takasobie pisze:No ja niestety część wsadziłam dziś ,bo przeglądałam, bajzel zrobiłam i nie chciało mi się pakować z powrotem do kartonów
No cóż! zaryzykowałam. Powinnam poczekać jeszcze 2 tygodnie!
To prawda, że ryzykujesz ale można obserwować prognozy i przykrywać jeśli będzie taka potrzeba.
Faktem jest,że podeszłaś praktycznie do tematu i może czasami warto tak postepować.
Mam pytanie odnośnie dalii. Zakupiłam jedną karłową (rosnącą do 60 cm) i zaczęła mi już ładnie rosnąć. Nie chciałabym aby wyrosły mi 3 "badyle" tylko żeby ładnie się rozkrzewiła. Kiedy mogę zacząć uszczykiwanie, czy dalia musi osiągnąć jakiś minimalny wzrost?
Moje dalie karłowe przechodzą uszczykiwanie jak pojawia się trzecia para liści - wtedy uszczykuję stożek wzrostu.
Dzięki temu wypuszczają boczne pędy, dalia robi się gęsta ,zwarta i będzie obsypana mnóstwem kwiatów.
Jeśli Twoje sa wyższe to nic nie szkodzi - zostaw 2 międzywęźla i utnij resztę.
Może będzie na tyle długa ,ze nada sie na ukorzenienie i dzięki temu będziesz mieć dwie.
Dbaj o jak najlepsze doświetlenie aby pędy nie były "wybiegnięte"
christinkrysia dzięki za informację, moje dalie mają bardzo słoneczne stanowisko na parapecie. Jeśli chodzi o liście, to jak licząc te małe na samym dole (nie wiem czy można je nazwać właściwymi) to dalia ma już 4 parę (w środku widać nie małe zalążki kolejnych liści). Dziś już nie będę z nimi walczyła, ale jutro uszczypnę je
Pewnie taki błąd zrobiłam w zeszłym roku z moimi karłowymi: nie uszczykiwałam ich tylko rosły sobie. Dlatego z karłowych urosły strasznie wysokie. W tym roku już na parapecie uszczykuję, po paru dniach pojawiają się w kącikach nowe odnóżki.
Ja też przesadziłam z wcześniejszym sadzeniem do donic Wyrosły mi już piękne liście, które zaczęły zbyt bujać ku górze. Zaryzykowałam posadziłam je do gruntu i zrobiłam kopczyk. Zobaczymy co z tego wyrośnie. O ile w ogóle ten eksperyment się uda.
Ja mam zasadzoną karłową (w sumie to dwie), ale o uszczykiwaniu słyszałam zarówno odnośnie odmian niskich i wysokich. Rozkrzewia to roślinę, a dzięki temu wydaje ona później więcej kwiatów
Właśnie dostałam maile, że moje dalie juz do mnie jada I czeka mnie teraz sadzenie, jak zdąże to jeszcze może przed Wielkanocą bo nawet ciepło zapowiadają. Zamówiłam 11 odmian, a w domu czeka pięć na podsadzenie.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
No troszkę mnie poniosło Zamawiałam przede wszystkim dekoracyjne i pomponowe wysokie bo takie podobają mi się najbardziej też myślałam, ze po świętach, ale pewnie mnie pociągnie do ogródka wcześniej no chyba, że choróbsko, które się czai mnie zdominuje na razie powoli trace głos ...
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago