Borówka amerykańska - 4 cz
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
Zastanawiam się czy ta zmiana na liściach nie ma czegoś wspólnego z owocami , gdyż nie podoba mi się ich kolor , podobny odcień mają jak kolor przebarwień na liściach. Obym był złym prorokiem. Nie podoba mi się jak dojrzewają.Wszystko dojrzewa wcześniej mam na myśli inne owoce a borówki jakby się zatrzymały.Może to wina chłodów
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znajomy poradził aby stara wannę przeznaczoną na złom napełnić wodą i ustawić w sadzie.
I wiecie co się okazało - ptaki wolą wodę od owoców.
Niestety ten sposób ma drugie dno w wodzie wylęgają się komary.
Jak nie urok to .........
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja wtedy wpuszczam małego karaska. Kastry z wodą ustawiam w cieniu.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Dostałem dzisiaj kristalon żółty i zastanawiam się czy mogę zasilić nim borówki i jeżeli tak to w jakiej ilości.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Masz deficyt fosforu?
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Trzeba kilka razy dziennie zamieszać wodę, bedzie mniej komarów bo te "drapie.zniki" lubią zastałą wodę.whitedame pisze:Znajomy poradził aby stara wannę przeznaczoną na złom napełnić wodą i ustawić w sadzie.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
http://pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82ywa ... ze%C5%BCek
Też poradzi sobie z komarami
Też poradzi sobie z komarami
Witam
Mam 10 krzaków borówki i niemały problem. Usychają im końce nowych przyrostów, razem z listkiem. Pędy przycinam poniżej zeschnięcia, jednak wciąż się pojawiają nowe. Starsze pędy co chwila przycinam bo coraz dalej usycha końcówka. Już zaczynam obcinać z odrostami . Pryskałem Switchem już 3 razy w tym sezonie. Roślinki ogólnie wyglądają słabo. Po potrząśnięciu odpadają liście. Istnieje ryzyko, że mogę być lekko przenawożone. I teraz pytanie: dalej je czymś pryskać czy zastosować mikoryzę? Podobno wtedy opryski przeciwgrzybiczne odpadają. Jakieś inne rady co robić? Bardzo proszę o pomoc.
-- 30 cze 2014, o 20:15 --
Mam 10 krzaków borówki i niemały problem. Usychają im końce nowych przyrostów, razem z listkiem. Pędy przycinam poniżej zeschnięcia, jednak wciąż się pojawiają nowe. Starsze pędy co chwila przycinam bo coraz dalej usycha końcówka. Już zaczynam obcinać z odrostami . Pryskałem Switchem już 3 razy w tym sezonie. Roślinki ogólnie wyglądają słabo. Po potrząśnięciu odpadają liście. Istnieje ryzyko, że mogę być lekko przenawożone. I teraz pytanie: dalej je czymś pryskać czy zastosować mikoryzę? Podobno wtedy opryski przeciwgrzybiczne odpadają. Jakieś inne rady co robić? Bardzo proszę o pomoc.
-- 30 cze 2014, o 20:15 --
borowkowepole chrząszcza który podgryza Ci jagody musisz zidentyfikować sam co do ewentualnego patogenu szukaj zmian na liściach ,pędach bo to może ułatwić identyfikacje sprawdź też owoce w przekroju. Niedobory przy tych chłodach też są prawdopodobne , zwłaszcza na słabych glebach.
grzesiu88 Topsinu potrzebujesz.
markis80 Score to dobry środek na plamistości, jeszcze lepszy jest Falcon ale fungicydy posiadające rejestracje w ochronie borówki dają sobie rade z plamistościami wiec nie warto kombinować .
grzesiu88 Topsinu potrzebujesz.
markis80 Score to dobry środek na plamistości, jeszcze lepszy jest Falcon ale fungicydy posiadające rejestracje w ochronie borówki dają sobie rade z plamistościami wiec nie warto kombinować .
Który środek bo ja znam trzy zarejestrowane do borówki i nie kojarzę żeby któryś z plamistoscia sobie radził. Switch, Signum i Calypso. Może jakąś podpowiedź??
A Falcon to nie lepiej na jesień bo on działa najlepiej poniżej 12 stopni Celsjusza??.
A Falcon to nie lepiej na jesień bo on działa najlepiej poniżej 12 stopni Celsjusza??.
Rejestrowanych środków jest więcej ale nie o tym . Używałeś Signum lub Switcha ? Co do Falcona to skąd ten pomysł że "działa najlepiej poniżej 12 stopni Celsjusza"?
No i muszę odszczekac to co napisałam . Krzaczek tak podgonil ze w tej chwili jako jedyny jest zaniebieszczony wszystkimi borówkamimewa pisze:Chanticleer niby wczesny ,ale u mnie owoców wczesnie niestety nie ma
Pozdrawiam. Ewa