Seler-odmiany,uprawa, brak bulwy i inne problemy Cz.1
- Basia_z_Rynku
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2015, o 14:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Seler - brak bulwy- odmiany- uprawa
No klapa. Nie mam pojęcia, czemu seler w tym roku idzie w brodę, nie w korzeń. Teoretycznie wszystko zrobiłam dobrze: własna rozsada, dobre stanowisko, na oborniku, zwapnowane, płytkie sadzenie, dobra rozstawa, wyściółkowane, mocno podlewane. Kto ma jeszcze jakiś pomysł, dlaczego mój seler wytworzył wielką nać i nie wytworzył korzenia? Właściwie pierwszy raz mi się to przytrafia, a seler uprawiam co roku tak samo.
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Też się z moim pożegnam, nigdy nie rósł w korzeń mimo starań także od teraz będę mieć więcej miejsca na inne warzywa które rosną (chyba zastąpię je jarmużem, bo w tym roku musiałam na chama szukać bidulkom miejsca).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
No to może wina nasion?Basia_z_Rynku pisze: Właściwie pierwszy raz mi się to przytrafia, a seler uprawiam co roku tak samo.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- Basia_z_Rynku
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2015, o 14:03
Właśnie kurczę... też chyba wsieję jeszcze jarmuż, może trochę sałaty i rzodkiewki. Ma Pani pomysł, jak wykorzystać te selerowe liście poza klasycznym dodawaniem do smaku do zupy?Ginka pisze:Też się z moim pożegnam, nigdy nie rósł w korzeń mimo starań także od teraz będę mieć więcej miejsca na inne warzywa które rosną (chyba zastąpię je jarmużem, bo w tym roku musiałam na chama szukać bidulkom miejsca).
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Jaka pani , tutaj wszyscy sobie mówią na Ty, nie ważne czy stary czy młody .
Osobiście nie lubię selera, jest dla mnie znośny jedynie w zupie (może ktoś inny ma jakiś pomysł , wystarczy zaczekać a może znajdzie się jakiś pomysłowy Dobromir ).
Osobiście nie lubię selera, jest dla mnie znośny jedynie w zupie (może ktoś inny ma jakiś pomysł , wystarczy zaczekać a może znajdzie się jakiś pomysłowy Dobromir ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
Czy nawozić selery aby urosły w korzeń ?
Andrzej20 - Selery wymagają ''mocnego'' stanowiska, wówczas wytworzą ładny, duży korzeń. Najlepiej sadzić w pierwszym roku po nawożeniu organicznym i zasilać pogłównie. Moje w tym roku pomału rosną , sucho było (nie podlewam). Dopiero teraz cały tydzień padało i ruszyły ze wzrostem. Mają jeszcze dużo czasu do jesieni, więc liczę ,że zdążą nadrobić . U mnie na ogół najbardziej przybierają w korzeń dopiero po żniwach, jak się ochłodzi i jest wilgoć. Ostatnie zeszłoroczne (z piwnicy) zużyłam do surówki w maju.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moje selery zarosły dynie. Z dwojga złego wole gigantyczną dynie niż selery giganty. Muszę sprawdzić dzisiaj jak tam u nich z bulwami.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Seler musi być sadzony płytko, lubi mokro, nie będzie rósł w korzeń jeśli jest ziemia kwaśna i uboga. Co jakiś czas trzeba go palcem objechać dookoła i odsuwać ziemię odsłaniając korzeń, wyłamywać liście leżące na ziemi.
Znajoma dostała ode mnie rozsadę, pytałam ją czy wie jak się sadzi seler, odpowiedziała, że "tak, oczywiście!". Niestety, posadziła głęboko i w ogóle nie tworzy się jej korzeń, ma samą brodę.
Znajoma dostała ode mnie rozsadę, pytałam ją czy wie jak się sadzi seler, odpowiedziała, że "tak, oczywiście!". Niestety, posadziła głęboko i w ogóle nie tworzy się jej korzeń, ma samą brodę.
Pozdrawiam! Gienia.
Gieniu - też posadziłam za głęboko, ale poodgraniałam do okoła jak radziłaś, i zauważyłam że w dwóch już zaczęły tworzyć się bulwygienia1230 pisze:Seler musi być sadzony płytko, lubi mokro, nie będzie rósł w korzeń jeśli jest ziemia kwaśna i uboga. Co jakiś czas trzeba go palcem objechać dookoła i odsuwać ziemię odsłaniając korzeń, wyłamywać liście leżące na ziemi.
Jak może być jeszcze lepiej???