Lilie-uprawa cz.7
Re: Lilie-uprawa cz.7
A dlaczego nie dotrwają? Na razie są jędrne - wyniosłam na nieogrzewane poddasze ( temp. 8-10 stopni) - najwyżej jak zaczną kiełkowač to posadzę je w donice a później z całą bryłą przesadzę do gruntu. Jeśli mówisz, że można wcześniej - to kiedy można?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja co roku kupuję takie marketowe lilie
Bardzo często też na promocjach. Jak kupię wcześnie, to w jakimś pudełku wkładam do lodówki, na półkę do warzyw i tam czekają na wysadzenie. później już tylko do ziemi i czekać na kwiaty. Dziś zauważyłem kolejne wychodzące już lilie. Niektóre mają już z 7 cm 

I kiedy je wysadzasz do gruntu?
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ninia lilie orientalne w ogóle nie powinny być sadzone bezpośrednio do gruntu, a jeśli już się posadzi to na zimę trzeba wykopywać. Mówisz że to są Twoje początki z liliami a zaczynasz od trudnych lilii. Te , które kupiłaś posadź to donicy, postaw w kartonie na balkonie żeby tylko nie dostały mrozu, a do gruntu kup azjatki i orienpety, które będziesz mogła posadzić już w marcu, byle ziemia nie była zamarznięta.
Lilia nie ma łusek i może Ci zwiotczeć albo wyschnąć. InesS pisała że lilie można wcześniej posadzić do gruntu -jeszcze przed 15 maja, ale nie orientalne.
Lilia nie ma łusek i może Ci zwiotczeć albo wyschnąć. InesS pisała że lilie można wcześniej posadzić do gruntu -jeszcze przed 15 maja, ale nie orientalne.
Pozdrawiam Ela
-
Jakoś w pierwszej połowie kwietnia, zależy jaka jest pogoda i czy ziemia dobrze się już nagrzała. Chyba można też trochę wcześniej lub później, ale sadząc w tym terminie te lilie kwitną trochę później od tych gruntowych, więc mamy dłuższe kwitnienie.
Dziękuję za podpowiedzi. Muszę to wszystko przemyśleć i wtedy zdecyduję co dalej. Zaczynam, jak piszecie, od trudnych lilii, ale tylko do takich miałam dostęp - jestem na razie dobrej myśli.
-
Właśnie skończyłam czytać wątek liliowy (przebrnęłam przez ostatnie trzy lata - od 1 stycznia 2016r.) - dużo się dowiedziałam, wynotowałam najważniejsze informacje i zaczynam z nimi przygodę - może jeszcze dziś powsadzam je w doniczki i postawię na poddaszu (temp.8-10 stopni) - duże okno południowe (a w maju zdecyduję, czy zadołuję donice w ogrodzie czy je wysadzę w grunt z całą bryłą korzeniową).
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ktoś wie może jaki kolor cebuli ma lilia Tiger Babies ? Kupiłem w ogrodniczym w kolorze fioletowym (takie jak OT i orientalne) A z tego co wiem tygrysie mają białe cebule. Proszę o pomoc 

- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
U mnie jeszcze lilie w ziemi, jakoś się nie kwapią ale jak rozgrzebałam to kiełek już w ziemi siedzi
Lilii jeszcze nie widać ale dziś udało mi się
ukatrupić pierwszego poskrzypka

Lilii jeszcze nie widać ale dziś udało mi się

- Mimula
- 50p
- Od: 19 lut 2019, o 16:42
Witam.
Zamówiłam w tym roku swoje pierwsze lilie trąbkowe (odmiany African Queen oraz Casa Rosa). Niestety poza informacją, że należy je wysadzić wiosną do gruntu, nic nie wiem na temat ich uprawy. Czy są jakieś "niespodzianki" w uprawie tych lilii, na które powinnam zwrócić uwagę? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Zamówiłam w tym roku swoje pierwsze lilie trąbkowe (odmiany African Queen oraz Casa Rosa). Niestety poza informacją, że należy je wysadzić wiosną do gruntu, nic nie wiem na temat ich uprawy. Czy są jakieś "niespodzianki" w uprawie tych lilii, na które powinnam zwrócić uwagę? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Parafrazując klasyka: Ogródek jest dobry na wszystko...
Odmiany lilii trąbkowych kwitną jako jedne z ostatnich. Proponuję dokupić jakieś azjatyckie, które zakwitną już w czerwcu i oczywiście najbardziej okazalsze Orienpety.
- Mimula
- 50p
- Od: 19 lut 2019, o 16:42
Dziękuję za odpowiedź InesS 
Kilka lilii azjatyckich już mam w ogrodzie - rosną sobie od kilku lat (mix kolorów, który okazał się być żółtym mixem). Te lilie są praktycznie bezobsługowe - na jesień wycinam pozostałości po łodygach, a na wiosnę wbijam tyczki, żeby mieć je do czego podwiązywać. Natomiast nie wiem nic o liliach trąbkowych. Nie chciałabym np. dowiedzieć się w styczniu, że się je wykopuje na jesień ;) Stąd moje pytanie o "niespodzianki" związane z ich uprawą.
Pozdrawiam

Kilka lilii azjatyckich już mam w ogrodzie - rosną sobie od kilku lat (mix kolorów, który okazał się być żółtym mixem). Te lilie są praktycznie bezobsługowe - na jesień wycinam pozostałości po łodygach, a na wiosnę wbijam tyczki, żeby mieć je do czego podwiązywać. Natomiast nie wiem nic o liliach trąbkowych. Nie chciałabym np. dowiedzieć się w styczniu, że się je wykopuje na jesień ;) Stąd moje pytanie o "niespodzianki" związane z ich uprawą.
Pozdrawiam

Parafrazując klasyka: Ogródek jest dobry na wszystko...
-