Ogród zielonej
- sauromatum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Ranniki uwielbiam, dla mnie to chyba najbardziej urocze zwiastuny wiosny (na równi z przebiśniegami ) Także super, że się Tobie rozsiewają - widocznie pasuje im u Ciebie.
Jeśli masz w dzień temperatury powyżej zera to piwonię wystawiaj choć na dzień. Najlepiej byłoby dać ją do jakiegoś tunelu lub szklarni żeby się nie wyciągnęła bardziej. Rzeczywiście rosnącym piwoniom nie straszne są kilkustopniowe mrozy - ale te Twoje są zbyt wyciągnięte. Moje piwonie w tunelu powoli rozkładają liście - a w nocy mam do -5 stopni, im to nie szkodzi. I chyba od razy zrobiłbym podpory dopóki te pędy się nie usztywnią. Ale z pozytywów widać, że kupiłaś ładne karpy, bardzo dużo pędów wypuściły
Współczuję kreta - oby udało się go przegnać.
Jeśli masz w dzień temperatury powyżej zera to piwonię wystawiaj choć na dzień. Najlepiej byłoby dać ją do jakiegoś tunelu lub szklarni żeby się nie wyciągnęła bardziej. Rzeczywiście rosnącym piwoniom nie straszne są kilkustopniowe mrozy - ale te Twoje są zbyt wyciągnięte. Moje piwonie w tunelu powoli rozkładają liście - a w nocy mam do -5 stopni, im to nie szkodzi. I chyba od razy zrobiłbym podpory dopóki te pędy się nie usztywnią. Ale z pozytywów widać, że kupiłaś ładne karpy, bardzo dużo pędów wypuściły
Współczuję kreta - oby udało się go przegnać.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Soniu, przede wszystkim gratuluję wnusi.
Tak pięknie zakwitły Ci ranniki A moje jeszcze czekają, tak raportuje M, ale on widzi tylko duże kwiaty z daleka widoczne.
Nie mogę jechać na działkę, bo mi żal Misię samą zostawić.
W Twoim ogrodzie już bardzo widoczne są zwiastuny wiosenne. Mam nadzieję, że nic już im nie zaszkodzi. Zapowiadają nawet dość duże nocne mrozy, u mnie nawet -9*.
A kretowiska podobno i moją działkę zdobią.
Pozdrawiam cieplutko.
Tak pięknie zakwitły Ci ranniki A moje jeszcze czekają, tak raportuje M, ale on widzi tylko duże kwiaty z daleka widoczne.
Nie mogę jechać na działkę, bo mi żal Misię samą zostawić.
W Twoim ogrodzie już bardzo widoczne są zwiastuny wiosenne. Mam nadzieję, że nic już im nie zaszkodzi. Zapowiadają nawet dość duże nocne mrozy, u mnie nawet -9*.
A kretowiska podobno i moją działkę zdobią.
Pozdrawiam cieplutko.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Sporo już krokusów u ciebie kwitnie. Na moich jeszcze nawet koloru nie widać. Hortensje przycinałam dotychczas w dniach, gdy kwitły krokusy, ale teraz podobnie jak Ty mam już przycięte. Ale i tak podchodzę do nich kilka razy i zawsze coś utnę - za każdym razem coraz grubsze pędy.
Obecności kreta współczuję, no ale z drugiej strony wyjada on opuchlaki z ziemi.
Obecności kreta współczuję, no ale z drugiej strony wyjada on opuchlaki z ziemi.
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Gratuluję zostania prawdziwą babcią, nie tylko żoną dziadka. Aż Ci zazdroszczę.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Gratulacje Mała różowa królewna Niech się zdrowo chowa. Jakie rodzice wybrali imię?
Chociaż porodu w pandemii nie zazdroszczę.
Chociaż porodu w pandemii nie zazdroszczę.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Będziesz nie tylko kupować lalki i sukienki, ale również pleść warkocze, pora zacząć się uczyć Gratulacje
Żebym tylko nie zapeszyła, ale wysiana w poniedziałek rudbekia Cherry, właśnie wschodzi i jak na razie jest jej całkiem sporo. Zobaczymy ile się uchowa do pikowania. Tak ją lubię, że nawet kilka bardzo by mnie cieszyło. W tamtym roku jej nie siałam, ale dostałam od teścia kilka sadzonek i rosły niespodziewanie ładnie. Ranniki są super, u Ciebie to już rannikowa łączka zaczyna się robić. Już nie mogę się doczekać Twoich irysów żyłkowanych, pamiętam jak cudnie rosły w zeszłym roku Mam zaledwie kilka sztuk, ale i tak jeszcze ich nawet nie widać.
Wcześnie wycinasz hortensje, ale teraz już rzeczywiście nic im raczej nie grozi. Lepiej teraz niż za późno, po co mają się wysilać na produkcję pąków, które zostaną wycięte. U mnie zrobiło się ponuro, dzisiaj wiał lodowaty wiatr, padał śnieg z deszczem i było bardzo zimno. Brrr, gdzie ta wiosna?
Żebym tylko nie zapeszyła, ale wysiana w poniedziałek rudbekia Cherry, właśnie wschodzi i jak na razie jest jej całkiem sporo. Zobaczymy ile się uchowa do pikowania. Tak ją lubię, że nawet kilka bardzo by mnie cieszyło. W tamtym roku jej nie siałam, ale dostałam od teścia kilka sadzonek i rosły niespodziewanie ładnie. Ranniki są super, u Ciebie to już rannikowa łączka zaczyna się robić. Już nie mogę się doczekać Twoich irysów żyłkowanych, pamiętam jak cudnie rosły w zeszłym roku Mam zaledwie kilka sztuk, ale i tak jeszcze ich nawet nie widać.
Wcześnie wycinasz hortensje, ale teraz już rzeczywiście nic im raczej nie grozi. Lepiej teraz niż za późno, po co mają się wysilać na produkcję pąków, które zostaną wycięte. U mnie zrobiło się ponuro, dzisiaj wiał lodowaty wiatr, padał śnieg z deszczem i było bardzo zimno. Brrr, gdzie ta wiosna?
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Soniu . Super wiadomość . Teraz będziesz prawdziwą babcią a nie żoną dziadka . Chłopcy na pewno się cieszą i cała rodzina też. W Twoim ogrodzie piękna wiosna, masz sporo koloru już . U mnie cebulowe jeszcze tak nie szaleją . Dzisiaj powrót zimy ale na szczęście śnieg już się topi. Pozdrawiam .
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Witaj Soniu I ja przyłączę się do gratulacji z okazji zostania prawdziwą Babcią niech maleństwo zdrowo rośnie na pociechę dla Rodziców i Dziadków
Piwonie spokojnie mogły zimować w ogrodzie. Kiedyś mi się zdarzyło, ze wiosną znalazłam przy kompoście jakąś zapomnianą małą karpę, która przeleżała tam całą zimę niczym nie przykryta i wyglądała jakby tyle co wykopana z ziemi.
Pozdrawiam ciepło
Piwonie spokojnie mogły zimować w ogrodzie. Kiedyś mi się zdarzyło, ze wiosną znalazłam przy kompoście jakąś zapomnianą małą karpę, która przeleżała tam całą zimę niczym nie przykryta i wyglądała jakby tyle co wykopana z ziemi.
Pozdrawiam ciepło
- ewita44
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
Soniu
Ja również przyłączam się do gratulacji zostania Babcią.
Już widzę oczyma wyobraźni jak z wnuczką chodzisz do ogródka i razem uprawiacie roślinki
albo jak w kuchni pieczecie ciasteczka.
Roślinki ładniutkie.
Ja również przyłączam się do gratulacji zostania Babcią.
Już widzę oczyma wyobraźni jak z wnuczką chodzisz do ogródka i razem uprawiacie roślinki
albo jak w kuchni pieczecie ciasteczka.
Roślinki ładniutkie.
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Soniu ..wspaniała nowina..gratulacje ja jeszcze nie mam wnusi.może i ja kiedyś się doczekam..
mnie tez już zachciało się przycinać..i nie wytrzymałam dwie hortensję przycięłam z resztą czekam ..bo trochę te mrozy mnie wystraszyły...dzisiaj znowu -8..szkoda mi tych wiosennych bo tak ładnie już wychodziło wszystko..ranniki mam w pakach ale takie biedy dzisiaj zmarznięte odrobina ciepła i zacznie się:))
mnie tez już zachciało się przycinać..i nie wytrzymałam dwie hortensję przycięłam z resztą czekam ..bo trochę te mrozy mnie wystraszyły...dzisiaj znowu -8..szkoda mi tych wiosennych bo tak ładnie już wychodziło wszystko..ranniki mam w pakach ale takie biedy dzisiaj zmarznięte odrobina ciepła i zacznie się:))
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Soniu, ja również gratuluję wnusi. Ogród jak zawsze mnie zachwycił.