Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Post »

Ola, zanim moje takie będą ;:65 jeszcze sporo czasu upłynie, przypomnij mi ile latek już mają te ze zdjęć.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
AleksandraBdg

Post »

Niestety nie powiem ile mają, ponieważ kupiłam już podrośnięte roślinki.
Moje własne wysiewy zaczęłam 2 lata temu, maluchy rozeszły się po rodzinie. Z zeszłorocznego wysiewu zostawiłam sobie 3 sztuki Adenium Arabicum,w tym natomiast mam zamiar wysiać dla siebie kilka sztuk A.Somalense.
nicrum
100p
100p

Post »

Mnie chodzi po głowie a. karłowe
AleksandraBdg

Post »

Masz na myśli A.mini size?
nicrum
100p
100p

Post »

AleksandraBdg

Post »

Ciekawa odmiana,ale jak dla mnie cena za tak małą sadzonkę to duża przesada.
Mimo wszystko wolę chyba rozrastające się kaudeksy :)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Mimo wszystko wolę chyba rozrastające się kaudeksy :)
- i tu moje słowa uznania i wielkie ;:138 ;:138 ;:138 i 100% poparcia.
Te pokazane "niby" karzełki, prawdopodobnie wyhodowane są w oparciu o oprysk środkami skarlającymi (nie jestem na 100% tego pewien, ale tak przypuszczam). Takie "karzełki" w środowisku naturalnym nie występują, nie miałyby prawa przeżyć w swoich "rodzinnych" stronach. Jak będzie się zachowywać roślina, gdy będzie rosła na parapecie, bez podawania "środków" na "hamowanie" wzrostu ? Przy bardzo dobrych warunkach świetlnych, odpowiednim doborze nawożenia, "zwykła" sadzonka Adenium, też będzie przysadzista, odległość między poszczególnymi "piętrami" liści będzie niewielka. Po kolorze liści pokazanych w ofercie sadzonek, widać że dobrze są "odżywiane" i doświetlane dobrym światłem. "Dobre" światło stosuje Jerzy przy swoich roślinach, również ma bardzo dobre wyniki w wyglądzie roślin.
/ ... /cena za tak małą sadzonkę to duża przesada.
- i na dodatek nie wiadomo co z tego będzie wyrastało, bez odpowiedniego doświetlania i nawożenia.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
AleksandraBdg

Post »

Mieczysławie,
Z ciekawości przejrzałam dziś kilka-naście-dziesiąt stron o tematyce "adenium mini size".
Rzekomo jest to wyselekcjonowana odmiana. Z tym,że na tajskich stronach pokazują okazy,które u nas ocenione byłyby jako słabo rosnące-karłowate rośliny.
Można już zakupić dość łatwo nasiona tej odmiany z tym,że z wyczytanych przeze mnie informacji jasno wynika iż jest to jeszcze niestabilna odmiana. Czyli po prostu i tak nie wiadomo co z nich wyrośnie...
Wielu z nas przekonało się już, że(mimo zapewnień sprzedawców)sprzedawane nasiona w rzeczywistości nie są tym,za co podaje je sprzedawca. Albo kolor kwiatów inny (genetyka mówi sama za siebie),albo odmiana nie ta.
Adenium stało się bardzo popularną rośliną, i to niestety jej "przekleństwo". Ludzie chcąc robić biznes sprzedają je pod różnymi nazwami,wymyślają nowe odmiany,aby tylko zachęcić do sprzedaży.
Od jakiegoś czasu "poluję" na A.variegata... i w tym temacie łatwo o oszustwo, gdzie sprzedawca oferuje roślinę z niedoborami składników pokarmowych,które objawiają się jako chloroza liści. ;:185
Fragless33
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 mar 2014, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

nicrum pisze:
Fragless33 pisze:
Akwelan_2009 pisze:Witam w wątku o opiece nad Adenium.
Przede wszystkim napisz w jakim podłożu rosną Twoje Adenium i jaką metodą uprawiasz, bo widać na pierwszej fotce, wskaźnik poziomu wody, czyżby to była hydroponiczna uprawa ? Wizualnie rośliny nie wyglądają źle, oprócz tej na ostatniej fotce.

Adenia też wystawiam w szklarenkach jak cxałą resztę, wszystko stoi tak tylko w dzień, na noc jednak chowam do domku.

Bardzo dziekuje za odp co do podloza. Teraz jeszcze pytanie odnosnie wielkosci doniczek - czy doniczka brazowa na zdjeciu bedzie odpowiednia czy jeszcze za duza?
Czy nieodpowiednie podloze jest powodem obsychania listków???

http://imageshack.com/a/img841/3945/1ctn.jpg
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Z fotki trudno jest ocenić jakiej wielkości - średnicy jest kaudex roślin posadzonych w białej donicy, ale moje Adenium m/w o tej samej wielkości miałem wysadzone do doniczek o wymiarach 9x9x9 cm. Roślinę rosnącą w "brązowej" doniczce na ten sezon zostawiłbym w tej samej, tylko zmienił bezwarunkowo podłoże.

dla porównania wstawiam fotki jak rozmiarowo wyglądają moje sadzonki w stosunku do wielkości doniczki.
Na fotce niżej, Adenium posadzone jest w doniczce o średnicy 5 cm:

Obrazek

- rośliny w doniczkach 9x9x9 cm:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- na podstawie fotek, masz pogląd jak dostosować rozmiar doniczek do wielkości roślin. Podaję rozmiar doniczek w jakich rosły moje sadzonki, inni Opiekunowie Adenium mogą mieć odmienne zdanie odnośnie rozmiaru doniczek, w których powinno uprawiać się sadzonki tej wielkości. Zapewne ktoś się jeszcze odezwie.
Czy nieodpowiednie podloze jest powodem obsychania listków???
- powodów obsychania krawędzi liści może być wiele; nieodpowiednie podłoże o zbyt niskim lub zbyt wysokim pH, mała wilgotność otoczenia w którym przebywają rośliny, nieodpowiedni nawóz, oraz przygotowywanie się rośliny do zimowego spoczynku. Część roślin gubi, ale nie musi, liście późną jesienią, które z nastaniem wiosny ponownie wyrastają.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Doniczka numer "21A" (ostatnia) jest absolutnie bezkonkurencyjna!! ;:oj
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Rob18
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 lut 2014, o 19:20

Post »

Patrząc na wasze okazy to aż wstyd mi pokazywać moje bidaki ale co tam zaryzykuję może śmiać się nie będziecie :D :D :D
Wysiane były 2 marca, do ok. 16-17 stoją na południowym parapecie, potem doświetlam je lampką, podlewam jak podłoże przeschnie.

Obrazek

I sadzonka kupiona na allegro, niestety jest strasznie chuda, mam ją również od 2 marca, raz ją przesuszyłem ale nie zauważyłem zbytniej różnicy w grubości kadeksu może po kilku takich zabiegach zacznie się coś dziać :wink:

Obrazek

Rady co mogę zrobić mile widziane, pozdrawiam wszystkich :)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

No jakie "śmiać"??? Wręcz przeciwnie - będziemy się cieszyć, że tak Ci się udało i trzymać kciuki za piękny rozwój ;:215
A nasze kciuki mają wielką moc! ;:173 ;)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”