Ogród za borem - Danio

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród za borem - Danio

Post »

Skuś się skuś na łubiny...ja też właśnie w cebulach sobie ten czerwony nabędę :uszy
Szkoda tych roślinek obgryzionych przez sarny...u mnie też sarny podchodzą pod dom ale do ogrodu jeszcze się nie odważyły...psy ich przepędzają ;:108
Za to nasze własne barany jesienią gdy uciekły z zagrody zrobiły mi spro szkód.Niektóre byliny świeżo posadzone wyrwały razem z korzeniami i pożarły :roll:
Lilije ach lilije...też sobie zamówiłam bo też je kocham :D
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Podglądałam moje ciemierniczki - też już mają pączki :D
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I u mnie lilii przybędzie w tym roku, bo to wyjątkowej urody rośliny :-) niezależnie od kształtu kwiatów i kolorów :-)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko przykro, ze sarny dobrały się do Twoich kwiatuszków, mam nadzieję, ze bardzo ich nie uszkodziły i odbiją. Wrzośce wprawdzie nie zakwitną, ale nabiorą siły i na przyszły rok będą czarować cudnymi kolorkami :D
Lilie przepiękne, uwielbiam je w każdej postaci :D
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Dorotko pokaż jeszcze jakieś foteczki z Twoją uroczą,tajemniczą piwniczką...uwielbiam ją oglądac :D
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Graziu u mnie działka na odludziu i mój pies biega tam tylko od czasu do czasu. Uszkodzenia przez zwierzęta są niestety wpisane w ryzyko. W tym roku jesienią byłam w sanatorium i nie przygotowałam ogrodu tak jak należy - dlatego straty będą większe.
Na łubiny już się czaję myślę, że kolekcja się powiększy

Izo już niedługo będziemy się cieszyc kwitnieniem ciemierników. Dziś w Obi widziałam całe palety z doniczkami kwitnących ciemierników. Spróbuję w następnym sezonie podpędzic na własny użytek.

Siberio kocham wszystkie lilie, ale najbardziej lilię białą. Jest piękna w swojej prostocie, a jej zapach uruchamia w moim mózgu najgłębsze wspomnienia z dzieciństwa. Niestety, nie rośnie u mnie za dobrze

Agnes mnie też żal. Wiosną się okaże, jak duże są to straty. Zresztą nie byłam na działce ponad tydzień i nie wiem, co tam się teraz dzieje. Nie ma śniegu, więc może sarny będą na tyle uprzejme, że zaczną zjadac trawę :roll:

Z braku dostępu do działki zajmuję się czytaniem wątków ogrodowych na forum. Dziś zaprosiłam wiosnę do mieszkania

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Udało mi się kupic śliczne, pełne pierwiosnki. Czy można je wysadzac do gruntu? Mają szansę przetrwac zimę ?
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko prymulki śliczne. Z wysadzeniem do gruntu zawsze warto spróbować, bo wiele się adaptuje, chociaż niestety nie wszystkie.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danio pisze: Moje słoneczniki - w tym roku wyrosły tak wysoko, że będę chyba musiała robić im zdjęcia z drabiny :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dorotko pięknie u Ciebie, a słoneczniki jakieś takie podobne miałyśmy :wit Zebrałaś może nasionka?
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś to te hosty z siewu. Są całe zielone, róznią się tylko kształtem liści. Na opakowaniu było oczywiście zdjęcie z różnobarwnymi.

Obrazek

Wysiałam je do pojemniczka w kwietniu, wzeszły nawet szybko. Jak trochę podrosły przepikowałam do małych doniczek i trzymałam na balkonie, bo działkę mam kilka kilometrów od domu i nie jestem na niej codziennie. We wrześniu posadziłam na miejsce stałe i tak sobie rosną

Pamelko nasiona tych słoneczników kupiłam w Lidlu. Na opakowaniu była nazwa - Barwy Jesieni. Faktycznie nazwa doskonale oddaje ich kolory. Niestety w tym roku nie zebrałam nasion, bo jak już pisałam jesienią wyjechałam do sanatorium i nie na wszystko starczyło czasu :( Mam jednak nadzieję, że w tym roku również będą w ofercie Lidla
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko dziękuję za fotki host. Faktycznie wszystkie zieloniutkie, ciekawe jak będzie u mnie. Ja kupiłam mieszankę od Pani, która pozbierała nasionka za swoich ogrodowych host, mówiła, że ma różne, około 60 odmian, nasionek ma być około 100 szt. Zobaczymy co sie okaże :roll:
Piszesz, że wysadziłaś już tego samego roku do ogródka, to super, bo myślałam, ze może je trzeba gdzieś przechować przez zimę w jakimś chłodnym miejscu i dopiero wysadzić w przyszłym roku, a to byłby kłopot :roll:
Siberia
---

Post »

Dorotko, hosty czasem, w zależności od warunków świetlnych, zmieniają kolory. No i z wiekiem też mogą się inaczej przebarwiać.
Wśród swoich nielicznych egzemplarzy mam hostkę, która od wiosny miała białe przebarwienia. Przesadzałam je w trakcie lata. Potem zastanawiałam się gdzie jest ta jasna pasiasta. I dopiero na spodzie zielonej kępki dostrzegłam listek z wcześniejszych tygodni.
Jeśli powtarzają Ci się hosty, po jednej wysadź w inne miejsce: w cień, półcień, na patelnię. Zobaczysz wtedy, czy faktycznie masz jednakowe, czy ilość odmian się cudownie rozmnoży :-)
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siberio spróbuję. Jest szansa, bo różnią się miedzy sobą kształtem liści, więc może są to różne odmiany?
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Siberia
---

Post »

Spróbować nie zaszkodzi :-)
Tam wyżej trochę niedokładnie się wyraziłam ;-) Odmian będzie najprawdopodobniej wciąż tyle samo, tylko egzemplarze inaczej wybarwione :-) Ale przecież o tę różnorodność chodzi :-)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”