Winorośle i winogrona cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Winogrono , winorośl

Post »

Wegetacja jest już praktycznie zakończona. Jeżeli się niecierpliwisz to możesz już odciąć te odkładu. Jeżeli widać przy ścianach peta korzenie to najlepiej nie rujnuj z ciekawości bryły korzeniowej. Po przycięciu wyjmij delikatnie z peta i posadź. Możesz posadzić w większej donicy i przechowywać przez zimę, albo bezpośrednio w miejsce docelowe. Nie pozostawiaj na zimę na krzewie bo przy pierwszym silniejszym mrozie będzie po korzeniach. Taka butelka na mrozie przemarznie na kość, a korzonki wytrzymują max -8*C.
Co do pytania w drugiej części to nie bardzo "łapię" co kombinujesz ale już nie bardzo mi się to podoba :roll: ?
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Ok, dzięki za radę :)

Co do drugiej kwestii, to chodzi o to: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=33
Wiem, że nie jest to Twoim zdaniem owocne rozwiązanie, ale mimo to zaryzykuje, nie jedna osoba powiedziała mi że śmiało mogę tak zrobić, poświęciłem wyciągania pędów z drzew dużo czasu ładnie je posegregowałem, popodcinałem i powiązałem na prowizoryczną pergole, na głogu tak się nakłułem że na pogotowiu wylądowałem z paluchem ;:124 I nie zamierzam tego niekontynuować. :)
Co będzie to będzie... Pytanie zatem dotyczy wątpliwości - skoro już na to się zdecydowałem to czy miejsce tych głównych pędów w miejscu zakreślonym na zdjęciu, to co chcę ukorzenić i odciąć po lewej cał resztę to czy te drewna jeśli obsypie ziemią to przy wcześniejszym zabiegu ukorzeniania, czyli jak na latoroślach ponacinania i obsypania ukorzeniaczem coś dopomogę? Czy raczej jeśli już tak zamierzam robić to nie ma to sensu bo to stare wieloletnie pędy i tylko obsypać ziemią i sprawdzać czy korzenie idą mocno w ziemię?
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

zaglądam tutaj i się douczam :D
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marek-BB pisze: Co będzie to będzie... Pytanie zatem dotyczy wątpliwości...
Moje wątpliwości przekazałem Ci dawno. Znasz kawał o tym jak pewien ruski uczony badał słuch muchy wyrywając jej kolejne nogi? Po wyrwaniu ostatniej nogi mucha nie chciała już iść, więc napisał, w notatkach, że ogłuchła. Z Twoją winoroślą będzie podobnie. Jak ją pozbawisz obecnych "nóg" to na tych nowych "ogłuchnie" co najmniej na kilka lat i nie pomoże drapanie, ani ukorzeniacz. Nawet jak wytworzy w przyszłym roku jakieś korzenie, to będą one takie słabe i tak płytko, że pierwszej zimy mogą wymarznąć. Tak mocno rozbudowana forma potrzebuje solidnego systemu korzeniowego. Gratuluję koledze doradców ;:138 .

Powtórzę
kapitan pisze:Chętnie poczekam na wynik tego przeszczepu.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Dobra. :) To ja odetnę to nie jak się ukorzeni tylko jak ukorzeni się bardzo mocno np. za 5 lat. :) A ponadto i tak nowe rośliny posadzę, szkoda tylko, że te latorośle się nieukorzeniły. Za kilka dni jak będę na działce zrobię fotki to pokarze, bo raczej w tym roku nici z tego :(
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

zawsze te latorośle a właściwie już łozy można pociąć na sztoberki i dać i9m drugą szansę.
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Re: Winorośle i winogrona cz. 2

Post »

Hej
podpowiedzcie mi jak przyciąć mój młody winogron posadzony na wiosne tego roku. Każda sadzonka ma jedną łodygę ok 1 metra długości.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zatorzanin
100p
100p
Od: 7 wrz 2012, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wstępnie przyciąłbym np. na 5 oczek i zakopczykował a docelowo do 2 oczek skróciłbym na wiosnę.
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

Na mojej "plantacji" liście już spadły i przymierzam się do zciągnięcia latorośli na ziemie do przysypania. Czy przed zasypaniem latorośli ziemią, usunąć wszystkie wąsy i pasierby, które też zdrewniały, czy czekać z tym czyszczeniem do wiosny? Pozdrawiam wszystkich. ;:14
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja wycinam wszystko co przeszkadza, dla wygody. Przycinam też końce łóz.
Piotr
pafcio
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 20:33

Post »

Witam wszystkich serdecznie,
W dniu dzisejszym stałemsię posiadaczem ( tzn posadziłem sadzonki i przygotowałem do kopczykowania)mojej małej przydomowej winniczki - 9 krzaczków odmian:
Arkadia
FVR 7-9   
Aloszenkin
Kodrianka 218
Kiszmisz 342
Nadjeżda Ukraini 
Krasotka
Wiktoria-5
Te wszystkie planuje prowadzić jako sznury skośne z ogniwami typu Casenave, rosną w dwóch rzędach po 4 w każdym.

Swenson Red - ten rośnie sobie samotnie, chcę wyprowadzić z niego formę dwuramienną, i chyba tutaj też ogniwa casenave.
Co sądzicie o tych odmianach i sposobie prowadzenia dla nich przezenie wybranym?
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Swensona prowadzę wysoko.Okrywałem go w dwóch pierwszych sezonach.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

pafcio pisze: Te wszystkie planuje prowadzić jako sznury skośne z ogniwami typu Casenave...
Dlaczego akurat casanove ? Co najmniej połowa z Twojej listy wymaga stałego okrywania na zimę, dlatego proponuję byś w swoich planach co do formy prowadzenia również i to uwzględnił.
Piotr
pafcio
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 20:33

Post »

No bo z tego co czytałem większość z nich wymaga cięcia na 8-12 oczek więc typ "royat" raczej chyba odpada, chyba że kapitanie wiesz które z nich można ciąć krótko a które trzeba długo z własnego doświadczenia, to wtedy nie będę się upierał:)
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A upieraj się. Skoro tak wyczytałeś to nie dyskutuję. W mojej ocenie 8-12 oczek to już bardziej Guyo niż Casanove.
Piotr
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”