Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Od tego jest właśnie to forum, a nie jakieś internetowe poradniki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Myślę, że nie każdy ma cierpliwość odpowiadać po kilkadziesiąt razy na te same pytania początkujących w kwestii adenium ;) i nie chciałabym swoimi wszystkich zamęczaćnorbert76 pisze:Od tego jest właśnie to forum, a nie jakieś internetowe poradniki.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Chodziło mi, że najpotrzebniejsze porady dotyczące uprawy Adenium znajdziesz już w tej części - wystarczy tylko poczytać.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zbyshq
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 sty 2011, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak się nazywają te minikamyczki w których rosną wam adenia?? Moje męczą się już w zwykłej ziemi od 4 lat i nie wiem na jaką im tą ziemię zmienić. Można to kupić gotowe czy trzeba zmieszać kilka rodzajów tych kamyczków. Na spodzie jest ziemia czy 100% wypełnienia doniczki to te kamyczki??
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Do zwykłej ziemi koniecznie domieszaj żwirek, albo zeolit, albo drobny keramzyt, albo seramis. Możesz tez dorzucić agroperlit, albo wermikulit.
Na spód na pewno drenaż - gruby keramzyt albo kamyki.
O podłożu dużo i dokładnie było w poprzednich częściach, szczególnie w postach Jerzyka i Akwelana. Zajrzyj do wcześniejszych części i wpisz w wyszukiwarkę (z prawej u góry 'przeszukiwarka poniższego wątku') słowo podłoże to Ci wyskoczy.
Na spód na pewno drenaż - gruby keramzyt albo kamyki.
O podłożu dużo i dokładnie było w poprzednich częściach, szczególnie w postach Jerzyka i Akwelana. Zajrzyj do wcześniejszych części i wpisz w wyszukiwarkę (z prawej u góry 'przeszukiwarka poniższego wątku') słowo podłoże to Ci wyskoczy.
- zbyshq
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 sty 2011, o 17:40
Dzięki za info i te wszystkie nazwy. teraz pozostaje znaleźć gdzieś w sklepach takie wynalazki.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- tak jak napisała wcześniej Forumowiczka onectica - wpisz w wyszukiwarkę nazwy, jak to określiłaś "wynalazków", a bez żadnego problemu znajdziesz gdzie kupić to co Ciebie będzie interesowało. Dla Ciebie są to "wynalazki", a dla nas opiekunów roślin, są to składniki podłoża do uprawy roślin ./ ... / teraz pozostaje znaleźć gdzieś w sklepach takie wynalazki.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Langkami
- 50p
- Od: 26 mar 2014, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje adenium postanowiło zrobić mi niespodziankę i wypuszcza pierwszy pąk kwiatowy, co jest dla mnie dużym zaskoczeniem, gdyż spodziewałam się, że będę musiała znacznie dużej poczekać na jakiekolwiek kwiaty. Poza tym jestem początkująca w uprawie tych i jakichkolwiek roślin, nie doświetlam ich też specjalnymi lampami, oraz wydaje mi się że nie mam za specjalnych warunków, żeby ta roślina mi kwitła i to w dodatku w zimie. A czytałam na forum, że takie warunki muszą być spełnione, żeby doczekać się na pierwsze kwitnienie od wysiewu. Roślina ma niespełna dwa lata. Wysiałam ją z początkiem czerwca 2014 roku. Nie była jeszcze przycinana, bo moim zdaniem wystarczająco rozgałęzia się sama. Poza tym nie jest za wysoka. Od początku uprawiam ją w akadamie z domieszką ziemi do kaktusów i sukulentów, perlitu, keramzytu. W grudniu 2015 r. zauważyłam, że na wierzchołku pojawiło się coś co przypominało pączki, ale myślałam że może roślina samoistnie się rozgałęzia. Po jakimś czasie pierwszy pączek kwiatowy usechł. Został ten drugi widoczny na zdjęciach. Mam nadzieję, że nie spotka go podobny los i doczekam się kwitnienia.
Storczyki Langkami: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=75991
- Akwelan_2009
"Chuchaj" na pączusia, żeby nie zasechł, a jedynie zdecydował pokazać swoje walory !
Mieczysław
Mieczysław
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Brawo!! Piękna roślina - cała! I trzymamy mocno kciuki za pąki
Skoro postanowiła zakwitnąć, to znaczy, że jej u Ciebie pasuje, nie zagłaskaj jej teraz na śmierć
Skoro postanowiła zakwitnąć, to znaczy, że jej u Ciebie pasuje, nie zagłaskaj jej teraz na śmierć
- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie ja tez kocham te kwiatki mam ich 14 różnych odmian sadziłam je w zeszłym roku w kwietniu chętnie dołączę do was pozdrawiam Alicja
- Akwelan_2009
... już "upływa prawie" rok, a Ty żadnej rośliny nie pokazałaś w tematycznym wątku, nieładnie - najwyższy czas nadrobić zaniedbania w temacie.
Mieczysław
Mieczysław