Wiocha, tu się narodziłam na nowo!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiocha, tu się narodziłam na nowo!

Post »

Marysiu, kasztanowiec kwiaty mam, już się kąpią w wódeczce :D, czekam na przesyłkę z liśćmi i korą kasztanowca i innych ziółek.
Maska pisze:Miałam świetną maść od Bonifratrów ale składu nie znam ;:185
Ale ja znam ;:306

Alkohol cetylowy (heksadekan-1-ol) - organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi stosowany jako odczynnik chemiczny, szeroko stosowany również w przemyśle farmaceutycznym.

Alkohol cetylowy nawilża, wygładza skórę. Stapiany z masłami podnosi ich temperaturę topnienia - przydaje się przy kostkach do masażu. Jego głównym zastosowaniem jest stabilizowanie emulsji. Stosowany jest w ilościach do 30%.

Postać
Białe/kremowe płatki. Gęstość nasypowa 0.4 g / ml

Zastosowanie:
Alkohol cetylowy jest stabilizatorem emulsji (nie jest emulgatorem choć sam z wodą się emulguje tworząc emulsje W/O). W kremach, mleczkach tworzy układy ciekłokrystaliczne w fazie wodne dzięki czemu zagęszcza i stabilizuje emulsje. Stosowany jest w większości kosmetyków ze względu na powyższe właściwości a także ze względu na odczucie na skórze ? kremy bez niego są bardziej tępe ? tzn zbyt szybko się wchłaniają, pozostawiając warstewkę fazy wodnej. Alkohol cetylowy nadaje im poślizg, przedłuża wchłanianie olejów.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Sorry nie znałam takiego ;:oj
No to rób maść !
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

AŁŁA :wit Cieszę się Twoimi osiągnięciami w zakresie leczenia tak trudnych przypadków :D .
Pozdrawiam Ewula
jagusia111

Post »

Ałła, wypróbowałam dzisiaj twoj przepis na kurnik i nie powiem, całkiem smaczny tylko spód mi wyszedł trochę twardawy :? .
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Oj jak fajnie, jest o czym poczytać ;:138
a ja mam pytanie....czy ta Twoja maść dałaby radę łuszczycy mojego syna ?
ma plamy ,szorstka skóra i swędzi....jak nada sie to biorę :uszy
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Dzisiaj będziemy robić wegete swojską, pewnie większość z Was już ją robi ale dla tych, co nadal kupują w sklepie, różnego rodzaju ?doprawiaczy? z glutaminianem sodu, radze jak najszybciej pozbyć się tego nałogu :D
Swojska wegeta robi się dziecinnie prosto. Smakuje wyśmienicie no i najważniejsze, że można posypywać ? obsypywać się nią dowolnie ile chcecie, bez szkody dla organizmu.
Czyli tak: podstawą są suszone warzywa, ja wypróbowałam różne firmy z różnymi składnikami, mi najbardziej odpowiada taki skład warzyw jak na zdjęciu (bo są różne), opakowanie czosnku granulowanego, łyżeczka kurkumy i sól w proporcji 1 część masy warzywnej X 0,5 soli. Sól jest konieczna, ponieważ wydobywa zapach/esencje z warzyw i przypraw. Mielimy warzywa, mieszamy z resztą składników i wsio! Nasza wegetka gotowa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec ? istnie wiejski widoczek, bez poprawek i retuszu :;230 , może jestem nienormalna ale kocham to, zdjęcia wiejskich kuchni, izb, przedsionków mogła bym oglądać bez końca.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ja też ie używam vegety od strasznie dawna i używam te suszone warzywa :D Poza tym zbieram różne swoje zielone w ogródku ziołowym suszę , mielę i mam własną kompozycję do doprawiania :heja (nie pytaj co tam jest :;230 ) Ja też z sentymentem patrzę na Twoje zdjęcia, bo takie obrazki towarzyszyły moim wakacjom na wsi ;:167
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

A ja jeszcze trę na tarce świeże warzywa i suszę w suszarce (miałam trochę swoich, ale się skończyły). Do tego suszony jeszcze grzybek.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Oj muszę się poprawić. Jutro robię swoją wegetę.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Warzywa suszone i przyprawy zaczełam kupować na wagę w sklepie masarniczym. Super sprawa na zimę. W sezonie preferuję jednak świeże, swojskie warzywa.
Zauważyłam, że kupna vegeta ma właściwości konserwujące. Moja teściowa używa ją tonami do wszystkiego i pomimo, że schorowana niemiłosiernie, to te choroby są na stałym poziomie. Ja popełniłam chyba błąd i z 15 lat już vegety nie używam. I mam efekty. Zawsze mi się jakieś nowe badziewie przyczepi. ;:306
Z tymi wielskimi chałupami mam tak samo. Moja mama wychowała się w drewnianej chałupie z wielkim przedsionkiem. Jak tam pachniało. Dymem, drewnem, myszami, drobiem, owcami, kotami, ziołami , kurzem, kapustą kiszoną... z za każdą belką zatknięte było skrzydło gęsie. To tak na wszelki wypadek jakby Babcia zauważyła pod sufitem jakieś pajęczyny.
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Od: 6 sty 2012, o 17:23

Post »

Ale niesamowity wątek! Gratulacje dla Gospodyni ;:108
Tylu ciekawych rzeczy można sie dowiedzieć, zwłaszcza o gęsim tłuszczu-mam go tyle, teraz w końcu wiem jak wykorzystać.
Udanych plonów.
Magda
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Nie zaglądałam już z pół roku, bo myślałam Ałło, że nie wrócisz! a tu taka miła niespodzianka!
Czekam z niecierpliwością na każdy kolejny post - też działam na ziołowym polu, a Ty mnie do tego jeszcze bardziej dopingujesz!
Pozdrawiam ciepło ;:168
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Ałła
Masz rację z tymi kupnymi vegetami.
Najlepiej samemu ususzyć własne warzywa bez chemii, jak ktoś ma cierpliwość.
Moja Babuszka suszyła rozdrobniony korzeń pietruszki na piecu.
Jak tak lubisz widoczki wiejskie to u nas by Ci się podobało, czas się zatrzymał. :) :oops:
Widzę, że sprzęt tzw.''Westwalka''do palenia i gotowania uniwersalny u wszystkich, mamy taki sam model :;230
Czytam o zapachach wiejskiego, starego domu - Tomaszokwa pisze, u nas wypisz wymaluj taki sam zapach :oops:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”