TORT ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWY
Biszkopt z 5-ciu jaj-przekroić na 3 blaty.
Sok z 2 limonek
Mrożone truskawki(lub świeże)ok 3/4l "miksu"-dosłodzić wg uznania(dałam ok 1/2szkl)
W 1/2- 3/4szkl gorącej wody rozpuścić 3 galaretki-2 truskawkowe,1 cytr.
Wymieszać z truskawkami,dodać sok z pół limonki-schłodzić w lodówce do gęstniejącej ,ale płynnej konsystencji
Pozostały sok z limonki wlać do szklanki i dolać wody-do nasączenia tortu-ok 3/4szkl
Na 1-wszy blat warto nałożyć obręcz od tortownicy-jeżeli obawiamy się,że masa truskawkowa będzie z niego spływać.
(jak ma odpowiednio gęstą konsyst. to nie trzeba)
1 blat nasączyć 1/3 wody z limonką
Na nasączony blat wylewamy połowę porcji musu truskawk.i delikatnie rozsmarowujemy-do lodówki,żeby stężało
Ubijamy 3/4-1l śmietany kremówki z dodatkiem odrobiny c.wanil. i cukru pudru-wg uznania-ja nie lubię przesłodzonych tortów więc cukru jest mało-ok 1 lekko czubatej łyżki.Pod koniec można dodać Śmietanfix lub Śnieżkę-ubijamy-trzymamy w lodówce.
Na masę truskawkową wyciskamy szprycką po całej powierzchni ok 1/3 porcji śmietany i delikatnie rozsmarowujemy(masa truskawkowa jest na tyle delikatna,że podczas zwykłego rozsmarowywania nożem czy łyżką mogłaby odchodzić od ciasta i wymieszać się ze śmietaną)
Nakładamy drugi blat lekko dociskając i powtarzamy czynność-nasączamy,wylewamy resztę musu...do lodówki,śmietana,blat,nasączamy.
Zdejmujemy obręcz i resztą śmietany pokrywamy cały tort włącznie z bokami-do lodówki.
Dekoracja wg uznania,ja dałam bezy(latem oczywiście truskawki)
Pyszny,lekki,delikatny,wiosenny,wyraźnie truskawkowy