Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
grdzioom czy sadzonki nie znajdują się zbyt długo w intensywnym słońca? Bo mi to wygląda na poparzenia słoneczne.
Pozdrawiam Janek
bologno
Dziękuję za sugestię...
Cóż, są na parapecie, ale bezpośrednio słońce nie pada na nie dłużej niż 2-3 godz.
Ale może to być i prawda, ponieważ ostatnie dni w UK są bardzo słoneczne a te objawy pojawiły się kilka dni temu. Na początku drobne plamki na liściach w kolorze kawy z mlekiem, po czym zaczęły lekko brzegi chorować.
Choć to dziwne, bo na piętrze mam kolejne rozsady, ale jakieś koktajlowe z UK, a tam słonce smaży cały dzionek prawie i nie ma takowych objawów...
Pozdrawiam
grdzioom
Dziękuję za sugestię...
Cóż, są na parapecie, ale bezpośrednio słońce nie pada na nie dłużej niż 2-3 godz.
Ale może to być i prawda, ponieważ ostatnie dni w UK są bardzo słoneczne a te objawy pojawiły się kilka dni temu. Na początku drobne plamki na liściach w kolorze kawy z mlekiem, po czym zaczęły lekko brzegi chorować.
Choć to dziwne, bo na piętrze mam kolejne rozsady, ale jakieś koktajlowe z UK, a tam słonce smaży cały dzionek prawie i nie ma takowych objawów...
Pozdrawiam
grdzioom
Kiedyś miałem taką okoliczność że u mnie od strony południowej na parapecie nic się nie działo z pomidorami natomiast sąsiad obok trzymał na parapecie także na południową stronę i miał bardzo poparzone sadzonki. Wywnioskowaliśmy razem, że niektóre szyby okienne mają zdolności potęgujące działanie promieni słonecznych i w niektórych przypadkach trzymanie sadzonek na parapecie może mieć taki sam efekt jak porzucona szklana butelka w lesie, która skupiając promienie słoneczne potrafi wywołać pożar
Pozdrawiam Janek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też miałem takiego fajnego sąsiada i czasami dochodziliśmy do przedziwnych wniosków .Niestety wyprowadził się.Szkoda.bologno pisze:.... sąsiad obok trzymał na parapecie także na południową stronę i miał bardzo poparzone sadzonki. Wywnioskowaliśmy razem, że niektóre szyby okienne mają zdolności potęgujące działanie promieni słonecznych...
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A tak poważnie aby przez okno poparzyć rośliny to szyba musiałaby działać jak soczewka, co przy powierzchni okna oznaczałoby niezwykle dziwny twór jako całość albo punktowe duże "bąble", szyba jednak zatrzymuje część promieniowania UV (taka 3mm przepuszcza ok. 85% UVA i tylko ok. 35% UVB) i poparzenie roślinom przez okno raczej nie grozi a jeśli nawet to raczej nie groźne.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
No właśnie! A co ze szklarniami?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
A Ja wywnioskowałem z sąsaiadem, że mamy inne zupełnie okna i z tej samej strony świata, a poparzenie jego pomidorów wynikało z przesolenia podłoża zbyt dużą dawką nawozu.
Więc z określeniami powodów nadmiarów i niedoborów jest ciężki temat. Ktoś niedopowie jednej rzeczy w swojej uprawie i już można inaczej wywnioskować przyczynę.
Więc z określeniami powodów nadmiarów i niedoborów jest ciężki temat. Ktoś niedopowie jednej rzeczy w swojej uprawie i już można inaczej wywnioskować przyczynę.
Czy moje pomidory mają jakieś poważne niedobory/nadmiary?
-
Niedobór wolnego miejsca, 1000%.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dokładnie. A tak po za tym zadnych
nie mają. Jak dostaną nowych pojemników z nowym podłożem, to ładnie odbiją.poważnych niedoborów/nadmiarów
Witam serdecznie,
na wstępie proszę o wyrozumiałość, bo dopiero zaczynam przygodę z ogrodnictwem:)
Na początku marca wysiałam pomidory, wyrosły już całkiem spore, ale zaczęło się coś dzienwgo dziać z liścmi. Czy mogłabym prosić o fachową pomoc co to jest i jak ewentualnie to zwalczać?
Na niektórych liściach pojawiają się bąble i przebarwienia jak tu:
Na innych ntomiast suche plamy:
czy to jest to samo?
Dodatkowo zuważyłam bąble na łodygach:
Co to jest i co z tym zrobić?
Moja teściowa twierdzi, że to ze zbytniego podlewania - do tej pory podlewałam codziennie i bardzo obficie (słyszałam że pomidory mają mieć cały czas mokro), od tygodnia podlewam co 2 dni i to niezbyt dużo - po ziemi widać że nie jest od góry mokra i te pomidory zaczęły mi od dołu żółknąć (listki), więc dzisiaj znowu podlałam mocno.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
na wstępie proszę o wyrozumiałość, bo dopiero zaczynam przygodę z ogrodnictwem:)
Na początku marca wysiałam pomidory, wyrosły już całkiem spore, ale zaczęło się coś dzienwgo dziać z liścmi. Czy mogłabym prosić o fachową pomoc co to jest i jak ewentualnie to zwalczać?
Na niektórych liściach pojawiają się bąble i przebarwienia jak tu:
Na innych ntomiast suche plamy:
czy to jest to samo?
Dodatkowo zuważyłam bąble na łodygach:
Co to jest i co z tym zrobić?
Moja teściowa twierdzi, że to ze zbytniego podlewania - do tej pory podlewałam codziennie i bardzo obficie (słyszałam że pomidory mają mieć cały czas mokro), od tygodnia podlewam co 2 dni i to niezbyt dużo - po ziemi widać że nie jest od góry mokra i te pomidory zaczęły mi od dołu żółknąć (listki), więc dzisiaj znowu podlałam mocno.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomidory są "głodne" a te bąble na łodygach to najprawdopodobniej zaczątki korzeni .
-
W jakiej ziemi posadziłaś i w jakich doniczkach.? Czy nawoziłaś , a jeżeli tak to czym i w jakiej ilości?Ile mają światła i jaka temperatura? To,że chciałaś je utopić ,to już wiemy Musisz podać konkrety,żeby ktoś mógł postawić trafną diagnozę.
Te bąble na łodygach to nowe korzonki.Świadczy to o zbyt dużej wilgotności powietrza.
Te bąble na łodygach to nowe korzonki.Świadczy to o zbyt dużej wilgotności powietrza.