Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
Siemka, coś sie dzieje z moimi pomidorami pod folią, wrzucam fotke i może ktoś podpowie co to jest. Na sąsiednich pomidorach też wyczuwam grudki wiec pewnie niebawem wywali to samo. Są to może korzonki powietrzne?
Witam
Jestem nowy na forum, ale mam nadzieję że trafiłem z temat. Mam małą szklarnie a w niej kilka pomidorów, paprykę, i parę ogórków. Ostatnio zauważyłem że na moich pomidorach a raczej na liściach pojawiło się jakieś coś?
Chciałbym podpytać czym to zwalczać żeby na inne krzaki nie wlazlo.
https://zapodaj.net/c4681538bc6cf.jpg.html
https://zapodaj.net/5400bf638a14d.jpg.html
na pewno nie w tym miejscu ale może ktoś wie co się dzieje z moim ogórkiem?
https://zapodaj.net/cebcab9fb433e.jpg.html
Jestem nowy na forum, ale mam nadzieję że trafiłem z temat. Mam małą szklarnie a w niej kilka pomidorów, paprykę, i parę ogórków. Ostatnio zauważyłem że na moich pomidorach a raczej na liściach pojawiło się jakieś coś?
Chciałbym podpytać czym to zwalczać żeby na inne krzaki nie wlazlo.
https://zapodaj.net/c4681538bc6cf.jpg.html
https://zapodaj.net/5400bf638a14d.jpg.html
na pewno nie w tym miejscu ale może ktoś wie co się dzieje z moim ogórkiem?
https://zapodaj.net/cebcab9fb433e.jpg.html
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niedobór magnezu? Na dolnych liściach norma, możesz pryskać siarczanem magnezu 5g/l jeśli dobrze pamiętam.
Rok temu miałem na całym krzaku i nie było większych problemów.
Rok temu miałem na całym krzaku i nie było większych problemów.
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Oprysk to krótkotrwały efekt, trzeba uzupełnić braki w glebie.
-- 12 lip 2019, o 16:24 --
Witam, jestem tu nowym użytkownikiem, w poprzednim poście wysłałam zdjęcia moich pomidorów. Czy ktoś może mi pomóc w określeniu co im dolega i ja k mogę je wrócić do normalności.
To pierwsza w moim życiu plantacja. Od jakiegoś czasu liście zwijają się do góry + więdną po brzegach. Pomidory malinowe zwijają liście i maja fioletowe nerwy i fioletowe plamki. Nasilenie objawów ostatnich kilku dniach.
Mam 6 krzaków w skrzynkach po jabłkach i kilka w gruncie. Pomidory z rozsady posadzone do ziemi do warzyw wymieszanej z piaskiem z mojej działki. Pod ziemię podsypany obornik gołębi. Podlewane co drugi dzień do gruntu + od maja 1x2 tygodnie gnojówka z pokrzyw. Od połowy czerwca 1 x tydzień woda z biohumusem. Od 3 tygodni raz w tygodniu pryskane drożdżami rozpuszczonymi w mleku rozcieńczonymi w wodzie. Po zawiązaniu pierwszych owoców dolne liści pousuwane + systematycznie usuwane liści zasychające od brzegów oraz liscie stykające sie z innymi krzaczkami pomidorów.
Coś zrobiłam źle, ale nie wiem co. Może ktoś cos podpowie? jak uratować te pomidorki
z gory bardzo dziękuję
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Obornik przed sadzeniem ok, cała reszta to ani nie pomoże a czasem może zaszkodzić. Daj im jeść, masz niedobory magnezu, potrzebny wieloskładnikowy nawóz (np. Kristalon czerwony lub pomarańczowy), na magnez możesz zrobić oprysk siarczanem magnezu ale lepiej uzupełniać niedobory w glebie bo szkoda biegać co kilka dni z opryskiwaczem. Drożdże i mleko - po co kombinujesz ze środowiskiem dla patogenów? Generalnie nie jest źle, daj im tylko jeść i pozwól spokojnie rosnąć bez tych gnojowek i innych magicznych wynalazków.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
UlaSz nie przejmuj się. W profesjonalnych uprawach sterowanych komputerami też się trafiają pozwijane liscie, tak jak pryszcz na nosie u 100% zdrowego człowieka.
Dzięki serdeczne za odpowiedź. Zapomniałam jeszcze wspomnieć, że problem dotyczy też części kwiatów. Zasychaja szypulki kwiatów. Pomimo zasychania szypulek owoce się zawiązuje, choć ostatnio zauważyłam że część kwiatów opada.
Pomidorki koktajlowe, w donicy na balkonie. Krzaczek ładnie obrodził, pomidory w liczbie ponad 100sztuk, część już dojrzała do drugiego grona. Liście na dole miałem troche poskręcane, ale zielone. I przyszły na początku lipca chłodne noce i wilgotne, u mnie tak z 10 stopni było przez trzy dni i wszystkie liście do drugiego grona wszystkie zżółkły (nerw w liściu jest zielony, a cała blaszka żółta), Powyżej od drugiego grona liście są zielone. Co było przyczyną takiego więdnięcia, to jest problem z korzeniami, za wilgotno w donicy było?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Może i jest problem z korzeniami taki, ze nie maja co jeść. Dokarmiasz jakoś? Poza tym pomidory nie lubią przelania, raczej umiarkowanie ja podlewać .
Pozdrawiam! Gienia.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
To na brak azotu wygląda.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie