Borówka amerykańska - 3 cz

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2013, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 3 cz

Post »

cewe- rewelka, będzie dobrze ale jak za darmo to też podziel się innymi skąd wytrzasnąłeś te skrzynki (bo ja wiem), co do śliwomoreli do jeszcze nie wiem jak z tym zapylaniem ale mam 3 odmiany, dapple dandy, flavour supreme, trzecia odmiana to tajemnica. A co do twojej śliwomoreli to powiem Ci jeszcze nie widziałem prawdziwej sliwomoreli w sprzedaży w Polsce (bo poznaję po liściach i pędach), a jak gość ci ją sprzedał to zapytaj o licencję, jak nie ma to powiadom piorin, bo nienawidzę oszustów, ja od tego gościa co ją wynalazł (jego firmy) to płaciłem 100$ za szt. on ma patent ja licencję, ale tylko na uprawę i rozmażanie śliwomoreli tylko dla wlasnch potrzeb (nie na sprzedaż sadzonek) i do dzisiaj jego sadzonki nie tanieją..chodzą nawet po 200$ w detalu i na eBayu. A co do borówki kanadyjskiej (świdośliwy) to jest samopylna.
PS. A....zaciekawiłesz mnie , w nocy do niego zadzwonię i się zapytam ile licencji sprzedał w Polsce.... czuję że będą jaja.

edicool, cewe - proszę, dyskusję o jeżynach, świdośliwie itp. kontynuujcie na PW albo w przeznaczonych dla nich wątkach
EOT
mateo
Ciągle uczymy się na własnych błędach, kto pyta nie błądzi...więc pytaj.
kerad77
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 sie 2012, o 12:33

Post »

edicool pisze: Pilnuj pH gleby, ma być pomiędzy 4 a 5, poniżej lub powyżej tych wartości o pH więcej niż 0,5 możesz mieć kłopoty.
Kupiłem takie ustrojstwo, wiem że pewnie troche pokazuję wiatr za oknem, ale lepszy rydz niż nic
Obrazek
i juz wiem co dolega moim borówką odziedziczonym po poprzedniej właścicielce domu, wg tego urządzenia po włączeniu wskazówka tylko delikatnie drgnęła w prawo od położenia naturalnego ph7, czyli mam pH 6,7 i pozamiatane...
Udało mi sie skontaktować z poprzednią właścicielką która owe borówki sadziła i stwierdziła że to był jej pierwszy raz z borówkami i ziemi nie wymieniała tylko wykopała dołki i zasadziła borówki. Także cud że one rosną i coś owocują przez te 10lat.
Teraz chyba na jesień czeka mnie to co cewe lecz w mniejszej skali...
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kerad77 jak nie chcesz wydać fortuny na profesjonalny miernik to zaopatrz się w płyn Helliga, nie da się nim co prawda precyzyjnie zmierzyć pH ale przynajmniej jest wiarygodny; na te tanie elektroniczne ludzie często narzekają.
Z tą kwasowością widocznie nie jest u Ciebie aż tak źle skoro borówki rosną i owocują od 10 lat.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

kerad77 - zamocz w 10% occie,powinien wskazać pH 3,5.
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p
Od: 25 maja 2012, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Za tego Bluecropa wyszło 5,80zł za szt w doniczce P9 ale wykupiłem ostatnie 24szt , pytałem się ile mają te sadzonki ale babka coś kręciła . Przesadzając znalazłem "metkę" z datą bodajże czerwiec 2012.

Obrazek
Od prawej kupione z innej szkółki 2szt 2,5 letnie Earliblue , oraz 1,5 letnie 2x nelson , 3x Bluecrop , 2xBluegold
Obrazek

Do tego dzisiaj zakupiłem 60szt Bluecropa , 10 Nelsona i 10 Patriota także 1,5letnie w P9 5,5szt (z wysyłką 6zł)

Także Bluecropa będę miał z 3 różnych parafii .

Moje zasoby finansowe na dzień dzisiejszy się wyczerpały ;:oj

edicool , kontaktowałem się ze szkółką na którą dałeś namiary lecz dostałem odpowiedź

"Nie posiadamy w sprzedaży zeszłorocznych sadzonek borówki w pojemniku P9. Dostępne są sadzonki w pojemniku 2L w cenie 7,7o zł oraz w pojemniku 3L w cenie 9,25zł."

Także nici .

Mam nadzieje że nie spaprałem sprawy dodając nawóz do ziemi (2 tyg temu)
http://img541.imageshack.us/img541/5152/93pv.jpg

Niby poniżej 20* przestaje działać więc powinien się "wyłączyć" jak nadejdzie ochłodzenie .
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie,
do ogrodnikk - niektóre te sadzonki ładne a niektóre mniej ale i też gorsze widywałem, co do nawozu to nie powinno się nic dziać, ale jak by się opóźniło
drewnienie a mrozy nadchodziły to trzeba okryć.
Z tych sadzonek w 3l doniczkach już w następnym roku byś miał z pół kilo owoców a z tych dopiero z 2 lata, ale i też w następnym roku może się zawiązać parę jagódek.

do kerad - nie wierzę że masz tam ph6.7 i przez tyle lat, na co najmniej godzinę przed mierzeniem tym kwasomierzem wylej wiadro wody deszczowej lub z rowu bo ziemia musi być wilgotna lub zmierz po deszczu.
:wit
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

czytając powyższe posty, doszłam do wniosku, że choć przyłożyłam się w zeszłym roku do przygotowania podłoża dla moich borówek, to i tak wymaga całość poprawy. Ponieważ szykuję zmianę miejsca dla moich krzaczków (sadzone zeszłej wiosny, po jednej szt.: Earliblue, Patriot, Bluecrop, Bluegold, Elliot - chodzi mi o rozciągnięcie w czasie owocowania, co by moja "stonka" miała co skubać :lol: ), mam zamiar postąpić wg wskazówek - edicool ;:108
Zastanawia mnie, czy odstępy pomiędzy krzaczkami po 1,5 będą wystarczające?, czy sadzić je w linii wschód-zachód?
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj,
Rozstaw na mój gust za duży wystarczy co 1m lub max. 1,2m, (też zależy to od odmiany np. bluegold potrafi się ładnie rozrosnąć) będziesz częściej cięła aby utrzymać krzewy we wzniosłej pozycji, borówka lubi też być przewiewna ale za to będziesz miała zdrowsze krzewy i większe ładniejsze owoce ja teraz u siebie sadzę co 0,8m, pamiętaj że założenie i utrzymanie podłoża przez wiele lat w dobrej kondycji pH też kosztuje. Najlepiej sadzić w kierunku północ-południe jak winorośle, pod nią możesz sobie posadzić parę krzaczków żurawiny wielkoowocowej to ci ładnie zarośnie ale tylko w podłoże bez wysypanej kory na wierzchu bo wtedy się nie rozrośnie. :wit
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

Dziękuję edicool!
z nasadzeniem północ - południe nie ma problemu, tylko czy w takim przypadku nie będzie istotne aby sadzić najniższe krzaczki od południa (może to śmieszne pytanie, ale kto pyta....), taki Patriot wyczytałam, że do 1,2 m dorasta a Elliot do 2 m.

P.S znalazłam cos takiego
http://www.jagodnik.pl/aktualnosci/swia ... wie-jezyn-
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwona, możesz tak sadzić, ale jak wiesz słońce idzie ze wschodu na zachód i w nasadzeniu północ-południe nie ma to znaczenia, ale jak to bywa z borówkami jak patriotowi podpasuje stanowisko to do 1,8m popędzi także różnie z tym jest, bo tak naprawdę zależy to od wielu innych czynników, pamiętaj: Patriot rośnie dość silnie i jest wzniesiony i ta odmiana wymaga odpowiedniego cięcia i przerzedzania pąków kwiatowych a Eliot może nie dojrzewać bo to jedna z najpóźniejszych (najpóźniejsza to Aurora do tuneli), no i przemarza bo wytrzymuje tylko do -20o, ale i to zależy gdzie mieszkasz. No i Eliott to jedyna odmiana której świeże (schłodzone) owoce jem na Boże Narodzenie (ale już są bez smaku i raczej nadają się bardziej do wypieków).
No, to z tymi jeżynami zacznie się teraz młyn :wink:

cewe- możesz kupić siarki granulowanej jest w workach po 5kg w cenie 10zł/worek (u mnie) kupuję taką do odkażania tuneli ale musisz zmielić w jakimś starym młynku do kawy, może się uda ci kupić pylistą, bo granulowaną stosuje się minimum rok przed posadzeniem, ale żeby wszystkiego nie mielić to na same dno rowu pod siatkę i piasek, możesz dać granulowaną zanim korzenie do niej dojdą to się rozłoży, daj granulowanej lub pylistej 0,25kg/m2 na dno i 0,22kg/m2 pylistej do podłoża (bo Wigor S zawiera 87% siarki a siarka 100% bo jest czysta).
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

Ja ma 9 krzaków aktualnie dużej borówki,czyli 5 kg by mi stykło.Znalazłem Wigor 5kg na aukcji do której podałeś link na alledrogo. Ale mam dylemat co kupić,bo albo dosadzę borówki ,albo świdośliwy ,czy śliwomoreli ,bo mnie cholernie zaraziłeś. Prince Willim znalazłem niedaleko mnie i pojadę oglądąć,ale zostałem zbity z tropu,że owoce borówki są dużo smaczniejsze.Wiem,smak to rzecz gustu.
Tak więc albo kupić Wigoru 25kg i dosadzić borówki,albo dosadzić coś innego i zagospodarować wolny teren na wystawie południowej.Bardzo duże nasłonecznienie od wsch. do zach. słońca.
Co by jeszcze wykombinować dla dzieci wielkości twoich wnuków :)?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Cewe borówka lepsza :wink: :lol: żartuję, ale tylko trochę, kwestia smaku.
Jakbys trafił na 'prawdziwą' Mirabelle de Nancy...mam cos podobnego a może i oryginał, samosiejkę, boooska w smaku i bezproblemowa. tu cos o niej skrobnęłam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2824191 Na forum o niej trochę jest, a może Edicool też ją ma, bo widzę, że ma same rarytasy
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

Mateo-piszesz,żeby nie pisać nie na temat i posługiwać się mailami.Czy możesz mi uruchomić możliwość wysyłania maili? Bo ,nie wiem ile trzeba na to czekać.Miesiąc? Tydzień?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”