Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy
Mareczku, u mnie na ryneczku były już po 6 zł kwitnące
Nie martw się tak, każdy za coś tam przepłacił, taki już przywilej wiosny
A jak ma się Twoja fioletka?
Nie martw się tak, każdy za coś tam przepłacił, taki już przywilej wiosny
A jak ma się Twoja fioletka?
Witam !!!
-----> darla80
-----> aage
-----> agnieszkar1978
-----> meluzyna
-----> aniaop
Można powiedzieć że są już sadzonki z liści po 22 dniach , powtórzyłem to co udało się już w ubiegłym roku i twierdzę że jest to bardzo proste .
Teraz nie tylko o badylki można pytać
Pozdrawiam
-----> darla80
-----> aage
-----> agnieszkar1978
-----> meluzyna
-----> aniaop
Można powiedzieć że są już sadzonki z liści po 22 dniach , powtórzyłem to co udało się już w ubiegłym roku i twierdzę że jest to bardzo proste .
Teraz nie tylko o badylki można pytać
Pozdrawiam
Bardzo nam przykro, pomyłeczka, to nie żaden Wania.
Ot po prostu i zwyczajnie- Regulamin się kłania.
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cieszę się bardzo , to co teraz czas do doniczek?
----> Meluzyna
Moje listeczki do doniczek za dni parę , następna próba dotyczyć będzie jednorocznych, mój przepis :
- liście duże, pełne ale nie przerośnięte , im grubsza łodyga tym lepiej
- liść ścięty czymś ostrym pod kątem płaskim aby zwiększyć powierzchnię pobierania wody, włożony po ścięciu na chwilę do gorącej wody
- przed włożeniem liścia do wody spłukałem miejsce cięcia strumieniem bieżącej wody , aby nie było pęcherzyków powietrza
- woda prosto z kranu chlorowana , zmieniałem co 3 dni po dokładnym myciu i parzeniu butelek
- ukorzenianie w butelce wypełnionej na maksa , wtedy widać jak liść pije wodę , blaszki suche !!!!
- mało światła , przeciągów i wysokiej temperatury ( u mnie było to zachodnie przesłonięte okno w kuchni)
- bez ukorzeniaczy, węgla i innych sterydów
- jeśli po tygodniu liść będzie dobrze wyglądał, to w zasadzie jest pewne ze po 2 kolejnych tygodniach będzie nowa roślina
Moje listeczki do doniczek za dni parę , następna próba dotyczyć będzie jednorocznych, mój przepis :
- liście duże, pełne ale nie przerośnięte , im grubsza łodyga tym lepiej
- liść ścięty czymś ostrym pod kątem płaskim aby zwiększyć powierzchnię pobierania wody, włożony po ścięciu na chwilę do gorącej wody
- przed włożeniem liścia do wody spłukałem miejsce cięcia strumieniem bieżącej wody , aby nie było pęcherzyków powietrza
- woda prosto z kranu chlorowana , zmieniałem co 3 dni po dokładnym myciu i parzeniu butelek
- ukorzenianie w butelce wypełnionej na maksa , wtedy widać jak liść pije wodę , blaszki suche !!!!
- mało światła , przeciągów i wysokiej temperatury ( u mnie było to zachodnie przesłonięte okno w kuchni)
- bez ukorzeniaczy, węgla i innych sterydów
- jeśli po tygodniu liść będzie dobrze wyglądał, to w zasadzie jest pewne ze po 2 kolejnych tygodniach będzie nowa roślina
- meluzyna
Ciekawe i chyba też na to pójdę. Jest tylko mały szkopuł, najpierw muszę "pożyczyć" kilka liści jednorocznej.
Moje liście też trzymałam od strony zachodniej w miejscu dobrze osłoniętym doniczkami.
Moje liście też trzymałam od strony zachodniej w miejscu dobrze osłoniętym doniczkami.
- Agii
- Od: 2 lip 2008, o 20:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hmmm ciekawy sposób ukorzeniania. Będę z ciekawością śledzić Wasze poczynania.
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Ciekaw jestem czy te liście zaczną wypuszczać łodyżki.
Bo o to przecież chodzi.
Bo o to przecież chodzi.
To jest pewne że będą rosły normalnie, na zdjęciu roślina pozyskana z liścia w lipcu 2009 , ale faktem jest ze nie ma jeszcze kwiatostanów , choć nie wierzę że to z tego powodu.
-----> meluzyna gratulacje cieszę się bardzo !!!!!
powiedz jak liście były "moczone" , Twoje korzenie są tam gdzie być powinny , czy zanurzone były same końcówki ?
pozdrawiam
-----> meluzyna gratulacje cieszę się bardzo !!!!!
powiedz jak liście były "moczone" , Twoje korzenie są tam gdzie być powinny , czy zanurzone były same końcówki ?
pozdrawiam
- meluzyna
Wlałam wody do słoika i włożyłam listki. Było jej ok. połowy słoja, takiego po dżemie. I to wszystko.
W związku z jakimś takim pozytywnym wynikiem eksperymentu na liściach , zwracam się z baaaardzo uprzejmą prośbą o listki datur. Posiadam morelową i białą zwykłą. poszukuję wszelkich innych - jakie tylko dobrzy ludkowie na forum zechcą pozbawić 3 listków zbędnych , wysyłając do mnie oczywiście w liście. Czekam niecierpliwie na porywy dobroci serca (zawsze to jednak fatyga).
Ps. Czy to prawda że datura jest strasznie silnie trująca? Jakaś ciotka mnie nawracała...
Ps.2 co można zastosować na przędziorka na daturze , mospilan w morderczej podwójnej dawce nie działa (to jaka ona trująca?? )
Ps. Czy to prawda że datura jest strasznie silnie trująca? Jakaś ciotka mnie nawracała...
Ps.2 co można zastosować na przędziorka na daturze , mospilan w morderczej podwójnej dawce nie działa (to jaka ona trująca?? )
- Agii
- Od: 2 lip 2008, o 20:59
Datura owszem jest trująca ale przecież nie jest do jedzenia. Jeśli coś robię przy daturach , po pracy myję ręce i tyle.
Na przędziorka zastosuj Magus.
Na przędziorka zastosuj Magus.
- meluzyna
Spróbuj Magus 200 SC, mnie się udało w ub. roku.
Nie ma co ukrywać, datura jest rośliną trującą, zawiera bowiem trujące alkaloidy. Najwięcej ich znajduje się w nasionach. Ale wokół nas wiele trujących roślin - konwalie, oleandry, cisy, bluszcze, itd., itd.
Nie ma co ukrywać, datura jest rośliną trującą, zawiera bowiem trujące alkaloidy. Najwięcej ich znajduje się w nasionach. Ale wokół nas wiele trujących roślin - konwalie, oleandry, cisy, bluszcze, itd., itd.