Moja kolekcja
- Mamba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja
Dziękuję Wszystkim i cieszę się, że podobają się moje kwiatuszki
Kasiu, Ascocendę polecam, bo jest łatwa w uprawie i chętna do kwitnienia
Mała Mi, cieszę się, ze chociaż jeden kwiatek u Dendrobium, chociaż coś tam się jeszcze kluje i jest nadzieja... Phal. tetraspis nie jest duży, ale też nie jest taki malusi. Zdjęcie nie oddaje jego rzeczywistych rozmiarów. Cieszę się z pędu i mam nadzieję na szybkie kwitnienie
Dusiu, Phal. tetraspis kupiłam na OG. Nie czekałam na przecenę, bo chciałam go mieć już od bardzo dawna, a cena i tak nie była wygórowana w porównaniu choćby do OS.
Justus, oj można oglądać je codziennie i dlatego to robię
Kasiu 74, każdy ma inne warunki w domu i dlatego trzeba indywidualnie dopasować podlewanie storczyków itd. Mogę napisać jedynie jak to wygląda u mnie. Mam kilka storczyków w sphagnum i nie narzekam na uprawę w tym podłożu. Podlewam je w miarę potrzeb tzn. gdy podłoże przeschnie ( nie powinno wyschnąć na wiór) zamaczam na chwilę całą doniczkę w wodzie, a poza tym zraszam je też z wierzchu. Pewnie wiesz, że Phal. tetraspis podczas kwitnienia wymaga więcej wilgoci, a ja staram się również temu z pędem zapewnić podobną wilgotność. Moje Phal. tetraspis stoją na oknie północnym. Pierwszego kupiłam w kwietniu tego roku i jak dotychczas ładnie się zaaklimatyzował, co chyba widać na zdjęciach :P Dodam jeszcze, że u mnie w domu poziom wilgotności powietrza jest dość wysoki i to chyba odpowiada moim kwiatkom. Życzę Ci powodzenia w opiece nad Twoim storczykiem i chętnie będę obserwować jak rośnie.
Asiu,, widziałam u Ciebie Phal. equestris ( chyba różowy ) i wygląda na to, że już niedługo zakwitnie Na białego też długo czekałam i jestem z niego zadowolona. Zresztą polecam equestrisy, bo są wdzięczne w uprawie Phal. tetraspis kupiłam w kwietniu i jak dotychczas nie sprawia mi kłopotów, a wręcz pięknie się odwdzięcza Raczej nie wygląda na trudnego w uprawie, a na pewno wart jest, żeby mieć go w kolekcji. Masz już tak duże doświadczenie w uprawie storczyków, że sobie poradzisz
Kasiu, Ascocendę polecam, bo jest łatwa w uprawie i chętna do kwitnienia
Mała Mi, cieszę się, ze chociaż jeden kwiatek u Dendrobium, chociaż coś tam się jeszcze kluje i jest nadzieja... Phal. tetraspis nie jest duży, ale też nie jest taki malusi. Zdjęcie nie oddaje jego rzeczywistych rozmiarów. Cieszę się z pędu i mam nadzieję na szybkie kwitnienie
Dusiu, Phal. tetraspis kupiłam na OG. Nie czekałam na przecenę, bo chciałam go mieć już od bardzo dawna, a cena i tak nie była wygórowana w porównaniu choćby do OS.
Justus, oj można oglądać je codziennie i dlatego to robię
Kasiu 74, każdy ma inne warunki w domu i dlatego trzeba indywidualnie dopasować podlewanie storczyków itd. Mogę napisać jedynie jak to wygląda u mnie. Mam kilka storczyków w sphagnum i nie narzekam na uprawę w tym podłożu. Podlewam je w miarę potrzeb tzn. gdy podłoże przeschnie ( nie powinno wyschnąć na wiór) zamaczam na chwilę całą doniczkę w wodzie, a poza tym zraszam je też z wierzchu. Pewnie wiesz, że Phal. tetraspis podczas kwitnienia wymaga więcej wilgoci, a ja staram się również temu z pędem zapewnić podobną wilgotność. Moje Phal. tetraspis stoją na oknie północnym. Pierwszego kupiłam w kwietniu tego roku i jak dotychczas ładnie się zaaklimatyzował, co chyba widać na zdjęciach :P Dodam jeszcze, że u mnie w domu poziom wilgotności powietrza jest dość wysoki i to chyba odpowiada moim kwiatkom. Życzę Ci powodzenia w opiece nad Twoim storczykiem i chętnie będę obserwować jak rośnie.
Asiu,, widziałam u Ciebie Phal. equestris ( chyba różowy ) i wygląda na to, że już niedługo zakwitnie Na białego też długo czekałam i jestem z niego zadowolona. Zresztą polecam equestrisy, bo są wdzięczne w uprawie Phal. tetraspis kupiłam w kwietniu i jak dotychczas nie sprawia mi kłopotów, a wręcz pięknie się odwdzięcza Raczej nie wygląda na trudnego w uprawie, a na pewno wart jest, żeby mieć go w kolekcji. Masz już tak duże doświadczenie w uprawie storczyków, że sobie poradzisz
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No tak, ale na Phal. to bardzo dużo, bo gdyby to była kwitnąca biała Vanda, na pewno bym od razu kupiła (ale Vandy niestety są w dużo wyższych cenach. Mam nadzieję, ze jeszcze kiedyś je wystawią i może będą tańsze. Zwykłe tetraspisy kiedyś mieli po 99, a ja poczekałam na przecena i udalo mi się kupić za 80 piękną, wyrośniętą roślinę. A z equestrisem się za bardzo pośpieszyłam i dawałam 65, a teraz są prawie połowę tańsze ((. Ale na pewno się będę za tetraspisem C1 rozglądać i na pewno kiedyś go będę miała, bo ja nigdy nie rezygnuję z marzeń, chyba, że np. się przekonam, że na jakiegoś storczyka nie mam warunków (marzą mi się Cattleye, a nie mogę ich mieć, bo nie chcą u mnie być).Dusiu, Phal. tetraspis kupiłam na OG. Nie czekałam na przecenę, bo chciałam go mieć już od bardzo dawna, a cena i tak nie była wygórowana w porównaniu choćby do OS
- Mamba
Dusiu, życzę Ci udanego "polowania" na wymarzonego Phal. teraspis Warto poczekać i spełnianie marzeń rozłożyć w czasie
- Storczykowa
Kiedyś na pewno go kupię, ale teraz planuję spełnienie innego marzenia, które niestety też do tanich nie należy... A kiedyś przyjdzie czas i na tetraspisa C1, na philipinensis i inne wymarzone.Mamba pisze:Dusiu, życzę Ci udanego "polowania" na wymarzonego Phal. teraspis Warto poczekać i spełnianie marzeń rozłożyć w czasie
- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Mambo przecudna kolekcja każde słowo zabrzmi banalnie chcąc opisać co tu zobaczyłam
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Mambo,czy mogę się wpisać do Twojego pięknego,storczykowego sztambucha
Chciałbym Cię mieć "na oku",tak będzie Cię łatwiej śledzić.
Chciałbym Cię mieć "na oku",tak będzie Cię łatwiej śledzić.
Mambo, Jak długi był żywot tych ślicznych, maleńkich kwiatuszków ?
Nie będę ukrywać,że spacer po Twoim wątku to dla mnie zawsze prawdziwa przyjemność Mnóstwo perełek do podziwiania
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Cudowne nowości sobie sprawiłaś
A kiedy zakwitną, to będzie widok
A kiedy zakwitną, to będzie widok
- Mamba
Odgrzebałam swój wątek i na wstępie dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa
Henryku, miło mi, że masz chęć do mnie zaglądać, choć ostatnio rzadko zostawiam ślady na forum
Asiu, Chiloschista, pomimo że kwiatuszki ma małe, kwitnie ok. miesiąca. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, a ja cały czas mam nadzieję, na coraz więcej perełek, bo jak na razie to skromniutko u mnie
Mała aktualizacja, bo właściwie nie dzieje się nic nadzwyczajnego. Kwitnie trochę hybryd Phalaenopsis, pojawiły się pędziki i nadal kwitną Phal. equestris .
Pierwsza hybryda Phal. kwitnie od kilku m-cy przedłużając pęd, a druga zakwitła niestety inaczej niż wtedy gdy ja kupowałam.
To mój Doritaenopsis purple gem, któremu po zakwitnięciu niespodziewanie zaczęły żółknąć i odpadać liście. Zdjęcie zrobione jeszcze przed zmianami, bo dziś właściwie mogę powiedzieć, że jest w stanie agonalnym, choć nadal kwitnie
A to już nowość Ionopsis utricularioides który jest u mnie dzięki Ewelinie
Drugie u mnie kwitnienie Phal. cochlearis . Poprzednio zakwitł jednym kwiatkiem, a tym razem aż sześcioma Kwitnie raz w roku, a kwiaty utrzymują się niezbyt długo bo ok. 2 tygodni.
Henryku, miło mi, że masz chęć do mnie zaglądać, choć ostatnio rzadko zostawiam ślady na forum
Asiu, Chiloschista, pomimo że kwiatuszki ma małe, kwitnie ok. miesiąca. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, a ja cały czas mam nadzieję, na coraz więcej perełek, bo jak na razie to skromniutko u mnie
Mała aktualizacja, bo właściwie nie dzieje się nic nadzwyczajnego. Kwitnie trochę hybryd Phalaenopsis, pojawiły się pędziki i nadal kwitną Phal. equestris .
Pierwsza hybryda Phal. kwitnie od kilku m-cy przedłużając pęd, a druga zakwitła niestety inaczej niż wtedy gdy ja kupowałam.
To mój Doritaenopsis purple gem, któremu po zakwitnięciu niespodziewanie zaczęły żółknąć i odpadać liście. Zdjęcie zrobione jeszcze przed zmianami, bo dziś właściwie mogę powiedzieć, że jest w stanie agonalnym, choć nadal kwitnie
A to już nowość Ionopsis utricularioides który jest u mnie dzięki Ewelinie
Drugie u mnie kwitnienie Phal. cochlearis . Poprzednio zakwitł jednym kwiatkiem, a tym razem aż sześcioma Kwitnie raz w roku, a kwiaty utrzymują się niezbyt długo bo ok. 2 tygodni.
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Cudne rośliny, mnóstwo perełek i niezwykła, zielona rączka
Brawo - zaglądać do Ciebie to prawdziwa przyjemność
Mam nadzieję że Dtps. wyjdzie z tego, bo to bardzo piękna i wdzięczna roślina ( wiem bo mam i jestem nim oczarowana )
Brawo - zaglądać do Ciebie to prawdziwa przyjemność
Mam nadzieję że Dtps. wyjdzie z tego, bo to bardzo piękna i wdzięczna roślina ( wiem bo mam i jestem nim oczarowana )
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Mambo...cudy kolorek ma ten prawie czerwony falek ;) To hybryda z hipermarketu?
Szkoda dorita...taki piękny kolorek
A phal. cochlearis jest na mojej liście do orchidarium ;) Cudeńko...
Szkoda dorita...taki piękny kolorek
A phal. cochlearis jest na mojej liście do orchidarium ;) Cudeńko...
- Storczykowa
Ale śliczne!!! ten czerwony Phal. to Phal. piccolo red, też mam takiego i czekam na pęd. A Dtps. jest super, ostatnio zaczął mi się marzyć. Te pozostałe też są fantastyczne, masz naprawdę piękną i oryginalną kolekcję.