Kapelusze prawdziwków oczyszczam , wycieram do sucha , wkładam do woreczków, wyciągam powietrze i mrożę.Iochroma pisze:Piotrze, a możesz wyjawić ten przepis na przechowywanie świeżych? U mnie akurat zatrzęsienie borowików.
Inne grzyby robię tak : zdrowe kapelusze po oczyszczeniu blanszuję ( tzn. wrzucam na wrzątek na 1 min),
po ostygnięciu wkładam do glinianego dzbana, przesypuję solą, na to kolejna warstwa itd. Dzban musi stać w chłodzie, po wyjęciu grzyby moczymy w wodzie ,sprawdzany na słoność i...... po kilku miesiącach od zebrania smażymy, smak dokładnie taki sam jak w przypadku świeżych grzybów.
Ja mięsa smażę na smalcu, rzadko piekę ciasta,ale zawsze używam jako tłuszcz masła. Olej kokosowy tłoczony na zimno jest smaczny do dressingów, czy polewania sałat.ganio4 pisze:Nie wiem jak Piotr, ale ja tylko na oleju kokosowym. Piekę, smażę i smaruję. Do polewania na zimno używam świeżo tłoczonych