Panta rei a może i nie w Podwórkowym
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Panta rei a może i nie w Podwórkowym
U mnie też się pojawiły poziomki, takie zwykłe , leśne 

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W podwórkowym wreszcie spokój nastał - jak miło, że wreszcie opuściła go plaga nieszczęść.
I jaki sinly nie do zdarcia, przetrwał i nawet są pierwsze zbiory.
Moja figa wysiliła się w tym roku na jeden owoc, ale za to rośnie w siłę i jest coraz większy i bardziej zielony.
Więc jest nadzieja, że wreszcie skosztuję jak ma smakować świeża figa.
Twoje poziomki wyglądają smakowicie a jak tam truskawki ?
Czy kocio nie podjada nic z parapetu ?
Pozdrowienia z upalnego Cieszyna.
I jaki sinly nie do zdarcia, przetrwał i nawet są pierwsze zbiory.

Moja figa wysiliła się w tym roku na jeden owoc, ale za to rośnie w siłę i jest coraz większy i bardziej zielony.
Więc jest nadzieja, że wreszcie skosztuję jak ma smakować świeża figa.
Twoje poziomki wyglądają smakowicie a jak tam truskawki ?
Czy kocio nie podjada nic z parapetu ?
Pozdrowienia z upalnego Cieszyna.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Kogro-nie do końca.Jest projekt by w historycznym murze wybić bramkę (nadal "ręcznego",bo muru nie ma tyle by zmieściła się śmieciarka)celem wywozu śmieci z podwórka nie przez sień i bramą,a przez ogród.Wczoraj zastałam w Podwórkowym ekipę mierzącą i rozważałam błyskawicznie co z nasadzeń komu podarować by ocalało.W rozmowie okazało się,że mierzą elewacje podwórzowe do jakiejś zamierzonej rewaloryzacji,otynkowania?.
Sprawdzałam-moja figa zaowocowala rok temu w pierwszych dniach września,owoc był zielony blisko miesiąc,pierwsza zrobiła się fioletowa jakoś początkiem października,druga mniejsza dwatygodnie później już na wewnętrznym parapecie.

Truskawki wykopałam po zimowaniu w Śródpodagrycznikowym tylko do 2 małych doniczek,pozostałe owocowały,zjadły je kwiczoły podobno.Na parapecie u mnie tak się prezentują na dziś. Kocio nie podjada,rozmaryn czasem wącha,miętę truskawkową nawet z pewnym upodobaniem.
Teresat i With-nie mam powodów by być z nich niezadowolona.Pod świerkiem dawno temu też miałam leśne,bardzo intensywnie pachniały.Kiedy odtworzyłam ogród Mamie wysiałam Baron Solemacher,a Judyta przysłała mi sadzonki prawdopodobnie Rugii,sa większe i bardziej podłużne.
Sprawdzałam-moja figa zaowocowala rok temu w pierwszych dniach września,owoc był zielony blisko miesiąc,pierwsza zrobiła się fioletowa jakoś początkiem października,druga mniejsza dwatygodnie później już na wewnętrznym parapecie.

Truskawki wykopałam po zimowaniu w Śródpodagrycznikowym tylko do 2 małych doniczek,pozostałe owocowały,zjadły je kwiczoły podobno.Na parapecie u mnie tak się prezentują na dziś. Kocio nie podjada,rozmaryn czasem wącha,miętę truskawkową nawet z pewnym upodobaniem.

Teresat i With-nie mam powodów by być z nich niezadowolona.Pod świerkiem dawno temu też miałam leśne,bardzo intensywnie pachniały.Kiedy odtworzyłam ogród Mamie wysiałam Baron Solemacher,a Judyta przysłała mi sadzonki prawdopodobnie Rugii,sa większe i bardziej podłużne.
- witch
- 1000p
Faktycznie duże 

- EwkaEs
Dodam,ze ukraińskie krówki mniejsze od naszych.
- witch
- 1000p
Po ilu latach zakwitła Twoja figa?
Tak się zastanawiam bo mam swoją drugi rok, ale jest podobnej wielkości jak Twoja.
Tak się zastanawiam bo mam swoją drugi rok, ale jest podobnej wielkości jak Twoja.
- EwkaEs
Ma drugi rok,hodowana z gałązki.Zeszłego roku miała 2 duże i smaczne owoce.Kiedy ja wczoraj rano zabierałam do wnętrza podczas burzy zauważyłam,ze będę miec w tym roku co najmniej 3 owocki.
- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Figi w towarzystwie rozmarynu. Kiedys miałam figę, ale nie zniosła przeprowadzki.
- teresat
- Od: 2 lip 2008, o 22:02
Oj, oj, oj chcica mnie coraz większa bierze na figę, patrząc na Twoją i czytając, że owocuje.
Poziomeczki też bez uroku śliczne i apetyczne.
Nie mam osobistych poziomek, bo na miedzach tutaj rosną sobie dziko.
Nawet upatrzyłam takie małe poletko, żeby z wnusiem zebrać jak dojrzeją, ale niestety nic z tego nie wyszło, chyba krowa zjadła, bo listeczków też nie było.

Poziomeczki też bez uroku śliczne i apetyczne.
Nie mam osobistych poziomek, bo na miedzach tutaj rosną sobie dziko.
Nawet upatrzyłam takie małe poletko, żeby z wnusiem zebrać jak dojrzeją, ale niestety nic z tego nie wyszło, chyba krowa zjadła, bo listeczków też nie było.
- EwkaEs
Teresat- wykształca się kolejny owoc figi.Właśnie podlewałam zaokienne,muszę okna pozamykać,bo poniżej remont przecznicy.Bardzo hałaśliwy.Jak spotkam mamy sąsiada,który miał sadzonki fig na sprzedaż(a mateczną przy sąsiednim domu) to dopytam i dam Ci znać.Wczoraj byłam krótko w Śródpodagrycznikowym po praktykach,zobaczyłam tylko ile trzeba plewić.Floksy ładnie się rozwinęły,pysznogłówki kwitną,najwięcej czerwonych,trochę fioletowych "Noc nad prerią" i jedna na razie biała z zeszłorocznych zamówień na Forum.Z dwu źródeł kupowałam różowe i nie ma ...Najbardziej mnie cieszy to cudeńko nakrapiane:

- Aza
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
U mnie podobna lilia zakwitnie już niedługo, ale z powodu padnięcia komputera zdjęć nie będzie. Nie mam dostępu do mojej poczty, bo hasła były w komputerze tylko to pamiętałam. POZDRAWIAM
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
I jak sąsiad i figi?
- teresat
- Od: 2 lip 2008, o 22:02
Lilia złotogłów - śliczna leluja 
Na jarmarku miał facet małe figi po 10 zł., ale nie miałam kasy a zgubiłam się z m. i postanowiłam ,że kupię za tydzień. Ale lało jak z cebra i tym razem gościa nie było.
Pewnie do trzech razy sztuka.

Na jarmarku miał facet małe figi po 10 zł., ale nie miałam kasy a zgubiłam się z m. i postanowiłam ,że kupię za tydzień. Ale lało jak z cebra i tym razem gościa nie było.
Pewnie do trzech razy sztuka.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Ładna pieguska szkoda ,że rośnie tak samotnie.Figi dorodne.Za chwilkę Ewuniu będzie czas na wysyłkę piwonii jak obiecałam
- witch
- 1000p
Pieguska śliczna