Lilie-uprawa cz.6
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.6
Kwiatkowo w życiu nikt Ci z pamięci nie powie jak odróżnić cebule. Są na FO znawcy, którzy może Ci pomogą ale musisz wstawić zdjęcie. Gdyby nikt Ci nie rozpoznał, to sama się przekonasz jak posadzisz w ziemi dla orientalnych -kwaśna. Orientalne zaczną rosnąć a ta druga będzie się ociągać, no to ją posadzisz do normalnej ziemi.
Agnieszka zajrzałam dzisiaj do swoich lilii w garażu, mam taką masę małych lilijek, że zastanawiam się co ja mam z nimi robić. Nawet Kushi Maya ma chyba z pięć i to duże już. Dlatego nie muszę odrywać łusek. Jak w marcu będę zmieniać -dosypywać liliom ziemię muszę te maluchy poodrywać. Założę chyba wątek sprzedażowy -hahaha żartuję.
Agnieszka zajrzałam dzisiaj do swoich lilii w garażu, mam taką masę małych lilijek, że zastanawiam się co ja mam z nimi robić. Nawet Kushi Maya ma chyba z pięć i to duże już. Dlatego nie muszę odrywać łusek. Jak w marcu będę zmieniać -dosypywać liliom ziemię muszę te maluchy poodrywać. Założę chyba wątek sprzedażowy -hahaha żartuję.
Pozdrawiam Ela
-
- 50p
- Od: 25 lis 2015, o 21:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zapach to druga rzecz, którą w liliach uwielbiam. W ubiegłym roku ślimaki zawojowały w moich liliach i ponad połowę zjadły france. Czekam, aż zakwitną w tym roku
Pozdrawiam Ilona
- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
U mnie też lilie bardzo dają dużo przybyszówek i nie wiadomo co z tym robić,
Jak bym miała je wszystkie sadzić to już by było niezłe poletko.
Jak bym miała je wszystkie sadzić to już by było niezłe poletko.
Ela
Zazdroszczę Wam tych przybyszówek. Zaraz jadę po cebulę i zobaczę o czym Wy piszecie. Co za łuski, ale z lilią w dłoni.
Moje biedne lilijki co roku są podjadane lub zjadane przez nornicę tej zimy też tak było. Chcę liliowych dzieci.
Moje biedne lilijki co roku są podjadane lub zjadane przez nornicę tej zimy też tak było. Chcę liliowych dzieci.
- Eliza52
Beattabo zamiast robić nornicom darmową stołówkę, posadź lilie w donicach. Zrób dużo dziur i wkop donicę do ziemi.
Wtedy zobaczysz ile będziesz miała przybyszówek
Wtedy zobaczysz ile będziesz miała przybyszówek
Pozdrawiam Ela
Mam w planie posadzenie w tym roku ok. 40 lilii, ale nie przepadam za sadzeniem cebul do doniczek, zastanawiam się czy nie wystarczyłoby wkopać do ziemi bordera ogrodowego. Może ktoś próbował takiego rozwiązania?
- Eliza52
Danka11 jak będziesz kombinować to przekombinujesz, przegryzają koszyki, a border ma ich zatrzymać? Przecież zawsze możesz posadzić bez donic, przecież to Twoje lilie
Pozdrawiam Ela
Można też zastosować płyn odstraszający krety i nornice.
Eliza, mam po prostu złe doświadczenia z sadzeniem do donic, ale nornic u mnie niestety bardzo dużo, więc skoro trzeba to trzeba
- Eliza52
Rób dużo dziur nawet po bokach, ja do dołka zanim postawię donicę wrzucam żwir. U mnie jest tak dużo nornic i karczowników, aż trzeba było przeprowadzić deratyzację - w pobliżu jest kilka tartaków, to czort wie co tam pod tą ziemią siedzi. Włazi toto pod budynek akurat przez mój ogród. Sąsiadka nie mogła spać, bo pod jej sypialnię się tałatajstwo pcha. Nie ma mowy żebym lilie i nie tylko sadziła bez donic.
Pozdrawiam Ela
- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
Eliaza to masz faktycznie z tyałatajstwem wielki problem i więcej pracy przy liliach i nie tylko.
Ela
U mnie też jest ich bardzo dużo, blisko mam pola uprawne. Podjadają mi cebule tulipanów, ale sadzę ich tak dużo, że nie jest to jakiś wielki problem.
Zastanawiam się tylko, czy nornice nie wejdą do doniczki od góry, bo czasem je słyszę (np. w liściach) i widzę jak biegają po ogrodzie.
Naprawdę są tak mało inteligentne, że wolą gryźć skrzynki niż wejść od góry?
Zastanawiam się tylko, czy nornice nie wejdą do doniczki od góry, bo czasem je słyszę (np. w liściach) i widzę jak biegają po ogrodzie.
Naprawdę są tak mało inteligentne, że wolą gryźć skrzynki niż wejść od góry?
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ktoś sadził lilie do donicy w lutym, a potem wysadzał do gruntu?