Dalie wymagania,problemy - cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dalie

Post »

takasobie pisze:No ja niestety część wsadziłam dziś ,bo przeglądałam, bajzel zrobiłam i nie chciało mi się pakować z powrotem do kartonów :-)
No cóż! zaryzykowałam. Powinnam poczekać jeszcze 2 tygodnie!
To prawda, że ryzykujesz ale można obserwować prognozy i przykrywać jeśli będzie taka potrzeba.
Faktem jest,że podeszłaś praktycznie do tematu i może czasami warto tak postepować.
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p
Od: 28 lut 2011, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pytanie odnośnie dalii. Zakupiłam jedną karłową (rosnącą do 60 cm) i zaczęła mi już ładnie rosnąć. Nie chciałabym aby wyrosły mi 3 "badyle" tylko żeby ładnie się rozkrzewiła. Kiedy mogę zacząć uszczykiwanie, czy dalia musi osiągnąć jakiś minimalny wzrost?

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje dalie karłowe przechodzą uszczykiwanie jak pojawia się trzecia para liści - wtedy uszczykuję stożek wzrostu.
Dzięki temu wypuszczają boczne pędy, dalia robi się gęsta ,zwarta i będzie obsypana mnóstwem kwiatów.
Jeśli Twoje sa wyższe to nic nie szkodzi - zostaw 2 międzywęźla i utnij resztę.
Może będzie na tyle długa ,ze nada sie na ukorzenienie i dzięki temu będziesz mieć dwie.
Dbaj o jak najlepsze doświetlenie aby pędy nie były "wybiegnięte"
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy uszczykiwanie tyczy się tylko odmian karłowych, czy z wysokimi robi się tak samo? Nigdy nie uszczykiwałam swoich Dalii, ale widzę że to był błąd. ;:14
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

christinkrysia dzięki za informację, moje dalie mają bardzo słoneczne stanowisko na parapecie. Jeśli chodzi o liście, to jak licząc te małe na samym dole (nie wiem czy można je nazwać właściwymi) to dalia ma już 4 parę (w środku widać nie małe zalążki kolejnych liści). Dziś już nie będę z nimi walczyła, ale jutro uszczypnę je
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

Pewnie taki błąd zrobiłam w zeszłym roku z moimi karłowymi: nie uszczykiwałam ich tylko rosły sobie. Dlatego z karłowych urosły strasznie wysokie. W tym roku już na parapecie uszczykuję, po paru dniach pojawiają się w kącikach nowe odnóżki.

Obrazek
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

Ja też przesadziłam z wcześniejszym sadzeniem do donic ;:223 Wyrosły mi już piękne liście, które zaczęły zbyt bujać ku górze. Zaryzykowałam posadziłam je do gruntu i zrobiłam kopczyk. Zobaczymy co z tego wyrośnie. O ile w ogóle ten eksperyment się uda. ;:14
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Kochane, ale powiedzcie proszę czy uszczykujecie tylko odmiany karłowe, czy wysokie również..? :roll:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

Ja mam zasadzoną karłową (w sumie to dwie), ale o uszczykiwaniu słyszałam zarówno odnośnie odmian niskich i wysokich. Rozkrzewia to roślinę, a dzięki temu wydaje ona później więcej kwiatów
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Dziękuję pozia, całe życie się człowiek uczy. :)
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Właśnie dostałam maile, że moje dalie juz do mnie jada ;:63 I czeka mnie teraz sadzenie, jak zdąże to jeszcze może przed Wielkanocą bo nawet ciepło zapowiadają. Zamówiłam 11 odmian, a w domu czeka pięć na podsadzenie.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Justka, to zaszalałaś :P Moje Dalie wsadzone w doniczki stoją w folii, mam 9 odmian i wysadzę je chyba po świętach. :wink:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

No troszkę mnie poniosło ;:224 Zamawiałam przede wszystkim dekoracyjne i pomponowe wysokie bo takie podobają mi się najbardziej :D też myślałam, ze po świętach, ale pewnie mnie pociągnie do ogródka wcześniej no chyba, że choróbsko, które się czai mnie zdominuje ;:223 na razie powoli trace głos ...
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”