Henryk - moje kaktusy i sukulenty 9
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 9
Pięknie pozujące modelki i ogólnie śliczny zbiorek chamacereusów
. Udanego wypoczynku, Henryku.

- Maciek13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Henryku, śliczne masz chamacereusy
Chyba muszę sobie sprawić choć jednego. Mnie bardzo ostatnio się spodobały, zwłaszcza żółte kwiaty. Ostatnio coś mam z tym żółtym u kaktusów 

-
- 100p
- Od: 21 maja 2010, o 23:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Świetnie udało Ci się ukazać piękno i różnorodność tych małych, ale jak widać na zdjęciach zachwycających roślin. Długo się zastanawiałem nad wskazaniem faworyta, ale każdy z nich ma coś co go wyróżnia i sprawia, że wzrok się na nim zatrzymuje na dłuższą chwilę.
Mam nadzieję, że miło spędzasz urlop w górach pomimo pogody.
Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy Chamaecereus hybr. a także inne rodzaje - wiem, że kilka wspaniałości czeka w kolejce do publikacji...
Mam nadzieję, że miło spędzasz urlop w górach pomimo pogody.
Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy Chamaecereus hybr. a także inne rodzaje - wiem, że kilka wspaniałości czeka w kolejce do publikacji...
Pozdrawiam
Sławek
Sławek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za pozytywne recenzje, bardzo dziękuję też za dobre, z serca płynące życzenia miło spędzonego urlopu.
Skąd wiem że z serca? Ano dlatego, że się spełniły!
Zdrowie dopisało, pogoda i humory również... Czego pragnąć więcej? Tylko - więcej takich chwil... Niestety następne dopiero za rok...
Nie męcząc więcej pisaniem daję fotki.
Na początek 2x te z wakacji (na potwierdzenie że tam byłem
), potem kontynuacja prezentacji chamaecereusów hybr., tych mam dużo a kwitną przecież pięknie...

ChH Lincoln Eve

ChH Lincoln Friend

ChH Lincoln Imp

ChH Lincoln Mirage

ChH Lincoln Shimmer

ChH Lincoln Tinker

ChH Lincoln Treasure

ChH sp. kwiat czerwony

ChH sp. kwiat zółty-orange

ChH sp. kwiat żółty (MK)

ChH Diamant

ChH Terry's Suprise

ChH Tigerauge

Skąd wiem że z serca? Ano dlatego, że się spełniły!

Zdrowie dopisało, pogoda i humory również... Czego pragnąć więcej? Tylko - więcej takich chwil... Niestety następne dopiero za rok...

Nie męcząc więcej pisaniem daję fotki.
Na początek 2x te z wakacji (na potwierdzenie że tam byłem

ChH Lincoln Eve

ChH Lincoln Friend

ChH Lincoln Imp

ChH Lincoln Mirage

ChH Lincoln Shimmer

ChH Lincoln Tinker

ChH Lincoln Treasure

ChH sp. kwiat czerwony

ChH sp. kwiat zółty-orange

ChH sp. kwiat żółty (MK)

ChH Diamant

ChH Terry's Suprise

ChH Tigerauge

- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
ChH Diamant mi wpadł w oko, kolor delikatny, korpus ucierniony. I takie mi przyszło do głowy ignoranckie pytanie: jak się "robi" takie hybrydy? Co było na początku - Ch.silvestrii? Skąd ta gama wszelakich kolorów i kształtow? Mutacje czy coś domieszano?
- hen_s
Pytanie bynajmniej nie jest ignoranckie. Próbując znaleźć odpowiedź kiedyś przekopałem sporo literatury oraz internetu i... niewiele na temat znalazłem.
Teoretycznie rzecz jest łatwa - na początku w procesie tworzenia Chamaecereus hybryd (Chamaelobivia hybryd) były jako podstawowe brane pod uwagę Chamaecereus silvestrii oraz małe lobivie i echinopsisy. Im więcej genów lobiwii w konkretnej hybrydzie tym roślina ma bardziej okrągłe i bardziej masywne człony. W niektórych firmach stąd nazwa Chamaelobivia bo przeważająca część hybryd tak właśnie wygląda. aha - podobno nawet w niektórych co większych hybrydach są domieszki z rodzaju Hildewintera.
Obecnie jest znacznie trudniej znaleźć początek pochodzenia jakiejkolwiek nowej rośliny z tej grupy bo krzyżowane są ze sobą krzyżówki krzyżówek czyli każdy z każdym dla ładniejszych kwiatów oraz bardziej eleganckiego (cokolwiek by to miało znaczyć) pokroju rośliny. Rozmnaża się też pojedynczo występujące atrakcyjne mutacje w rodzaju postrzępionych płatków kwiatów czy też tych o nierównym zabarwieniu.
Temat - rzeka, jak duża rzeka niezgłębiony, przynajmniej na moim amatorskim przecież poziomie wiedzy.
Dla mnie osobiście zresztą teoria jest jakby mniej istotna - bardziej interesuje mnie piękno roślin i kwiatów.

Teoretycznie rzecz jest łatwa - na początku w procesie tworzenia Chamaecereus hybryd (Chamaelobivia hybryd) były jako podstawowe brane pod uwagę Chamaecereus silvestrii oraz małe lobivie i echinopsisy. Im więcej genów lobiwii w konkretnej hybrydzie tym roślina ma bardziej okrągłe i bardziej masywne człony. W niektórych firmach stąd nazwa Chamaelobivia bo przeważająca część hybryd tak właśnie wygląda. aha - podobno nawet w niektórych co większych hybrydach są domieszki z rodzaju Hildewintera.
Obecnie jest znacznie trudniej znaleźć początek pochodzenia jakiejkolwiek nowej rośliny z tej grupy bo krzyżowane są ze sobą krzyżówki krzyżówek czyli każdy z każdym dla ładniejszych kwiatów oraz bardziej eleganckiego (cokolwiek by to miało znaczyć) pokroju rośliny. Rozmnaża się też pojedynczo występujące atrakcyjne mutacje w rodzaju postrzępionych płatków kwiatów czy też tych o nierównym zabarwieniu.
Temat - rzeka, jak duża rzeka niezgłębiony, przynajmniej na moim amatorskim przecież poziomie wiedzy.

Dla mnie osobiście zresztą teoria jest jakby mniej istotna - bardziej interesuje mnie piękno roślin i kwiatów.

- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
Piękny pokaz hybryd
Henryku, u Ciebie to teraz pewnie jest tak kolorowo, że motyle i inne fruwające stworki przesiadują cały czas na balkonie.

Henryku, u Ciebie to teraz pewnie jest tak kolorowo, że motyle i inne fruwające stworki przesiadują cały czas na balkonie.
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
I ja dołączę do zachwytów, taka gama kolorów, co jeden kwiat to piękniejszy
ChH Diamant jest naprawdę wyjątkowy
bardzo podoba mi się również ChH sp. kwiat zółty-orange, delikatny róż ChH Lincoln Eve i czerwień ChH Lincoln Mirage.

Faktycznie Diamant tu się wyróżnia, ale reszta też daje radę. I to zdecydowanie 

Pozdrawiam, Piotr
Moje kaktusy
Moje kaktusy
Udany wypoczynek to duży zastrzyk energii na kolejne miesiące, świetnie, że urlop się udał
.
A wracając do kaktusów, to piękna jest ta różnorodność kwiatów na chamakach, szczególnie w zestawieniu wielu, tak licznych u Ciebie roślin
. ChH Lincoln Friend
, ma bardzo ciekawe postrzępione płatki.

A wracając do kaktusów, to piękna jest ta różnorodność kwiatów na chamakach, szczególnie w zestawieniu wielu, tak licznych u Ciebie roślin

- hen_s
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Dziękuję Henryku za opowieść o pochodzeniu hybryd. One tworzą, jak widzę, ciekawe konstrukcje z korpusów
. Ja dziś wyróżnię ChH Lincoln Claret - piękne wyraziste kwiaty.

Ten biały ChH Lincoln Showers jest cudny, zresztą jak wszystkie, każdy zachwyca i im dłużej się przyglądam, tym trudniej wybrać tego naj.
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
Kolejna porcja ślicznych hybryd
Tak się zastanawiałam nad najładniejszą i wybiorę trzy:
ChH Lincoln Showers, ChH Aquarius MEX 416-1 i ChH Rosalie.
Te zdecydowanie wyróżniają się z całego towarzystwa

Tak się zastanawiałam nad najładniejszą i wybiorę trzy:
ChH Lincoln Showers, ChH Aquarius MEX 416-1 i ChH Rosalie.
Te zdecydowanie wyróżniają się z całego towarzystwa

- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Jak tu zaglądam, to niezawodnie mogę się nacieszyć pięknym widokiem kwitnących ciernistych
zachwyca mnie delikatność ChH Lincoln Discovery, choć i pozozostałym urody nie brakuje