresu spoczynku źle wpływa na rośliny - wszystkie. Na dodatek taka pogoda sprzyja szkodnikom i chorobom.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”