Grubosz (Crasula)
Re: Grubosz - Crassula cz.3
Witam. Jestem tu nowa. Grubosze posiadam od kilku lat. Ostatnio coś mi je podjada. Pień w środku robi się pusty i znajdują się tam małe glisty. Zmieniłam ziemię(spiekłam w piekarniku), drenaż(wygotowałam kamienie), roślinę obcięłam, pień również. Zostawiłam kilka sadzone i pień który został. Nowe pędy zostawiłam do przeschnięcia i posadziłam w przygotowanej ziemi. Sadzonki ładnie się ukorzeniły( większość z nich). Dzisiaj podczas podlewania oglądałam najgrubszy pień który zostawiłam i ta sama sytuacja. Pusty w środku i te glisty nie mam pojęcia co robić. Resztę sadzonek wyciągnęłam z ziemi i obejrzał i kilka innych również zaatakowanych(w innych doniczkach). Spryskiwałam jeszcze preparatem( TARGET Natural, eliminuje szkodniki roślin) ale w tym one pływały, zero rekacji. Masakra. Pomocy!!!! ten grubosz dochodził do 45 cm wysokości.....Jakiś czas temu koło rośliny kręcił się jakby latający chraboszcz albo jakieś takie paskudztwo, kiedyś jak się ruszyło kwiatka muchy jakieś wylatywały....
Czego mam użyć do tych nowych sadzonek żeby odratować rośline.???
Czego mam użyć do tych nowych sadzonek żeby odratować rośline.???
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli latały małe, czarne muszki to ziemiórka, a te "glisty" to jej larwy. Skuteczny jest Polysect. Wpisz w wyszukiwarkę i sporo informacji znajdziesz.
Michał
To by się wszystkozgadzało, dziękuję za szybką odpowiedź. Mam preparat actellic 500EC mogę go użyć??
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
W TYM WĄTKU ktoś używał, ponoć skuteczny. Wątek dotyczy zwalczania ziemiórki.
Michał
- gapapl
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja dostałam porady od dziewczyn z FO,że bardzo skutecznie zwalczyć larwy ziemiórek można wodą utlenioną.Woda utleniona z wodą zwykłą w proporcji 1:3
No proszę A ja tu się zastanawiam czy już wystawić czy jeszcze poczekać Chyba jutro wygonie je na balkon
Ewa
Tylko koniecznie musisz je przyzwyczaić do słońca,aby ich nie popaliło.
Moje stoją w tunelu foliowym więc słonce mają rozproszone
Moje stoją w tunelu foliowym więc słonce mają rozproszone
Chwilowo słońca u mnie brak ale temperatura w granicach 13-14 stopni. Na mój balkon słoneczko przychodzi stopniowo więc myślę, że nic złego im się nie stanie.
Ewa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 sty 2015, o 12:51
Ze stopniowym wychodzeniem słońca też bym uważał i obserwował rośliny. U mnie też słońce wychodzi stopniowo i teraz mam do ratowania jednego "Hobbita". Również proponowałbym dodatkowo czymś rozproszyć światło (przynajmniej na początku wystawienia).
Marcin
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cały czas trzeba być czujnym.
U mnie już od dawna stoja w inspekcie, zdjęłam cieniowanie jakiś czas temu, spokojnie dawały sobie radę na słońcu, a przedwczoraj patrzę - a młode listki u jednej przpieczone!
U mnie już od dawna stoja w inspekcie, zdjęłam cieniowanie jakiś czas temu, spokojnie dawały sobie radę na słońcu, a przedwczoraj patrzę - a młode listki u jednej przpieczone!
Moje już na balkonie. Obiecuję, że codziennie będę ich doglądać czy wszystko ok
Ewa