Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Post »

No to tak, zadecydowałam że spróbuję zakupić w jakimś sąsiednim mieście (niestety u mnie takich ofert nie znalazłam, najbliżej Chrzanów i Dąbrowa górnicza, inne to kora nie zrębki).
Chciałam wysypać owe zrębki na wybiegu dla kur za domem, przyjemne z pożytecznym (szybciej się przekompostują przez pobór amoniaku z kurzeńca, tu jest drugi plus...nie będzie sąsiadom dawać w lato :roll:, dodatkowo będę mogła zakopywać w zrębkach nadwyżkę z kurnika).
Tu mam łamigłówkę, ile m3 wejdzie mi na wybieg o wymiarach 3mx12m a grubość preferowana to 10cm, wydaje mi się że 4m3 będą w sam raz, proszę o pomoc :wit .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
Rubia
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 17:42

Post »

Dobrze policzyłaś. :D Dokładnie byłoby potrzeba 3,6 m3.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mało to miało wspólnego z liczeniem, obrazowo to "wyliczałam" na kartce w kratkę :lol: , ale dobrze że poprawnie :wink: .
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem czy moje spostrzeżenia się przydadzą komuś, ale korą przekompostowaną ( z drzew iglastych ) mulczuję od dobrych paru lat . Ciągam tego na kopy, bo rabat ozdobnych przybywa mi w zastraszającym tempie ;:224 Korę bierzemy z tartaku, leży spychana na kupie i się kompostuje, nie wiem czy wszystkie tartaki oddają ten towar za darmo, ale większość w mojej okolicy tak, a chętnych na nią za dużo nie ma. Wiadomo, ładniejsza ta ze sklepu ;:224 Po sezonie z takiej kory nie ma znaku, trzeba znowu mulczować, ale co odda ziemi - bezcenne. Nie dodaję żadnych nawozów, nie zauważyłam też by ziemia mi się zakwasiła, pod warstwą mulczu jest zawsze pulchna i wilgotna.
Glinka, może sprawdź tartaki gdzieś w okolicy ....co prawda zrębki wyglądają estetyczniej i będą wolniej się rozkładać.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niestety nie wszędzie tartaków jak "mrówków" no i jeśli nie teren czysto leśny to i za niepotrzebne odpady zawołają ile się należy, niestety jedną okazję przegapiłam bo to było przed świętami i szybko zniknęło, była to właśnie kora przekompostowana z mojej miejscowości (transportu brak, a za dowóz oczywiście znowu wołają, dlatego szukam czegoś nie drogiego z dowozem).

Jak na razie posiłkuję się zleżałymi prawie przekompostowanymi igłami tui od sąsiada (widzę przez sztachety, że znowu zgrabił igły i będzie niedługo je wynosił tamto miejsce), wcześniej kocyk dostały hortensje, dzisiaj załatały się truskawki :wink: (także z braku laku korzystam z tego co mam, najwyżej będę dalej szukać dobrych ofert blisko, sąsiedzi przeboleją a ja będę używać słomy, reszty igieł tujowych i co tam jeszcze znajdę) .
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Ja używam też pod kwasolubne igły z sosen oraz pod roślinki które lubią ślimaki trocin ,, Mam również kilkanaście worków liści z lip zebranych na jesieni a tera przydadzą się do okładania bylin i wspomnę już o trawie którą nie długo zacznie się kosić ..Ale mam tak duży ogród że bez tej pomocy pewnie bym zarosła zielskiem ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam w sumie z dwa duże worki po śmieciach zapchane mokrymi liśćmi z czereśni, wiśni i głównie jabłoni ale one pójdą jako papu dla dżdżownic do kompostownika (mam nadzieję że znalazły odpowiednie schronienie w przekompostowanych odpadkach i nie uciekły na zewnątrz).

Zebrałam przed chwilą resztę przekompostowanych igieł które się nadawały do mulczowania, wyrzucając przy okazji śmieci typu folie i kamyki (spróbuję kupić papierki lakmusowe to sprawdzę z ciekawości jaki mają odczyn), zrobiłam już gotową redlinę na ogórki i przysypałam tymi igłami, teraz wystarczy czekać na deszcz bo podłożyłam kurzeńcem :roll: (to samo muszę zrobić na miejscówce cukinii, szczególnie że mam nowy towar do zamoczenia, no i słomę z lutego którą muszę już wysprzątać z kurnika, która posłuży za ściółkę dyniowatym).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i znalazłam nowo dodane ogłoszenia z okolicy, przesiewana kora o frakcji do 1cm, workowana po 60l, czyli ok 17 worków na 1m3/51zł (o zrębki będzie trudniej, jedna firma wołała sobie ponad 120zł za sam transport :shock: , a to niecałe 20km autostradą, także takie "tanie" to one w sumie nie są :lol: ), także chyba się skuszę skoro zapowiadają susze, to obowiązkowo będę musiała przykryć gołą ziemię na rabatkach.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Wytrwała jesteś w tych poszukiwaniach :D Ta kora faktycznie wcale mi się tania nie wydaje.

Ja postanowiłam sama sobie naprodukować mulczu. Na jesieni 2014 roku rozłożyłam BARDZO grubo słomę na podwójnej warstwie tektury - dziś zostały smętne resztki. Dżdżownice wykonały kawał roboty. W tej przerzedzonej ściółce zasiałam przedplon - mieszankę rozmaitości, już mi wschodzi.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak do tej pory to najtaniej za worek 60L/2,99, podobna frakcja w okolicy ceni się od 4-6zł (czasem z negocjacją cen). Do zrębek wydaje mi się, że jak kupię sobie mały elektryczny rębak to może i nie będzie dużych ilości, ale przyda się bardziej niż np podkaszarka do trawy :lol: , szkoda że nie myślałam o zrębkach jesienią gdy zrębkowali cały rów naprzeciwko, mieli całą przyczepę, a jak nie chciało się im zrębować to palili jak leciało.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czemu nie pomyślałaś, przecież interesowałaś się już wtedy tym tematem?
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten temat przychodził i odchodził falami, dopiero teraz pomyślałam aby kompostować zrębki u kur, wcześniej nie wiedziałam że są dobre na usuwanie amoniaku z otoczenia, a poza tym byliśmy zajęci grubszymi gałęziami i pniaczkami z owej wycinki :wink: :roll: .
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kora po części na miejscu, rabatki obsypane na kilka cm już namokły (oby maciejka dała radę wyjść spod kożuszka), ścieżki w warzywniku usypane i przydeptane (chociaż jeszcze siada i przydałoby się dosypać przy truskawkach gdzie był dosłownie udeptany dół), borówki dostały swoją porcję a i inne maluchy jak dymka, mięta, rabarbar dostały swoją porcję aby nie parowało.
Dzisiaj wysypałam kilka worków na grządkę pod porzeczką i małą czereśnią uprzednio wysypując świeży kurzeniec ze słomą, niech mają skąd pobierać azot do rozkładu :).

Jak również dalej sprawdzam oferty w okolicy czy się jakaś zrębka nie pokazuje :D.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam propozycję biznesową - 200 kostek słomy za 200 zł. Kusi mnie, chociaż normalnie nie inwestuję takiego majątku w ogródek 8-)
USDA
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Czy takie grzyby mogłam przywlec z korą?

Obrazek

Obrazek

Nigdy takich nie miałam na działce :(
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”