Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lithops - żywe kamienie
A dziękuję. Nie zakwitły, bo się o to nie starałam, traktowałam je trochę po macoszemu. Zakupione były maciupeńkie, i właściwie dopiero teraz powiedzmy, że zebrałam się i konkretnie je przezimuję. Może to coś da (jak przetrwają).
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kwiaty litopsów otwierają się w dzień i zamykają w nocy. Kwitną długo, u mnie przynajmniej 10 dni od 6.X do 15.X.
Lithops sp. (najprawdopodobniej karasmontana)
Titanopsis calcalarea, pierwsze kwitnienie od wysiewu w lutym 2011r.
Lithops sp. (najprawdopodobniej karasmontana)
Titanopsis calcalarea, pierwsze kwitnienie od wysiewu w lutym 2011r.
- piasek pustyni
O, dzięki Sebastian. Czyli można zauważyć kolejne podobieństwo do frithii Śliczna "stokrotka"
A Titanopsisów nie mam, nie zdecydowałam się na ich nabycie.
A Titanopsisów nie mam, nie zdecydowałam się na ich nabycie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 cze 2013, o 12:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W pełnej odsłonie
-
- 500p
- Od: 31 sie 2012, o 14:07
Witam .
Pokażę swoje lithopsy. Siałam je sama .Mają dwa lata ale jeszcze nie kwitły.Jeden coś obiecuje ale nie wiem czy zakwitnie,czy nie jest za mały.
Pokażę swoje lithopsy. Siałam je sama .Mają dwa lata ale jeszcze nie kwitły.Jeden coś obiecuje ale nie wiem czy zakwitnie,czy nie jest za mały.
Ogród Majkihttp://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 47&start=0
Moje hafty i moje ptaki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 21&start=0
Parapety Majki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje hafty i moje ptaki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 21&start=0
Parapety Majki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zazdroszczę tak pięknych kwiatów i takich wielkich lithopsów.Jaki macie sposób na zimowanie swoich piękności ?
Moje lithopsy we wrześniu skończyły roczek, chciałam przestać je całkowicie podlewać żeby je przezimować (rozpocząć okres spoczynku), ale nie wiem czy to dobry pomysł, bo niektóre z nich przechodzą wylinkę. Co robić ?
I czy podczas spoczynku można kamyczki przesadzić ?
Proszę o podpowiedź i z góry dziękuję .
I czy podczas spoczynku można kamyczki przesadzić ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 lis 2013, o 09:35
Witam. Moje kamyczki wysiałam końcem marca, czy powinnam je zimować teraz?
- piasek pustyni
Jak przechodzą wylinkę, to z tego, co już pisaliśmy tu wcześniej, nie należy robić nic - w tym czasie "konsumowane" są stare liście, i ani nie podlewać, ani nie przesadzać. Zostawić je sobie do wiosny, one naprawdę sobie poradzą. Ewentualnie w zależności od wielkości obserwować, czy po wylince zbytnio się nie marszczą. Ale jak przejdą wylinkę, to wrzuć zdjęcia, wtedy wszystkim będzie łatwiej to ocenić.abababab pisze:Moje lithopsy we wrześniu skończyły roczek, chciałam przestać je całkowicie podlewać żeby je przezimować (rozpocząć okres spoczynku), ale nie wiem czy to dobry pomysł, bo niektóre z nich przechodzą wylinkę. Co robić ?
Ale nie wiemy, ile ich masz, jakiej wielkości, czy rosną razem czy osobno? Jak powiesz coś więcej, a najlepiej wrzuć zdjęcie z jakimś materiałem porównawczym wielkości, to zorientujemy się bardziej.abababab pisze:I czy podczas spoczynku można kamyczki przesadzić ?
To samo: o podlewaniu było już tutaj pisane. Teoretycznie powinny teraz odpoczywać, ale to zależy też od innych czynników: jak wyglądają, czy któreś przechodzą wylinkę, czy rosną razem i ile, itp.patrycjap928 pisze:Witam. Moje kamyczki wysiałam końcem marca, czy powinnam je zimować teraz?
Dziękuję za odpowiedź, za parę dni będę mogła wrzucić zdjęcia.
Czyli wszystkie kamyczki przestać podlewać do wiosny, nawet te, które nie przechodzą wylinki ?
Czyli wszystkie kamyczki przestać podlewać do wiosny, nawet te, które nie przechodzą wylinki ?
- piasek pustyni
Tak ja robię. Oczywiście są cały czas pod obserwacją. Gdy tylko młode się zbyt marszczą, dostają odrobinkę zroszenia opryskiwaczem, ale naprawdę bardziej jako mgiełki. Moje stoją w suchym podłożu od początku września, obecnie w miejscu chłodnym, część też przechodzi wylinkę.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 lis 2013, o 09:35
Rosną razem, mam ich ponad 30:) Większość jest już po, ale niektóre jeszcze w trakcie. W niedzielę wstawię ich zdjęcie, bo teraz nie mam niestety możliwości
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A nie wiecie, od czego zależy permanentna wylinka?
Zdarza mi się tak często z jedną kępką. Nowe roślina nie zdążą urosnąć i zaraz tworzą kolejną. Tym samym litopsy stają się mniejsze.
Żółty kwitnie już bardo długo.
A tu taki tzw"widok ogólny"
Zdarza mi się tak często z jedną kępką. Nowe roślina nie zdążą urosnąć i zaraz tworzą kolejną. Tym samym litopsy stają się mniejsze.
Żółty kwitnie już bardo długo.
A tu taki tzw"widok ogólny"
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis