Lilie-uprawa cz.7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.7
Właśnie skończyłam czytać wątek liliowy (przebrnęłam przez ostatnie trzy lata - od 1 stycznia 2016r.) - dużo się dowiedziałam, wynotowałam najważniejsze informacje i zaczynam z nimi przygodę - może jeszcze dziś powsadzam je w doniczki i postawię na poddaszu (temp.8-10 stopni) - duże okno południowe (a w maju zdecyduję, czy zadołuję donice w ogrodzie czy je wysadzę w grunt z całą bryłą korzeniową).
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ktoś wie może jaki kolor cebuli ma lilia Tiger Babies ? Kupiłem w ogrodniczym w kolorze fioletowym (takie jak OT i orientalne) A z tego co wiem tygrysie mają białe cebule. Proszę o pomoc
- bartosz les
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
U mnie jeszcze lilie w ziemi, jakoś się nie kwapią ale jak rozgrzebałam to kiełek już w ziemi siedzi
Lilii jeszcze nie widać ale dziś udało mi się ukatrupić pierwszego poskrzypka
Lilii jeszcze nie widać ale dziś udało mi się ukatrupić pierwszego poskrzypka
- Mimula
- 50p
- Od: 19 lut 2019, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Zamówiłam w tym roku swoje pierwsze lilie trąbkowe (odmiany African Queen oraz Casa Rosa). Niestety poza informacją, że należy je wysadzić wiosną do gruntu, nic nie wiem na temat ich uprawy. Czy są jakieś "niespodzianki" w uprawie tych lilii, na które powinnam zwrócić uwagę? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Zamówiłam w tym roku swoje pierwsze lilie trąbkowe (odmiany African Queen oraz Casa Rosa). Niestety poza informacją, że należy je wysadzić wiosną do gruntu, nic nie wiem na temat ich uprawy. Czy są jakieś "niespodzianki" w uprawie tych lilii, na które powinnam zwrócić uwagę? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Parafrazując klasyka: Ogródek jest dobry na wszystko...
Odmiany lilii trąbkowych kwitną jako jedne z ostatnich. Proponuję dokupić jakieś azjatyckie, które zakwitną już w czerwcu i oczywiście najbardziej okazalsze Orienpety.
- Mimula
- 50p
Dziękuję za odpowiedź InesS
Kilka lilii azjatyckich już mam w ogrodzie - rosną sobie od kilku lat (mix kolorów, który okazał się być żółtym mixem). Te lilie są praktycznie bezobsługowe - na jesień wycinam pozostałości po łodygach, a na wiosnę wbijam tyczki, żeby mieć je do czego podwiązywać. Natomiast nie wiem nic o liliach trąbkowych. Nie chciałabym np. dowiedzieć się w styczniu, że się je wykopuje na jesień ;) Stąd moje pytanie o "niespodzianki" związane z ich uprawą.
Pozdrawiam
Kilka lilii azjatyckich już mam w ogrodzie - rosną sobie od kilku lat (mix kolorów, który okazał się być żółtym mixem). Te lilie są praktycznie bezobsługowe - na jesień wycinam pozostałości po łodygach, a na wiosnę wbijam tyczki, żeby mieć je do czego podwiązywać. Natomiast nie wiem nic o liliach trąbkowych. Nie chciałabym np. dowiedzieć się w styczniu, że się je wykopuje na jesień ;) Stąd moje pytanie o "niespodzianki" związane z ich uprawą.
Pozdrawiam
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Mimula
- 50p
--julian-- normalnie bajka !! Zapamiętam sobie magiczny skrót OT, żeby wykorzystać w przyszłości. W tym roku muszę sobie już dać spokój z cebulkowymi zakupami, bo wydałam małą fortunę i nie wiem jak zamaskuję dziurę budżetową ;) Czekam na dostawę, tego co pozamawiałam, w tym już wspominanych lilii trąbkowych.
U mnie "żółty mix kolorów" w zeszłym roku prezentował się tak:
Pozdrawiam
Wstawiasz za duże fotki(regulamin), zmniejszyłam. Iwona
U mnie "żółty mix kolorów" w zeszłym roku prezentował się tak:
Pozdrawiam
Wstawiasz za duże fotki(regulamin), zmniejszyłam. Iwona
Trąbkowe jak większość lili lubią przepuszczalną ziemię wokół cebuli i żyznną wierzchnią warstwę np z kompostu o pH obojętnym lub lekko zasadowym. Jeżeli podwiązujesz azjatyckie to i trąbki będą tego potrzebować, podczas suszy podlewanie aby korzenie łodygowe nie zamarły, mogą urosnąć do 2m. Powodzenia w uprawie.
Pozdrawiam Mariusz
- bartosz les
Witam !
Jakie macie doświadczenie z lilią nepalską i lankongense ?
Jakie macie doświadczenie z lilią nepalską i lankongense ?
Chciałam tylko się upewnić: lilie orientalne sadzimy do ziemi kwaśnej a drzewiaste do uniwersalnej, czyli obojętnej? I jeszcze zapytam, czy ktoś kupował cebule lilii drzewiastych w Biedronce w ubiegłych latach? - jak ze zgodnością kolorów - kupiłam: white, pink, purple, red-yellow oraz bellsong.