Adenium obesum(róża pustyni) cz.6
-
- 100p
- Od: 6 kwie 2013, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.6
Ola, zanim moje takie będą jeszcze sporo czasu upłynie, przypomnij mi ile latek już mają te ze zdjęć.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
Niestety nie powiem ile mają, ponieważ kupiłam już podrośnięte roślinki.
Moje własne wysiewy zaczęłam 2 lata temu, maluchy rozeszły się po rodzinie. Z zeszłorocznego wysiewu zostawiłam sobie 3 sztuki Adenium Arabicum,w tym natomiast mam zamiar wysiać dla siebie kilka sztuk A.Somalense.
Moje własne wysiewy zaczęłam 2 lata temu, maluchy rozeszły się po rodzinie. Z zeszłorocznego wysiewu zostawiłam sobie 3 sztuki Adenium Arabicum,w tym natomiast mam zamiar wysiać dla siebie kilka sztuk A.Somalense.
-
- 100p
- Od: 6 kwie 2013, o 21:46
Mnie chodzi po głowie a. karłowe
Natura naszym najlepszym nauczycielem
Ciekawa odmiana,ale jak dla mnie cena za tak małą sadzonkę to duża przesada.
Mimo wszystko wolę chyba rozrastające się kaudeksy
Mimo wszystko wolę chyba rozrastające się kaudeksy
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- i tu moje słowa uznania i wielkie i 100% poparcia.Mimo wszystko wolę chyba rozrastające się kaudeksy
Te pokazane "niby" karzełki, prawdopodobnie wyhodowane są w oparciu o oprysk środkami skarlającymi (nie jestem na 100% tego pewien, ale tak przypuszczam). Takie "karzełki" w środowisku naturalnym nie występują, nie miałyby prawa przeżyć w swoich "rodzinnych" stronach. Jak będzie się zachowywać roślina, gdy będzie rosła na parapecie, bez podawania "środków" na "hamowanie" wzrostu ? Przy bardzo dobrych warunkach świetlnych, odpowiednim doborze nawożenia, "zwykła" sadzonka Adenium, też będzie przysadzista, odległość między poszczególnymi "piętrami" liści będzie niewielka. Po kolorze liści pokazanych w ofercie sadzonek, widać że dobrze są "odżywiane" i doświetlane dobrym światłem. "Dobre" światło stosuje Jerzy przy swoich roślinach, również ma bardzo dobre wyniki w wyglądzie roślin.
- i na dodatek nie wiadomo co z tego będzie wyrastało, bez odpowiedniego doświetlania i nawożenia./ ... /cena za tak małą sadzonkę to duża przesada.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Mieczysławie,
Z ciekawości przejrzałam dziś kilka-naście-dziesiąt stron o tematyce "adenium mini size".
Rzekomo jest to wyselekcjonowana odmiana. Z tym,że na tajskich stronach pokazują okazy,które u nas ocenione byłyby jako słabo rosnące-karłowate rośliny.
Można już zakupić dość łatwo nasiona tej odmiany z tym,że z wyczytanych przeze mnie informacji jasno wynika iż jest to jeszcze niestabilna odmiana. Czyli po prostu i tak nie wiadomo co z nich wyrośnie...
Wielu z nas przekonało się już, że(mimo zapewnień sprzedawców)sprzedawane nasiona w rzeczywistości nie są tym,za co podaje je sprzedawca. Albo kolor kwiatów inny (genetyka mówi sama za siebie),albo odmiana nie ta.
Adenium stało się bardzo popularną rośliną, i to niestety jej "przekleństwo". Ludzie chcąc robić biznes sprzedają je pod różnymi nazwami,wymyślają nowe odmiany,aby tylko zachęcić do sprzedaży.
Od jakiegoś czasu "poluję" na A.variegata... i w tym temacie łatwo o oszustwo, gdzie sprzedawca oferuje roślinę z niedoborami składników pokarmowych,które objawiają się jako chloroza liści.
Z ciekawości przejrzałam dziś kilka-naście-dziesiąt stron o tematyce "adenium mini size".
Rzekomo jest to wyselekcjonowana odmiana. Z tym,że na tajskich stronach pokazują okazy,które u nas ocenione byłyby jako słabo rosnące-karłowate rośliny.
Można już zakupić dość łatwo nasiona tej odmiany z tym,że z wyczytanych przeze mnie informacji jasno wynika iż jest to jeszcze niestabilna odmiana. Czyli po prostu i tak nie wiadomo co z nich wyrośnie...
Wielu z nas przekonało się już, że(mimo zapewnień sprzedawców)sprzedawane nasiona w rzeczywistości nie są tym,za co podaje je sprzedawca. Albo kolor kwiatów inny (genetyka mówi sama za siebie),albo odmiana nie ta.
Adenium stało się bardzo popularną rośliną, i to niestety jej "przekleństwo". Ludzie chcąc robić biznes sprzedają je pod różnymi nazwami,wymyślają nowe odmiany,aby tylko zachęcić do sprzedaży.
Od jakiegoś czasu "poluję" na A.variegata... i w tym temacie łatwo o oszustwo, gdzie sprzedawca oferuje roślinę z niedoborami składników pokarmowych,które objawiają się jako chloroza liści.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 mar 2014, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nicrum pisze:Fragless33 pisze:Akwelan_2009 pisze:Witam w wątku o opiece nad Adenium.
Przede wszystkim napisz w jakim podłożu rosną Twoje Adenium i jaką metodą uprawiasz, bo widać na pierwszej fotce, wskaźnik poziomu wody, czyżby to była hydroponiczna uprawa ? Wizualnie rośliny nie wyglądają źle, oprócz tej na ostatniej fotce.
Adenia też wystawiam w szklarenkach jak cxałą resztę, wszystko stoi tak tylko w dzień, na noc jednak chowam do domku.
Bardzo dziekuje za odp co do podloza. Teraz jeszcze pytanie odnosnie wielkosci doniczek - czy doniczka brazowa na zdjeciu bedzie odpowiednia czy jeszcze za duza?
Czy nieodpowiednie podloze jest powodem obsychania listków???
http://imageshack.com/a/img841/3945/1ctn.jpg
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Z fotki trudno jest ocenić jakiej wielkości - średnicy jest kaudex roślin posadzonych w białej donicy, ale moje Adenium m/w o tej samej wielkości miałem wysadzone do doniczek o wymiarach 9x9x9 cm. Roślinę rosnącą w "brązowej" doniczce na ten sezon zostawiłbym w tej samej, tylko zmienił bezwarunkowo podłoże.
dla porównania wstawiam fotki jak rozmiarowo wyglądają moje sadzonki w stosunku do wielkości doniczki.
Na fotce niżej, Adenium posadzone jest w doniczce o średnicy 5 cm:
- rośliny w doniczkach 9x9x9 cm:
- na podstawie fotek, masz pogląd jak dostosować rozmiar doniczek do wielkości roślin. Podaję rozmiar doniczek w jakich rosły moje sadzonki, inni Opiekunowie Adenium mogą mieć odmienne zdanie odnośnie rozmiaru doniczek, w których powinno uprawiać się sadzonki tej wielkości. Zapewne ktoś się jeszcze odezwie.
dla porównania wstawiam fotki jak rozmiarowo wyglądają moje sadzonki w stosunku do wielkości doniczki.
Na fotce niżej, Adenium posadzone jest w doniczce o średnicy 5 cm:
- rośliny w doniczkach 9x9x9 cm:
- na podstawie fotek, masz pogląd jak dostosować rozmiar doniczek do wielkości roślin. Podaję rozmiar doniczek w jakich rosły moje sadzonki, inni Opiekunowie Adenium mogą mieć odmienne zdanie odnośnie rozmiaru doniczek, w których powinno uprawiać się sadzonki tej wielkości. Zapewne ktoś się jeszcze odezwie.
- powodów obsychania krawędzi liści może być wiele; nieodpowiednie podłoże o zbyt niskim lub zbyt wysokim pH, mała wilgotność otoczenia w którym przebywają rośliny, nieodpowiedni nawóz, oraz przygotowywanie się rośliny do zimowego spoczynku. Część roślin gubi, ale nie musi, liście późną jesienią, które z nastaniem wiosny ponownie wyrastają.Czy nieodpowiednie podloze jest powodem obsychania listków???
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Doniczka numer "21A" (ostatnia) jest absolutnie bezkonkurencyjna!!
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 lut 2014, o 19:20
Patrząc na wasze okazy to aż wstyd mi pokazywać moje bidaki ale co tam zaryzykuję może śmiać się nie będziecie
Wysiane były 2 marca, do ok. 16-17 stoją na południowym parapecie, potem doświetlam je lampką, podlewam jak podłoże przeschnie.
I sadzonka kupiona na allegro, niestety jest strasznie chuda, mam ją również od 2 marca, raz ją przesuszyłem ale nie zauważyłem zbytniej różnicy w grubości kadeksu może po kilku takich zabiegach zacznie się coś dziać
Rady co mogę zrobić mile widziane, pozdrawiam wszystkich
Wysiane były 2 marca, do ok. 16-17 stoją na południowym parapecie, potem doświetlam je lampką, podlewam jak podłoże przeschnie.
I sadzonka kupiona na allegro, niestety jest strasznie chuda, mam ją również od 2 marca, raz ją przesuszyłem ale nie zauważyłem zbytniej różnicy w grubości kadeksu może po kilku takich zabiegach zacznie się coś dziać
Rady co mogę zrobić mile widziane, pozdrawiam wszystkich
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
No jakie "śmiać"??? Wręcz przeciwnie - będziemy się cieszyć, że tak Ci się udało i trzymać kciuki za piękny rozwój
A nasze kciuki mają wielką moc! ;)
A nasze kciuki mają wielką moc! ;)