Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
karolina51
50p
50p
Od: 29 cze 2015, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cukinia - uprawa cz.2

Post »

Dziś poszły pod nóż 4 soraye, 25-centymetrowe, do schrupania na surowo, piąta został na krzaku do podrośnięcia. Wszystkie z jednego krzaka. Na pozostałych trzech sorayach sporo malutkich cukiniek. Pokazały się wreszcie maluchy na jednej nimbie, na pozostałych nimbach nic. Tapir i goldena śpią, nawet nie kwitną. Wszystkie sadzonki były jednego dnia wysadzane do gruntu. Wszystkie zdrowe, nie chorują, niczym nie opryskiwane. Kret, jak na razie, też się do nich nie dobrał. Kabaczki dorodne, ale tylko jeden z czterech krzaczków ma owoc, podrósł dwukrotnie od wczoraj. Jest to "złoty cepelin", ale jak na razie jest białawo-seledynowy.
Oh, jak ja kocham cukinie! Takie bezproblemowe, takie plenne i tyle "dobra wszelakiego" można z nich wyprodukować.
Drapichrust
100p
100p
Od: 13 kwie 2015, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krynka, Karolina51 macie rację, wczoraj Astra mnie zszokowała swoim przyrostem. W ostatni wtorek zebrałem pierwsze młode owoce zostawiając tylko zawiązki z kwiatami, w sobotę rano gdy przyjechałem na działkę to się złapałałem za głowę, w niespełna cztery dni wyrosły cukinie ponad 25-30 cm ;:oj
Krzaki też się wyraźnie powiększyły. Do tej pory podlewane dwa razy gnojówką z pokrzyw. Mogłem wczoraj porównać moją Astrę rosnąca na bardzo dobrej glebie z Astrą znajomych rosnącą na słabej, piaszczystej glebie. Różnica w wielkości krzaków i ilości owoców ogromna.

Astra z wczorajszego zbioru:

Obrazek
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Obrazek
Najszybciej rosła Lungo Bianco,to już kilka dni temu została przerobiona na obiadowe leczo.
karolina51
50p
50p

Post »

Zuzia, zamarłam z zachwytu nad różnorodnością tego soczystego cukiniowego zbioru. Ten trzeci na lewo od okrągłej to chyba kabaczek? A Lungo Bianco to ta pierwsza czy druga?
Z żółtych mam Goldenę, ale jeszcze nie owocuje. Miałam ją też w ub.r. Plennością nie powaliła, miała też, jak dla mnie, za grubą skórkę. Mam ją w tym roku (jedną) tylko ze względu na kolor.

I jeszcze pytanie: siałaś do gruntu czy z sadzonek? jeśli z sadzonek, to kiedy kiełkowałaś?
Ja kładłam nasionka do kiełkowania 1-go i 2-go maja, ale nie mam jeszcze tylu dorodnych okazów, poza tymi, o których pisałam wyżej.
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Ale zbiory ;:oj
Moje cukinie były wysiane pod koniec kwietnia, ale dopiero przed końcem maja wysadziłam je do gruntu (musiałam przygotować grządkę wzniesioną). U mnie pojawiło się dopiero kilka kwiatów, w tym jeden żeński na żółtej cukince. Na pozostałych kwiaty i pączki są męskie, więc na owoce przyjdzie mi poczekać. Podlewałam je ostatnio borowiną, teraz dla odmiany dam im porcję azotu w postaci gnojówki. Powinny ruszyć z kopyta, o ile znowu nie zrobi się zimno (prognozy wskazują temp. po kilkanaście stopni i kilka wietrznych dni).
ogrodowo
Zapraszam :-)
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14

Post »

U mnie też na dniach powinny już dojść pierwsze egzemplarze.
Jedna miała być żółta, ale chyba mnie sprzedawczyni oszukała, już więcej nic od niej nie kupie.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Karolinko-Lungo Bianco nie ma na zdjęciu,została wcześniej ;:36 .Pierwsza z lewej ,to Atena,następnie Long White bush,następny kabaczek z mixu ,okrągła na dole toTondo di Piaceza,a okrągła na górze,to kundelek,bo na młodszych owocach ma wybrzuszenia jak patison. Obrazek Obrazek
Jak do tej pory,to najplenniejsza jest Atena i Mykonos?
A to młoda/y/ cukinio-patison Obrazek
Nasiona wysiewałam do kubków pod koniec kwietnia.
karolina51
50p
50p

Post »

Dziękuję Zuziu. Ja wobec tego w przyszłym roku też wysieję tydzień wcześniej, przynajmniej część. Bedą trochę wcześniejowocować niż w tym roku.
Ale śmieszny ten cukinio-patison, tak fajnie wygląda.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Też mam cukinio-patison :D Tylko biały i dłuższy niż Zuzi.Do tego ma zwarty miąższ i ciekawy smak. Jakby "trącił" z lekka kalafiorem lub kalarepką. Bardzo dziś nam zasmakował- będę zbierać nasiona ;:333
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
aniag78
200p
200p
Od: 7 sie 2013, o 22:07

Post »

Ma/miał ktoś może odmianę Toscana? Zastanawia mnie, jak na takim małym krzaku ma się zmieścić po kilka dużych owoców :shock: Zerwałam dwa dorodne, to ich młodsze "siostry" były tak przez nie przyciśnięte, że zaczęły gnić.
Krzaczek przed tygodniem, obecnie ma 9 owoców. Owoce będą dojrzewać falami, czy raczej częśc z nich roślina zrzuci, z braku miejsca?
Obrazek
To dzisiejsze plony
Obrazek
Kwiat jest uśmiechem rośliny.
Peter Hille
Niedaleko stoi dom...
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Fajne pomarańczki :wink:
Aniu,nie martw się na zapas- na zdjęciu widzę pąki kwiatowe- nie wiadomo ile z nich zostanie zapylonych. Jeśli będziesz widziała,ze mają za ciasno,po prostu zerwiesz część owoców w fazie młodziaka :wink: Takie są pyszne na surowo- do sałatek i kanapek. Smażyć tez można.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
karolina51
50p
50p

Post »

Cukinie w tym upale szaleją, kabaczki też. Jeden dzień, a różnica kolosalna. Jutro pójdą na pierwsze marynaty. No i będzie pierwszy słoik małych żółciutkich dysków Scallopini.
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

zuzia55 pisze:Obrazek
Najszybciej rosła Lungo Bianco,to już kilka dni temu została przerobiona na obiadowe leczo.
;:oj , moje marzenie zmieścić tyyle rodzajów.
Co to za odmiana,ta okrągła. Kupuję ją Tesco do nadziewania, a w przyszłym roku znajdę dla niej miejscówkę.
Agata
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”