Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
W Kauflandzie można kupić kilka odmian ostrych papryk i pozyskać nasiona na następny sezon. Czerwone chilli okrągłe i podłużne, duże czerwone Habanero. Te pierwsze mogą się nadawać do nadziewania serkiem.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja tegoroczna faworytka to Joe`s Long.
Na jednym krzaku było ponad sto!!! papryczek, na drugim trochę mniej. Polecam
Na jednym krzaku było ponad sto!!! papryczek, na drugim trochę mniej. Polecam
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kaes nie pisałem o Hungarian Hot Wax tylko o Hungarian Yello Wax, który nie jest taki ostry.
Inaczej nazywają go papryką bananową.
Inaczej nazywają go papryką bananową.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dziś zebrałem troszkę papryki do suszenia.
Cześć, mam małe pytanko.. Do kiedy można trzymać papryczki chilli w gruncie? Mam kilka krzaczków pod oknem i dopiero zaczynają się czerwienić a pogoda robi sie coraz gorsza, mieszkam na półwyspie i lada dzień zaczną sie sztormy. Czy jest jakaś graniczna temperatura dla papryczek? W sumie to nawet nie jestem pewien czy to chilli, jak zaczynałem przygode z ogródkiem w okolicy kwiecień/maj to wyjąłem z lodówki jakieś papryczki i nasionka wsadziłem do gleby, nawet nie brałem pod uwagę że coś z tego wyrośnie. W sumie.. to mam jeszcze jedno pytanie. W lipcu dostałem kilka sadzonek od znajomego, dowiedziałem sie tylko tyle że kiedyś to były czwarte pod względem ostrości papryczki na świecie. Sadzonki miały wtedy ok 10cm wysokości więc chyba on sam je późno wysiał, tak czy inaczej na tych krzakach dopiero teraz pojawiają się kwiaty, jest szansa że coś na nich wyrośnie? Jeden krzaczek wysadziłem pod folią ale reszta rośnie w gruncie.
Jaka to może być odmiana? Krzaki i owoce wyglądają jak czerwone chili, tylko są pomarańczowe. Są też chyba ostrzejsze. Na 2 kg słodkiej papryki dodałem 4 szt. ostrych bez nasion i białych tkanek, a sos wyszedł bardzo ostry
Krzysiek
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Podpinam się pod pytanie.Raiz3n pisze:Cześć, mam małe pytanko.. Do kiedy można trzymać papryczki chilli w gruncie? Mam kilka krzaczków pod oknem i dopiero zaczynają się czerwienić a pogoda robi sie coraz gorsza,
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- kalafior
- 100p
- Od: 27 lut 2014, o 12:15
Nic im się nie stanie jeżeli temperatura spadnie do zaledwie kilku stopni w nocy,oby w dzień było lepiej to będą się wybarwiały,najlepiej zrywać jagody sukcesywnie następne szybciej dojrzeją,niestety poranne przymrozki zakończą definitywnie uprawęBlack Rose pisze:Podpinam się pod pytanie.Raiz3n pisze:Cześć, mam małe pytanko.. Do kiedy można trzymać papryczki chilli w gruncie? Mam kilka krzaczków pod oknem i dopiero zaczynają się czerwienić a pogoda robi sie coraz gorsza,
Pozdrawiam Tomasz
- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Dzisiaj byłam zmuszona oberwać multum kwiatków i malutkich zawiązków.
Kwitną jak szalone, ale już za późno.
Oby dojrzały te większe.
Kwitną jak szalone, ale już za późno.
Oby dojrzały te większe.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Posadziłem do namiotu 3 sadzonki Habanero Orange. Teraz są zbiory i tu mam pytanie, co z nich robić. Są piekielnie ostre.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Wysuszyć , zemleć i używać wedle potrzeby.
W tym roku przerobiłem hoty i super hoty(nie wszystkie) na Sambal Oelek https://www.olgasmile.com/sambal.html z tą różnicą, że dałem połowę imbiru, 2x więcej soli a ocet jabłkowy 1:1 ze spirytusowym 10% bo sklepowy sos jest b. słony i b. kwaśny niż ten z przepisu.
W tym roku przerobiłem hoty i super hoty(nie wszystkie) na Sambal Oelek https://www.olgasmile.com/sambal.html z tą różnicą, że dałem połowę imbiru, 2x więcej soli a ocet jabłkowy 1:1 ze spirytusowym 10% bo sklepowy sos jest b. słony i b. kwaśny niż ten z przepisu.
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Suszę sobie bhut jolokia. Mam pytanie czy zmielić sobie w starym młynku do kawy czy takim młynkiem do pieprzu np. kotanyi