Kawon ( arbuz ) - część 3
Re: Kawon ( arbuz ) - część 3
Witam serdecznie,
Pisze do was bo potrzebuje dość nietypowej porady.
Koleżanka niedługo ma urodziny. Jest ona wielką fanką arbuzów.
Wraz ze znajomymi wpadliśmy na pomysł żeby zasiać jej w doniczce arbuzy.
I teraz robi się problem. Jest już dość późno, końcówka czerwca.
Czy jest jeszcze możliwość zasiania arbuza w doniczce w warunkach domowych tzn nie będzie on przesadzany do ziemi tylko będzie stać cały czas w pokoju. Tylko czy jest szansa że jeszcze coś urośnie czy już za późno i za ciepło na takie typu sprawy.
Prosiłbym o szybką odpowiedź i pomoc. Koleżanka już we wtorek ma urodziny
kol1991
Pisze do was bo potrzebuje dość nietypowej porady.
Koleżanka niedługo ma urodziny. Jest ona wielką fanką arbuzów.
Wraz ze znajomymi wpadliśmy na pomysł żeby zasiać jej w doniczce arbuzy.
I teraz robi się problem. Jest już dość późno, końcówka czerwca.
Czy jest jeszcze możliwość zasiania arbuza w doniczce w warunkach domowych tzn nie będzie on przesadzany do ziemi tylko będzie stać cały czas w pokoju. Tylko czy jest szansa że jeszcze coś urośnie czy już za późno i za ciepło na takie typu sprawy.
Prosiłbym o szybką odpowiedź i pomoc. Koleżanka już we wtorek ma urodziny
kol1991
Szanse są niewielkie, ale są. W sumie na pewno wyrośnie roślina, ale czy uda się owoc nadający się do jedzenia? - koleżanka musiałaby zapewnić mu bardzo dobre warunki - gorąco i dużo światła. Wsadzajcie po jednym nasionku do doniczki, ew. po 2 - ale jeśli wzejdą dwa - jedno trzeba będzie wyrwać. Bardzo dobrze w tym roku kiełkował arbuz Janosik z PNOSu, z tym, że jest on trochę nietypowy, bo żółty w środku. Jeśli roślina już się trochę rozwinie (kilka liści), trzeba ją przesadzić do jakiejś większej skrzynki, lub wiadra ( min. kilka litrów).
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja jakiś tydzień czy dwa tyg temu dosiewałem melony Bosman, nie wiadomo czy wyjdzie, ale zawsze warto próbować
- fabianos13366
- 50p
- Od: 18 maja 2013, o 11:27
Mam pytanie co do gnojóki z pokrzyw:
1. Czy jeśli pojawił sie na niej biały korzuch to można ja stosować do arbuzów?
2. Co jaki czas podlewać?
1. Czy jeśli pojawił sie na niej biały korzuch to można ja stosować do arbuzów?
2. Co jaki czas podlewać?
Jeśli moje arbuzy przetrwają tę pogodę (upały 35 stopni, burze, teraz 15 stopn i+ deszcz) i będą z nich owowce to będzie cud.
fabianos- jeśli biały kożuch to pleśń - nie podlewać. U ciebie nie pada/padało że chcesz czymkolwiek podlewać?
fabianos- jeśli biały kożuch to pleśń - nie podlewać. U ciebie nie pada/padało że chcesz czymkolwiek podlewać?
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na powierzchni gnojowicy, zwłaszcza dłuższy czas nie mieszanej często tworzy się biały nalot, choć nie nazwałbym tego kożuchem.
Używam takiej bez żadnych negatywnych skutków
Używam takiej bez żadnych negatywnych skutków
Pozdrawiam, Jacek
- fabianos13366
- 50p
Arbuzy mam w szklarni, więc muszę je podlewać. Chciałbym jeszcze się dowiedzieć, co jaki czas mogę podlewać tą gnojówka.
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Musisz obserwować rośliny, żeby nie przedobrzyć z azotem, ale arbuz to żarłok więc śmiało możesz zasilać raz w tygodniu.
Oczywiście rozcieńczoną 1:10
Oczywiście rozcieńczoną 1:10
Pozdrawiam, Jacek
- fabianos13366
- 50p
Moje arbuziki po małych przejściach ruszyły. Po ciepłych nocach naprawdę podrosły. Pojawiły się pierwsze żeńskie kwiaty na odmianie ZŁOTO WOLICY
Tak wyglądały 21 czerwca
Tak wyglądają 26 czerwca
Żeński kwiat
Arbuzy z innej Perspektywy
fabianos13366-Żeńskie kwiaty nie posiadają pręcików, mają tylko słupki, aby zapylić żeński kwiat należy przenieść pyłek z pręcików na słupki kiwatu żeńskiego przez pędzelek lub bezpośrednio przez męski kwiat
Co do grzyba to nie ma on żadnego wpływu na arbuzy
Tak wyglądały 21 czerwca
Tak wyglądają 26 czerwca
Żeński kwiat
Arbuzy z innej Perspektywy
fabianos13366-Żeńskie kwiaty nie posiadają pręcików, mają tylko słupki, aby zapylić żeński kwiat należy przenieść pyłek z pręcików na słupki kiwatu żeńskiego przez pędzelek lub bezpośrednio przez męski kwiat
Co do grzyba to nie ma on żadnego wpływu na arbuzy
- fabianos13366
- 50p
Czyli dobrze zapyliłem. Z tymi grzybami to myślałem, że może w ziemi jest za dużo jakiś substancji.
- krzysiek1240
- 200p
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam ,
ostatnio zauważyłem na moim arbuzie zmiany i tu pojawia się moje pytanie , czy jest to przędziorek czy mączniak ? Czy może inne dziadostwo? Oraz drugie pytanie , czy środek Karate 050 cs sobie z tym poradzi?
ostatnio zauważyłem na moim arbuzie zmiany i tu pojawia się moje pytanie , czy jest to przędziorek czy mączniak ? Czy może inne dziadostwo? Oraz drugie pytanie , czy środek Karate 050 cs sobie z tym poradzi?
Pozdrawiam Krzysiek
Wygląda mi to na dwie lub więcej dolegliwości jednocześnie.krzysiek1240 pisze:ostatnio zauważyłem na moim arbuzie zmiany i tu pojawia się moje pytanie , czy jest to przędziorek czy mączniak ? Czy może inne dziadostwo?
Z pewnością chloroza, ale i jakby początek mączniaka.