Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
-
- 50p
- Od: 29 cze 2015, o 00:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukinia - uprawa cz.2
Dziś poszły pod nóż 4 soraye, 25-centymetrowe, do schrupania na surowo, piąta został na krzaku do podrośnięcia. Wszystkie z jednego krzaka. Na pozostałych trzech sorayach sporo malutkich cukiniek. Pokazały się wreszcie maluchy na jednej nimbie, na pozostałych nimbach nic. Tapir i goldena śpią, nawet nie kwitną. Wszystkie sadzonki były jednego dnia wysadzane do gruntu. Wszystkie zdrowe, nie chorują, niczym nie opryskiwane. Kret, jak na razie, też się do nich nie dobrał. Kabaczki dorodne, ale tylko jeden z czterech krzaczków ma owoc, podrósł dwukrotnie od wczoraj. Jest to "złoty cepelin", ale jak na razie jest białawo-seledynowy.
Oh, jak ja kocham cukinie! Takie bezproblemowe, takie plenne i tyle "dobra wszelakiego" można z nich wyprodukować.
Oh, jak ja kocham cukinie! Takie bezproblemowe, takie plenne i tyle "dobra wszelakiego" można z nich wyprodukować.
-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krynka, Karolina51 macie rację, wczoraj Astra mnie zszokowała swoim przyrostem. W ostatni wtorek zebrałem pierwsze młode owoce zostawiając tylko zawiązki z kwiatami, w sobotę rano gdy przyjechałem na działkę to się złapałałem za głowę, w niespełna cztery dni wyrosły cukinie ponad 25-30 cm
Krzaki też się wyraźnie powiększyły. Do tej pory podlewane dwa razy gnojówką z pokrzyw. Mogłem wczoraj porównać moją Astrę rosnąca na bardzo dobrej glebie z Astrą znajomych rosnącą na słabej, piaszczystej glebie. Różnica w wielkości krzaków i ilości owoców ogromna.
Astra z wczorajszego zbioru:
Krzaki też się wyraźnie powiększyły. Do tej pory podlewane dwa razy gnojówką z pokrzyw. Mogłem wczoraj porównać moją Astrę rosnąca na bardzo dobrej glebie z Astrą znajomych rosnącą na słabej, piaszczystej glebie. Różnica w wielkości krzaków i ilości owoców ogromna.
Astra z wczorajszego zbioru:
-
- 50p
Zuzia, zamarłam z zachwytu nad różnorodnością tego soczystego cukiniowego zbioru. Ten trzeci na lewo od okrągłej to chyba kabaczek? A Lungo Bianco to ta pierwsza czy druga?
Z żółtych mam Goldenę, ale jeszcze nie owocuje. Miałam ją też w ub.r. Plennością nie powaliła, miała też, jak dla mnie, za grubą skórkę. Mam ją w tym roku (jedną) tylko ze względu na kolor.
I jeszcze pytanie: siałaś do gruntu czy z sadzonek? jeśli z sadzonek, to kiedy kiełkowałaś?
Ja kładłam nasionka do kiełkowania 1-go i 2-go maja, ale nie mam jeszcze tylu dorodnych okazów, poza tymi, o których pisałam wyżej.
Z żółtych mam Goldenę, ale jeszcze nie owocuje. Miałam ją też w ub.r. Plennością nie powaliła, miała też, jak dla mnie, za grubą skórkę. Mam ją w tym roku (jedną) tylko ze względu na kolor.
I jeszcze pytanie: siałaś do gruntu czy z sadzonek? jeśli z sadzonek, to kiedy kiełkowałaś?
Ja kładłam nasionka do kiełkowania 1-go i 2-go maja, ale nie mam jeszcze tylu dorodnych okazów, poza tymi, o których pisałam wyżej.
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Ale zbiory
Moje cukinie były wysiane pod koniec kwietnia, ale dopiero przed końcem maja wysadziłam je do gruntu (musiałam przygotować grządkę wzniesioną). U mnie pojawiło się dopiero kilka kwiatów, w tym jeden żeński na żółtej cukince. Na pozostałych kwiaty i pączki są męskie, więc na owoce przyjdzie mi poczekać. Podlewałam je ostatnio borowiną, teraz dla odmiany dam im porcję azotu w postaci gnojówki. Powinny ruszyć z kopyta, o ile znowu nie zrobi się zimno (prognozy wskazują temp. po kilkanaście stopni i kilka wietrznych dni).
Moje cukinie były wysiane pod koniec kwietnia, ale dopiero przed końcem maja wysadziłam je do gruntu (musiałam przygotować grządkę wzniesioną). U mnie pojawiło się dopiero kilka kwiatów, w tym jeden żeński na żółtej cukince. Na pozostałych kwiaty i pączki są męskie, więc na owoce przyjdzie mi poczekać. Podlewałam je ostatnio borowiną, teraz dla odmiany dam im porcję azotu w postaci gnojówki. Powinny ruszyć z kopyta, o ile znowu nie zrobi się zimno (prognozy wskazują temp. po kilkanaście stopni i kilka wietrznych dni).
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
U mnie też na dniach powinny już dojść pierwsze egzemplarze.
Jedna miała być żółta, ale chyba mnie sprzedawczyni oszukała, już więcej nic od niej nie kupie.
Jedna miała być żółta, ale chyba mnie sprzedawczyni oszukała, już więcej nic od niej nie kupie.
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Karolinko-Lungo Bianco nie ma na zdjęciu,została wcześniej .Pierwsza z lewej ,to Atena,następnie Long White bush,następny kabaczek z mixu ,okrągła na dole toTondo di Piaceza,a okrągła na górze,to kundelek,bo na młodszych owocach ma wybrzuszenia jak patison.
Jak do tej pory,to najplenniejsza jest Atena i Mykonos?
A to młoda/y/ cukinio-patison
Nasiona wysiewałam do kubków pod koniec kwietnia.
Jak do tej pory,to najplenniejsza jest Atena i Mykonos?
A to młoda/y/ cukinio-patison
Nasiona wysiewałam do kubków pod koniec kwietnia.
-
- 50p
Dziękuję Zuziu. Ja wobec tego w przyszłym roku też wysieję tydzień wcześniej, przynajmniej część. Bedą trochę wcześniejowocować niż w tym roku.
Ale śmieszny ten cukinio-patison, tak fajnie wygląda.
Ale śmieszny ten cukinio-patison, tak fajnie wygląda.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Też mam cukinio-patison Tylko biały i dłuższy niż Zuzi.Do tego ma zwarty miąższ i ciekawy smak. Jakby "trącił" z lekka kalafiorem lub kalarepką. Bardzo dziś nam zasmakował- będę zbierać nasiona
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- aniag78
- 200p
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
Ma/miał ktoś może odmianę Toscana? Zastanawia mnie, jak na takim małym krzaku ma się zmieścić po kilka dużych owoców Zerwałam dwa dorodne, to ich młodsze "siostry" były tak przez nie przyciśnięte, że zaczęły gnić.
Krzaczek przed tygodniem, obecnie ma 9 owoców. Owoce będą dojrzewać falami, czy raczej częśc z nich roślina zrzuci, z braku miejsca?
To dzisiejsze plony
Krzaczek przed tygodniem, obecnie ma 9 owoców. Owoce będą dojrzewać falami, czy raczej częśc z nich roślina zrzuci, z braku miejsca?
To dzisiejsze plony
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Fajne pomarańczki
Aniu,nie martw się na zapas- na zdjęciu widzę pąki kwiatowe- nie wiadomo ile z nich zostanie zapylonych. Jeśli będziesz widziała,ze mają za ciasno,po prostu zerwiesz część owoców w fazie młodziaka Takie są pyszne na surowo- do sałatek i kanapek. Smażyć tez można.
Aniu,nie martw się na zapas- na zdjęciu widzę pąki kwiatowe- nie wiadomo ile z nich zostanie zapylonych. Jeśli będziesz widziała,ze mają za ciasno,po prostu zerwiesz część owoców w fazie młodziaka Takie są pyszne na surowo- do sałatek i kanapek. Smażyć tez można.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 50p
Cukinie w tym upale szaleją, kabaczki też. Jeden dzień, a różnica kolosalna. Jutro pójdą na pierwsze marynaty. No i będzie pierwszy słoik małych żółciutkich dysków Scallopini.
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
, moje marzenie zmieścić tyyle rodzajów.
Co to za odmiana,ta okrągła. Kupuję ją Tesco do nadziewania, a w przyszłym roku znajdę dla niej miejscówkę.
Agata