Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Re: Moja kolekcja

Post »

ale piękne okazy ;:138 ;:138 ;:138
Patrysia
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Wszystkim i cieszę się, że podobają się moje kwiatuszki ;:180

Kasiu, Ascocendę polecam, bo jest łatwa w uprawie i chętna do kwitnienia ;:108

Mała Mi, cieszę się, ze chociaż jeden kwiatek u Dendrobium, chociaż coś tam się jeszcze kluje i jest nadzieja... Phal. tetraspis nie jest duży, ale też nie jest taki malusi. Zdjęcie nie oddaje jego rzeczywistych rozmiarów. Cieszę się z pędu i mam nadzieję na szybkie kwitnienie :roll:

Dusiu, Phal. tetraspis kupiłam na OG. Nie czekałam na przecenę, bo chciałam go mieć już od bardzo dawna, a cena i tak nie była wygórowana w porównaniu choćby do OS.

Justus, oj można oglądać je codziennie i dlatego to robię ;:112

Kasiu 74, każdy ma inne warunki w domu i dlatego trzeba indywidualnie dopasować podlewanie storczyków itd. Mogę napisać jedynie jak to wygląda u mnie. Mam kilka storczyków w sphagnum i nie narzekam na uprawę w tym podłożu. Podlewam je w miarę potrzeb tzn. gdy podłoże przeschnie ( nie powinno wyschnąć na wiór) zamaczam na chwilę całą doniczkę w wodzie, a poza tym zraszam je też z wierzchu. Pewnie wiesz, że Phal. tetraspis podczas kwitnienia wymaga więcej wilgoci, a ja staram się również temu z pędem zapewnić podobną wilgotność. Moje Phal. tetraspis stoją na oknie północnym. Pierwszego kupiłam w kwietniu tego roku i jak dotychczas ładnie się zaaklimatyzował, co chyba widać na zdjęciach :P Dodam jeszcze, że u mnie w domu poziom wilgotności powietrza jest dość wysoki i to chyba odpowiada moim kwiatkom. Życzę Ci powodzenia w opiece nad Twoim storczykiem i chętnie będę obserwować jak rośnie.

Asiu,, widziałam u Ciebie Phal. equestris ( chyba różowy :roll: ) i wygląda na to, że już niedługo zakwitnie :wink: Na białego też długo czekałam i jestem z niego zadowolona. Zresztą polecam equestrisy, bo są wdzięczne w uprawie ;:65 Phal. tetraspis kupiłam w kwietniu i jak dotychczas nie sprawia mi kłopotów, a wręcz pięknie się odwdzięcza ;:3 Raczej nie wygląda na trudnego w uprawie, a na pewno wart jest, żeby mieć go w kolekcji. Masz już tak duże doświadczenie w uprawie storczyków, że sobie poradzisz ;:108
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusiu, Phal. tetraspis kupiłam na OG. Nie czekałam na przecenę, bo chciałam go mieć już od bardzo dawna, a cena i tak nie była wygórowana w porównaniu choćby do OS
No tak, ale na Phal. to bardzo dużo, bo gdyby to była kwitnąca biała Vanda, na pewno bym od razu kupiła (ale Vandy niestety są w dużo wyższych cenach. Mam nadzieję, ze jeszcze kiedyś je wystawią i może będą tańsze. Zwykłe tetraspisy kiedyś mieli po 99, a ja poczekałam na przecena i udalo mi się kupić za 80 piękną, wyrośniętą roślinę. A z equestrisem się za bardzo pośpieszyłam i dawałam 65, a teraz są prawie połowę tańsze :(((. Ale na pewno się będę za tetraspisem C1 rozglądać i na pewno kiedyś go będę miała, bo ja nigdy nie rezygnuję z marzeń, chyba, że np. się przekonam, że na jakiegoś storczyka nie mam warunków (marzą mi się Cattleye, a nie mogę ich mieć, bo nie chcą u mnie być).
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, życzę Ci udanego "polowania" na wymarzonego Phal. teraspis :) Warto poczekać i spełnianie marzeń rozłożyć w czasie ;:108
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamba pisze:Dusiu, życzę Ci udanego "polowania" na wymarzonego Phal. teraspis :) Warto poczekać i spełnianie marzeń rozłożyć w czasie ;:108
Kiedyś na pewno go kupię, ale teraz planuję spełnienie innego marzenia, które niestety też do tanich nie należy... A kiedyś przyjdzie czas i na tetraspisa C1, na philipinensis i inne wymarzone.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Mambo przecudna kolekcja ;:224 ;:138 każde słowo zabrzmi banalnie chcąc opisać co tu zobaczyłam :shock: ;:138
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Mambo,czy mogę się wpisać do Twojego pięknego,storczykowego sztambucha ;:88
Chciałbym Cię mieć "na oku",tak będzie Cię łatwiej śledzić. ;:154 ;:113
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Mamba pisze: Chiloschista usneoides i pęd, który wyrósł u mnie:
Obrazek

Mambo, Jak długi był żywot tych ślicznych, maleńkich kwiatuszków ?
Nie będę ukrywać,że spacer po Twoim wątku to dla mnie zawsze prawdziwa przyjemność :!: Mnóstwo perełek do podziwiania ;:226
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Cudowne nowości sobie sprawiłaś ;:138
A kiedy zakwitną, to będzie widok :shock:
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odgrzebałam swój wątek i na wstępie dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa ;:3

Henryku, miło mi, że masz chęć do mnie zaglądać, choć ostatnio rzadko zostawiam ślady na forum :oops:

Asiu, Chiloschista, pomimo że kwiatuszki ma małe, kwitnie ok. miesiąca. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, a ja cały czas mam nadzieję, na coraz więcej perełek, bo jak na razie to skromniutko u mnie ;:224

Mała aktualizacja, bo właściwie nie dzieje się nic nadzwyczajnego. Kwitnie trochę hybryd Phalaenopsis, pojawiły się pędziki i nadal kwitną Phal. equestris .

Pierwsza hybryda Phal. kwitnie od kilku m-cy przedłużając pęd, a druga zakwitła niestety inaczej niż wtedy gdy ja kupowałam.

Obrazek Obrazek

To mój Doritaenopsis purple gem, któremu po zakwitnięciu niespodziewanie zaczęły żółknąć i odpadać liście. Zdjęcie zrobione jeszcze przed zmianami, bo dziś właściwie mogę powiedzieć, że jest w stanie agonalnym, choć nadal kwitnie :|

Obrazek Obrazek

A to już nowość Ionopsis utricularioides :) który jest u mnie dzięki Ewelinie ;:180

Obrazek

Drugie u mnie kwitnienie Phal. cochlearis . Poprzednio zakwitł jednym kwiatkiem, a tym razem aż sześcioma :heja Kwitnie raz w roku, a kwiaty utrzymują się niezbyt długo bo ok. 2 tygodni.

ObrazekObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Cudne rośliny, mnóstwo perełek i niezwykła, zielona rączka ;:180 ;:180 ;:180
Brawo ;:138 ;:138 ;:138 - zaglądać do Ciebie to prawdziwa przyjemność ;:138 ;:138 ;:138

Mam nadzieję że Dtps. wyjdzie z tego, bo to bardzo piękna i wdzięczna roślina ( wiem bo mam i jestem nim oczarowana ;:108 )
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Mambo...cudy kolorek ma ten prawie czerwony falek ;) To hybryda z hipermarketu?

Szkoda dorita...taki piękny kolorek ;:108
A phal. cochlearis jest na mojej liście do orchidarium ;) Cudeńko... ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale śliczne!!! ten czerwony Phal. to Phal. piccolo red, też mam takiego i czekam na pęd. A Dtps. jest super, ostatnio zaczął mi się marzyć. Te pozostałe też są fantastyczne, masz naprawdę piękną i oryginalną kolekcję.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”