Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3 (2018r.)
- jonatanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3
Na następny sezon pozostają
Fatima za smak i plenność, bardzo wczesne owocowanie , to mój numer jeden
Różowe policzki(P?????? ????) -słodki ,mięsisty, ładnie wiąże
San Marzano oraz Opałka
Anna Russian smak
Jest jeszcze sporo zielonych pomidorów .
San Marzano oraz Opałka
Anna Russian smak
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Choć pierwszy raz posadziłem pomidory, już mam swoje typy na przyszły sezon
K149- za smak, plenność i wczesność
Katia- bardzo dobrze się sprawuje w gruncie , smak i plenność
Winogronek i megagronek- pyszne koktajlowki
Gargamel Indygo- za smak i bezproblemowść w gruncie
K149- za smak, plenność i wczesność
Katia- bardzo dobrze się sprawuje w gruncie , smak i plenność
Winogronek i megagronek- pyszne koktajlowki
Gargamel Indygo- za smak i bezproblemowść w gruncie
Piotr
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
U mnie w przyszłym roku będą na pewno:
cio cio san (za smak, bezproblemową uprawę, wygląd i sporą plenność)
maskotka (ma twardą skórkę i jest kwaskowy, ale ładnie wygląda i bardzo dobrze smakuje w sałatkach)
citrina (nie ma zapachu, ale jest bardzo smaczny i bezproblemowy w gruncie, choć ma niewielkie skłonności do pękania)
beladona (oj cudo, wysoki, plenny, można zerwać zapalone grono i dojrzeje sobie w koszyczku w garażu, jędrny, smaczny, naprawdę bezproblemowy w uprawie, nie podatny na choroby)
evita (śmieszny mały karzełek, idealny do donicy, owoce o bardzo ładnym sercowym kształcie, pyszny)
co do reszty to nie mogę się zdecydować, tyle zachwalacie, a ogródeniek taki maluni
cio cio san (za smak, bezproblemową uprawę, wygląd i sporą plenność)
maskotka (ma twardą skórkę i jest kwaskowy, ale ładnie wygląda i bardzo dobrze smakuje w sałatkach)
citrina (nie ma zapachu, ale jest bardzo smaczny i bezproblemowy w gruncie, choć ma niewielkie skłonności do pękania)
beladona (oj cudo, wysoki, plenny, można zerwać zapalone grono i dojrzeje sobie w koszyczku w garażu, jędrny, smaczny, naprawdę bezproblemowy w uprawie, nie podatny na choroby)
evita (śmieszny mały karzełek, idealny do donicy, owoce o bardzo ładnym sercowym kształcie, pyszny)
co do reszty to nie mogę się zdecydować, tyle zachwalacie, a ogródeniek taki maluni
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Ja tradycyjnie NN Iran.
Bije na głowę plennością, wigorem i niewielką ilością masy liści
w porównaniu do innych tego typu pomidorów.
Rośnie b.dobrze i w gruncie i w tunelu.
Orange Banana- niezawodny również w gruncie, taka większa koktajlówka.
Nyagous- pomidor czarny, wczesny, choć w tym sezonie posadzony w gruncie trochę się spóźnił,
z wiadomych wiosennych zawirowań, ale ogarnął się b.dobrze.
Kolorystycznie to bardziej taki ciemny ceglany kolor
z ciemną zielenią. Bardzo ładny wizualnie również.
No i muszę wrócić do NN Krym- malinowy, duże owoce, krzak karłowaty,
tylko nie wiem czy znajdę nasiona
Bije na głowę plennością, wigorem i niewielką ilością masy liści
w porównaniu do innych tego typu pomidorów.
Rośnie b.dobrze i w gruncie i w tunelu.
Orange Banana- niezawodny również w gruncie, taka większa koktajlówka.
Nyagous- pomidor czarny, wczesny, choć w tym sezonie posadzony w gruncie trochę się spóźnił,
z wiadomych wiosennych zawirowań, ale ogarnął się b.dobrze.
Kolorystycznie to bardziej taki ciemny ceglany kolor
z ciemną zielenią. Bardzo ładny wizualnie również.
No i muszę wrócić do NN Krym- malinowy, duże owoce, krzak karłowaty,
tylko nie wiem czy znajdę nasiona
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
zainteresowałam się tą Fatimą. Zajrzałam do sklepu a tam pisze że Fatima owocuje po 85 dniach czyli jest pomidorem późnym.jonatanka pisze:Na następny sezon pozostają
San Marzano oraz Opałka
Anna Russian smak
Naprawdę jest taki smaczny? Czytałam na tym forum że pomidory niemieckie są niesmaczne.
Chciałabym w przyszłym roku wysiać pomidory na przecier- Aurija i San Marzano. Ale nie jestem pewna że mają więcej suchej masy niż pozostałe. Czy ktos osobiście porównywał ilość przecieru z tych pomidorów w stosunku do innych?
Ja kilka lat temu porównywałam kilka odmian i bez zgledu na ilośc nasion, wszystkie miały taką samą zawartość przecieru.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja sadzę te odmiany które mi smakują bądź liczę na to , że smakować będą a przeciery robię z nadmiarów.
inga-beta, przecier przecierowi nie równy Pomidory, nazwijmy to kanapkowe, mają dużą zawartość soku i mniej suchej masy. Przecier jest wodnisty, w sloikach się rozwarstwia. Natomiast typowe przerobowe odmiany, suche z dużą ilością miąższu dają przecier gęsty od razu, bez odparowywania, passatę.
Wszystko zależy jaką konsystencję potrzebujesz. Ja będę siała więcej włoskich pewniaków, oglądałam filmiki, na których robią passatę z niewielkich koktajlówek i ma to sens, one są słodziutkie i pyszne, przecier do makaronu dają znakomity, np Principe Borghese, Roma, Datterino.
Na Alledrogo można kupić oryginalne włoskie nasiona firmy Franchi Sementi i one z pewnością dadzą passatę jak od włoskiej mammy
Wszystko zależy jaką konsystencję potrzebujesz. Ja będę siała więcej włoskich pewniaków, oglądałam filmiki, na których robią passatę z niewielkich koktajlówek i ma to sens, one są słodziutkie i pyszne, przecier do makaronu dają znakomity, np Principe Borghese, Roma, Datterino.
Na Alledrogo można kupić oryginalne włoskie nasiona firmy Franchi Sementi i one z pewnością dadzą passatę jak od włoskiej mammy
Niedługo będę robić passatę z typowych przerobowych odmian, postaram się zrobić zdjęcia i porównać ze zwykłymi odmianami.
-
- 100p
- Od: 25 lip 2015, o 00:06
Tak jak napisała Aria przecieru z kg pomidorów uzyskasz z tych odmian prawdopodobnie podobną ilość(chyba, że gotujesz do uzyskania odpowiedniej konsystencji).inga_beta pisze: Chciałabym w przyszłym roku wysiać pomidory na przecier- Aurija i San Marzano. Ale nie jestem pewna że mają więcej suchej masy niż pozostałe. Czy ktos osobiście porównywał ilość przecieru z tych pomidorów w stosunku do innych?
Ja kilka lat temu porównywałam kilka odmian i bez zgledu na ilośc nasion, wszystkie miały taką samą zawartość przecieru.
Mogę powiedzieć, że po suszeniu pomidorów z odmiany Aurij'a zostaje więcej pomidora na blasze niż np z opałki/Polish Linguisa/Sarnowskiego. I suszy się zdecydowanie szybciej. Ale nie porównywałem ile kilo pomidorów z krzaka mam. Chociaż na plenność Auriji nie mogę narzekać, mam ją drugi rok i jest ok.
Przeciery robię zazwyczaj z mixa różnych odmian, czasem wychodzą bardziej wodniste, ale mają fajniejszy smak.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
aria!
Czy to nie przypadkiem K/25 ?
Czy to nie przypadkiem K/25 ?
Ja odparowywałam pomidory i wychodziło mi 12 % gęstego przecieru.
Na przyszły rok posieję Auriję i zobaczę jaka będzie.
Na przyszły rok posieję Auriję i zobaczę jaka będzie.
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W przyszłym roku powtarzam nasadzenia (po 2-4 szt.):
- Aussie ( często krytykowana na forum, ale u mnie nie zawodzi. Owoce wielkie, smaczne, mięsiste i jest ich naprawdę moc (ponad 10 z krzaka). Muszę obrywać pierwsze zielone , bo ich ciężar dobiłby roślinę)
- Rozovyj Myod - W smaku jak Aussie, tylko owoce mniejsze i sercowate w kształcie.
- Noire De Crimee - za fajną galaretowatą konsystencję, oryginalny kolor i plenność.
- Gargamel - za trwałość, plenność i barwy.
Kasuję połowę koktajlówek, bo mam ich za dużo, ale polecam Maskotkę, bo rośnie zawsze i wszędzie, choć pije wodę jak szalona i ma grubą skórkę. I SoleMio z Lidla.
W planie Pera D'Abruzzo i powrót do San Marzano oraz Beorange.
- Aussie ( często krytykowana na forum, ale u mnie nie zawodzi. Owoce wielkie, smaczne, mięsiste i jest ich naprawdę moc (ponad 10 z krzaka). Muszę obrywać pierwsze zielone , bo ich ciężar dobiłby roślinę)
- Rozovyj Myod - W smaku jak Aussie, tylko owoce mniejsze i sercowate w kształcie.
- Noire De Crimee - za fajną galaretowatą konsystencję, oryginalny kolor i plenność.
- Gargamel - za trwałość, plenność i barwy.
Kasuję połowę koktajlówek, bo mam ich za dużo, ale polecam Maskotkę, bo rośnie zawsze i wszędzie, choć pije wodę jak szalona i ma grubą skórkę. I SoleMio z Lidla.
W planie Pera D'Abruzzo i powrót do San Marzano oraz Beorange.