Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
-
- 50p
- Od: 29 maja 2017, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
KACONA wydaje mi się że jest to brak magnezu, ale niech się jeszcze wypowiedzą bardziej doświadczeni
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy to mączniak? Pomidory w pojemnikach
A pokażesz jeszcze druga stronę liścia.drmalwa pisze:Witam serdecznie,
po takich mocnych opadach deszczu na pomidorach pojawiać się zaczęły białe plamy. Czy to grzyb?
Podejrzewam mączniaka. Czy są jakieś ekologiczne sposoby na pozbycie się go? Czy porażone liście należy obrywać?
Dodam jeszcze, że ostatnio dosypałam do ziemi zmielone skorupki od jajek.
bielinek skorkowcenie przy szypułce to niedobór boru. To nie choroba, pomidory nadają się do jedzenia.
A septariozę na razie zostaw w spokoju, będzie okazja gdyby się ZZ przyplątała za jednym zamachem zlikwidować.
Poza tym idą upały więc grzybki się wysuszą.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oczywiście dolistnie?Daniel1711 pisze:MAJMAJ ja daje 10ml wapnovitu na 1 litr wody. Taka sama dawkę stosuje do pomidorów jak i do papryki.
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Witam, mam kilka krzaczków pomidorów w gruncie i wygląda na to, że przyplątała się jakaś choroba.
Jeden pomidorek ma jasnobrązowe plamy

Daję też zdjęcie krzaka - na liściach nie ma żadnych plam, czy to może być zaraza ziemniaczana ?

Dodam jeszcze, że ziemia w miejscu gdzie rosną pomidory jest kwaśna.
Jeden pomidorek ma jasnobrązowe plamy

Daję też zdjęcie krzaka - na liściach nie ma żadnych plam, czy to może być zaraza ziemniaczana ?

Dodam jeszcze, że ziemia w miejscu gdzie rosną pomidory jest kwaśna.
-
- 50p
- Od: 29 maja 2017, o 20:09
MAJMAJ no oczywiście że dolistnie.
-- 19 lip 2017, o 17:57 --
-- 19 lip 2017, o 17:57 --
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
Czy przy zarazie łodygowej, wyrywać krzaki czy pryskać?
I czym najlepiej prysnąć?
I czy tylko chore krzaki czy wszystkie?
I czym najlepiej prysnąć?
I czy tylko chore krzaki czy wszystkie?
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Chciałem zapytać czy to alternarioza? Niestety wygląda na to, że zaatakowała kolejny krzak. Pryskałem wcześniej Curzate Cu 49,5 WP ale choroba się nie zatrzymała. Jakiego preparatu teraz użyć?whitedame pisze:Krzysiek na zawiązkach Szara Pleśń, na liściach koncentryczne plamy alternarii. Curzate powinno przystopować obie dolegliwości. ZZ nie widać.
Jeśli zastosujesz w przyszłości jakiś fungicyd to weź pod uwagę aby działał na te dwie choroby grzybowe. Szara Pleśń jest trudna do zwalczenia, w zeszłym roku pomógł mi dopiero Signum 33 WG.

Pozdrawiam Krzysiek
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- whitedame
drmalwa rzadko się zdarza na pomidorze ale to chyba naprawdę mączniak prawdziwy.
Chcesz pryskać? Czym? Śorami czy domowymi sposobami?
Krzysiek ( solaris37 ), ile dni temu był miedziowy Curzate?
Jeśli uznasz, że plam przybywa w zastraszającym tempie albo siądą Ci na zawiązkach to zastosuj Amistar 250 SC.
Tak naprawdę jeśli Alternarioza nie rozwija się jakoś szybko to ja oskubuję liście ( tak. też mam plamki na liściach) a Śorów używam razem na ZZ.
Chodzi o to aby nie wystrzelać całej artylerii przed inwazją ZZ.
Chcesz pryskać? Czym? Śorami czy domowymi sposobami?
Krzysiek ( solaris37 ), ile dni temu był miedziowy Curzate?
Jeśli uznasz, że plam przybywa w zastraszającym tempie albo siądą Ci na zawiązkach to zastosuj Amistar 250 SC.
Tak naprawdę jeśli Alternarioza nie rozwija się jakoś szybko to ja oskubuję liście ( tak. też mam plamki na liściach) a Śorów używam razem na ZZ.
Chodzi o to aby nie wystrzelać całej artylerii przed inwazją ZZ.

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Dobrze wymyłeś opryskiwacz po innych opryskach? Wygląda to trochę jakby liście zostały spalone . Czy do opryskiwacza mają dostęp inne osoby?
- whitedame
logitech55, na pierwszym zdjęciu widzę rozjaśniony stożek wzrostu, więc jak mantrę na tym forum zapytam: jakie jest pH?
Ponieważ nie widziałam jeszcze takich objawów niedoborów szukałam u Przyjaciół Moskali, ich strony diagnostyczne są dużo lepiej prowadzone niż u nas ( mamy tylko http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=sg z maleńkimi, niewyraźnymi zdjęciami ). Ja nie znalazłam nic podobnego https://translate.google.pl/translate?h ... rev=search , może Tobie coś się skojarzy.
Ponieważ nie widziałam jeszcze takich objawów niedoborów szukałam u Przyjaciół Moskali, ich strony diagnostyczne są dużo lepiej prowadzone niż u nas ( mamy tylko http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=sg z maleńkimi, niewyraźnymi zdjęciami ). Ja nie znalazłam nic podobnego https://translate.google.pl/translate?h ... rev=search , może Tobie coś się skojarzy.

-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
pH 6,5
W opryskiwaczu nic mocnego nie było używane.
Fertygacja superbą zieloną forte. Na 30 krzaków używam co dzień/dwa 50 litrów 0,1% roztworu (50 gram na 50 litrów). Jestem bardzo ciekawy czemu na środku krzaka się takie liście robią. Górne i dolne są zielone.
W opryskiwaczu nic mocnego nie było używane.
Fertygacja superbą zieloną forte. Na 30 krzaków używam co dzień/dwa 50 litrów 0,1% roztworu (50 gram na 50 litrów). Jestem bardzo ciekawy czemu na środku krzaka się takie liście robią. Górne i dolne są zielone.
- whitedame
logitech55
Gdzie te pomidory rosną, że stale dajesz wieloskladnik.
Myślałam, że to pomidory w gruncie a on nigdy nie jest jałowy.
Może należałoby tylko uzupełniać niedobory.
Robisz opryski z siarczanu magnezu?.
To mi się rzuciło w oczy:
Gdzie te pomidory rosną, że stale dajesz wieloskladnik.
Myślałam, że to pomidory w gruncie a on nigdy nie jest jałowy.
Może należałoby tylko uzupełniać niedobory.
Robisz opryski z siarczanu magnezu?.
To mi się rzuciło w oczy:
fragment ze strony: http://www.podoslonami.pl/nawozenie-i-n ... sci-gleby/Oznakami niedoboru magnezu są żółtopomarańczowe, chlorotyczne plamy na liściach w środkowej części roślliny. Czasem te niedobry występują po okresie pochmurnej pogody, gdy roślina jest już obciążona owocami i przychodzą słoneczne dni. Roślina intensywnie pobiera wówczas potas, co blokuje pobieranie magnezu. W takich sytuacjach warto opryskiwać rośliny np. siarczanem magnezu, również w stężeniu 0,5%. Magnez jest głównym składnikiem chlorofilu ? barwnika odgrywającego istotną rolę w procesie fotosyntezy ? dlatego braki tego składnika, czyli ograniczone wytwarzanie chlorofilu, negatywnie odbijają się na wysokości plonu.