Mój ogród-Eukomis część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród-Eukomis część 5

Post »

Ty to jesteś pomysłowy Dobromir :) przyjadę latem na sałatkę do Ciebie ;:112
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Halinko jakie duże pąki na piwonii, ja wczoraj podziwiałam moje i wydawało mi się że mają duże pąki ale gdzie im do Twojej.Ty chyba rzeczywiście wieczorkiem termofor i kołderkę dajesz roślinkom.
A co z kompostownikiem skoro zamieniłaś go na inspekty?
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Ewa zapraszam mam nadzieje że sałata do tego czasu urośnie.

Jolu kompostownika nie będzie śmiecie pójdą do kontenera śmieciowego. Ja nie mogę podsypywać ziemią bo już mam teren ogródka wyzej niż reszta , i muszę sztachety od płotu odkopywać aby mi nie gniły. Mąż zapowiedział że płotu nie bedzie podnosił do góry i basta ;:185
żonkile mają pąki

Obrazek

Obrazek

zaczyna się gramolić miłek wiosenny
Obrazek
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Piękna wiosna :) wśród bloków cieplej to i kwiatki szybciej rozkwitają :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O kurcze te kępki krokusów w kamyczkach cudnie wyglądają ;:167 Halinko niemożliwe a jednak prawdziwe czy ta azalia to dahurska ,że tak szybko zakwitła ;:oj .Jednak słoneczko to życie, a jeśli go brak to wszystko wegetuje ;:174
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Żonkile! A ja czekam i czekam... I poczekam jeszcze sporo.
Cudne krokusiki, zwłaszcza jasnożółte - jedne z moich ulubionych.
Piwonia drzewiasta robi wrażenie. To już duży okaz. Ja nie wytrzymałam i kupiłam sadzonkę. Teraz nie wiem co z nią zrobić, zarówno w bliskiej perspektywie, jak też odległej. Sadzonka ma pąk kwiatowy, więc na razie trzymam w nieogrzewanym ganku, bo codziennie są przymrozki, a nie wiem, w jakich warunkach była uprawiana. Nieco bardziej odległy problem mam taki, gdzie ją posadzić, żeby latem nie uschła, ani zimą nie zgniła.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Wiosenne dzień dobry ;:3

Coraz więcej zieleni i kolorów.
Ja się cieszę z każdego zielonego listeczka.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu piwonie drzewiaste są wmiare wytrzymałe lubią ziemię wapienną. W pierwszym roku po posadzeniu na zimę otulić i obsypać,Sadzić glębiej niż piwonię bylinowe .Ja swoim podsypuje na wiosne wapno i zakopuje pokruszone skorupki z jajek. Podobno pierwszy pąk kwiatowy trzeba oberwać ale jak kto chce. na pewno musisz ją zahartować nim ją wysadzisz. I nie nawozic w pierwszym roku .Zakop jej skorupki do ziemi i to starczy, Chyba żeby dolistnie jakimś łagodnym nawozem i będzie dobrze.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Łoo już żonkile tak szybko kwitną ? ;:138
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko myślę ,że zjawisz sie po patyczkowe różyczki ;:224 Będziesz miała pretekst wreszcie mnie odwiedzić .Cudne narcyzy u mnie też powoli zaczynają kwitnąć .Ślicznie wyglądają iryski na tle tej paskowanej trawy .Jak zwie się ta trawa to jakaś turzyca???
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Halinko, u mnie pod domem będą kwitły te malusie żonkilki. Jutro cyknę foteczki.
Na działce jeszcze nie ma pąków. Ale już za chwileczki już .......... ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Uspokoiłaś mnie trochę, bo ziemię lekko wapienną mam na działce. Mam również wapienie detrytyczne takie, na których widać fragmenty muszli i można je kruszyć na wapienny piasek. Może jej po prostu do ziemi tych muszelkowych skał drobno pokruszyć, to i wilgoć by nie zalegała. Z zasilaniem odpuszczę w tym roku, zwłaszcza, że jakieś pozostałości nawozowe widzę w doniczce. Trzymam się zasady, żeby w roku sadzenia nie nawozić nowych roślin. Nigdy nie wiadomo, co już dostały od producenta.
Czy robiłaś swojej drenaż w dołku?
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Halinko te iryski to nowość w ogrodzie? jakos nie zauważyłam ich w zeszłą wiosnę albo pamięć mi szwankuje- ślicznie wiosennie juz u Ciebie
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Matii wiosna dotrze do każdego u mnie jest zawsze wcześniej bo pod blokiem jest cieplej a zwłaszcza że mój ogródek jest od południowej strony.

Jadziu ciesze się że patyczki żyją ;:196 ,kiedy ich mam odebrać tak w maju czy czerwcu bo nie wiem.Myślę ze kawke w tym roku zaliczymy u ciebie. Jadziu ta trawa to "Ince Dance" zimozielona jak chcesz to ci przywiozę bo będe zmniejszać kępę szybko się rozrasta lubię ją bo jest niska i ma taki ciemnozielony kolor i ładna w kępie i jest nie zawodna .Na zime ją związuje.

Tosiu cieszą pierwsze kwiatki wiosenne co ?. Ja to co chwilę wychodzę do ogródka zobaczyć co nowego wyłazi z ziemi. M mówi co ty tak latasz do ogródka jak ze s......ą..chyba sobie nie zdaje sprawy co to dla mnie znaczy podglądanie roślin. ;:oj

Tosiu też miałam wsadzone te małe żonkile ale jakoś ich nie widze dobrze ze mi przypomniałaś zaraz idę zrobić oględziny.Te niskie są trochę pózniejsze.

Ewa te niskie iryski mam pierwszy rok widzę ze sa nie zawodne tyle ile wsadziłam to wylazło, muszę dokupić jeszcz inne kolorki bo widziałam u Jadzi Jakuch i u Tosi.

Aniu możesz tej piwoni zrobić ten drenarz będzie miała super.To ty masz fajną ziemie dla roślin ,powinny ci ładnie rosnąć piwonie, clematisy , miłki . ciemierniki.
Ja to miałam zbitą gline ile ja piasku przytargałam aile worków kory przegniło to szkoda gadać ale teraz jest super tylko pod płotem mam taką gliniastą bo tam mało przerabiałam. Taka ziemia ma też zalety bo dlugo trzyma wilgoć , ale jak wyschnie to bez siekiery nie podchoć :;230
Aniu piwonie dla ciebie
Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Halinko ataku serca prawie dostałam ,oglądając Twoje piwonie.Cudności nad cudnościami(jak ta pierwsza ma na imię?).A wiosna pełną buzią już do Ciebie przyszła.Och,jak cieszą te pierwsze kwiatuszki.Pozdrawiam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”