MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Post »

To jest bardzo optymistyczna prognoza.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj u mnie temperatura niewiele ponad 0 stopni i troszeczkę słońca. Kontrolnie zajrzałem do skrzyneczki wylęgowej, a tu niespodzianka. Pierwsze rogate samice już się wygryzły. Siedzą w środku zziębnięte i prawdopodobnie jeszcze niezapłodnione. Licznik bije, dzień już długi, więc pomimo ewidentnego zimna "robactwo" rwie się na świat. Zaczynają kwitnąć pierwsze wierzby, czyli pyłku nie będzie im brakować na początku sezonu. W skrzynce z ogrodową głucha cisza dalej.
pasjon
50p
50p
Od: 18 wrz 2015, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam pszczółkarzy po raz pierwszy.
w sobotę, tj 31 marca, byłem w lesie i na skraju lasu widziałem 2 pszczolinki rude. A więc wiosna! ;:3
Zachęcony wcześniejszymi Waszymi postami, zebrałem się na odwagę i po raz pierwszy ze "swojego dzikiego ula", który mam od roku, wyjąłem 8 rurek trzcinowych i sprawdziłem co mi się wychodowało. Wyjąłem 42 kokony ;:138 - było też kilka białych larw ;:202 i kilka takich cienkich-2 mm średnicy, pomarańczowawych, ok. 5 mm długości kokoników- wydaje mi się pustych. Czy ktoś wie co to było? Zdjęć nie zrobiłem bo nie mam cierpliwości w zakładaniu kont na zdjęcia na różnych zewnętrznych serwerach typu: foto..k.
Wyłuskane kokony wymoczyłem w wodzie, wysuszyłem i "poszły" do pudełka i do ula. Żadnych roztoczy nie przyuważyłem. Cała ta robótka okazała się dużo prostsza niż myślałem. Za rok chyba też będę łuskał kokony- mimo że wychodzę z założenia żeby dać pierwszeństwo naturze.
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Kontakt:

Post »

W rurkach z pszczołami często coś mieszka i nie jest to raczej przyjazne im towarzystwo. Zostawiając wszystko naturze możemy biernie obserwować stan chwiejnej równowagi- nie ma inwazji pszczół, o co dbają ich wrogowie. Jeżeli chcemy zwiększyć populację zapylaczy to warto im czynnie pomóc. Nie wystarczy podkładać rurki bo te które jakimś cudem przeżyją i bez naszej pomocy znajdą sobie coś odpowiedniego. Trzeba otwierać w sezonie zimowym gniazda, czyścić kokony i tępić pasożyty oraz zadbać o właściwe przechowywanie czystych kokonów.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
klik
1000p
1000p

Post »

pasjon Witaj w grupie wsparcia :wink: . Te pomarańczowe małe kokony przypadkiem nie były pokryte podobnymi kolorystycznie nitkami?
Awatar użytkownika
alehar
50p
50p
Od: 6 mar 2018, o 18:43

Post »

Moje dziś wygrzewają się na słońcu.
Trzy sztuki bardzo szybko się wygryzły po wystawieniu na słoneczko :)
Poleciały gdzieś hen....
Pozdrawiam
alehar
Awatar użytkownika
alehar
50p
50p

Post »

Obrazek

Przyłapany(a) na "gorącym uczynku" :wink:
Pozdrawiam
alehar
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Kontakt:

Post »

Moje już wystawione, cześć w rurkach a 2cz. w kobiałce po truskawkach ;:138 ;:138
Muszę wam powiedzieć, że już czuć wiosnę w powietrzu i to fest... Pąki bzu już się prawie otwierają, dziś cały dzień jaszczurki ogrodowe wygrzewały się w słonku nie patrząc na obecność ludzi, krokusy już wylazły... No wiosna ;:138 ;:138.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Kontakt:

Post »

Zazdroszczę Ci tych jaszczurek :) U mnie masowo występują szczury i na szczęście zwiększa się populacja kotów które wracają do łask dzięki wsparciu władz miasta.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
elraf
100p
100p
Od: 27 maja 2012, o 13:10

Post »

witajcie , dziś po pracy skoczyłem na działeczkę no i kilka kokonów wygryzionych już jest ale w pobliżu zero samca :( , w każdym razie się zaczyna .Co ważne dla moich samców midunka już pięknie zakwitła przy ich domku więc mają swoje ulubione pożywienie ;:138 .
myślę że w sobotę będzie piękny widok w okolicach domków ;:3
klik
1000p
1000p

Post »

alehar Jak Ty masz dobrze, że pierwszy dzień wiosny na maksa, możesz spędzić na jej obserwowaniu! Aaaa do soboty tylko 3 dni i wtedy ma dopiero gruchnąć. Jakoś doczekam.
elraf Kiedyś sadziłem miodunkę ćmę właśnie z myślą o wczesnych Majkach. Ty też? Moja jest dopiero w fazie różu, ale już cieszy oczy. Od dzieciństwa ten kwiat dla mnie równa się z wiosną.
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Kontakt:

Post »

Trzeba coś pomyśleć też o posadzeniu miodunki i wierzby sachalinskiej ;). Za pare tyg. Zakwitnie też krzewuszka tak więc będzie się działo.
Budlejki dostały ostro po ataku zimy ale już się budzą tak więc bd fajnie.
Ponoć wystawianie za wczesne majek może mieć zły wpływ na przyrost ponieważ w poszukiwaniu jedzenia się samczyki rozlatują i nie zawsze wracają... Ktoś miał z was takie doświadczenie?
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
alehar
50p
50p

Post »

klik pisze:alehar Jak Ty masz dobrze, że pierwszy dzień wiosny na maksa, możesz spędzić na jej obserwowaniu!
He , he, żona była, ja w pracy siedzę ....
Pozdrawiam
alehar
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”