Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
Rok temu przerabiałem pierwsze szczepienia, czereśnia ruszyła od razu a potem 1 na 5, jabłoń spała a potem 5 na 5
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witajcie, proszę o pomoc, temat szczepień drzew owocowych to dla mnie temat jeszcze nieznany - mimo iż zobczyłem już ciekawe filmy z cyklu Pogotowie Ogrodnicze na yt które zapewne większość z Was zna, miły sympatyczny Pan opowiada o wszystkim.
Do rzeczy....
Przez zimę w doniczce znajdywało się x ziarenek wyjętych z jabłek, i teraz część z nich puściła kiełki. Zatem ... pora by trafiły do ziemi. OK. Ale jak już będą miały kilkanaście centymetrow, to co dalej...
O co chodzi z tym szczepianiem. Powinienem tą sadzonkę jak będzie miała wysokość (no własnie jaką ??) połączyć z istniejącym drzewkiem jabłoni ?. Co jeżeli nie mam jabłoni a ta ma być moją pierwszą? Tak na prawdę nie mam do czego jej szczepić. Proszę o poradę jak się zachować z siewkami by wyrosły z nich drzewa, które za kilka lat dadzą owoce.
Z góry dziękuję za pomoc
Do rzeczy....
Przez zimę w doniczce znajdywało się x ziarenek wyjętych z jabłek, i teraz część z nich puściła kiełki. Zatem ... pora by trafiły do ziemi. OK. Ale jak już będą miały kilkanaście centymetrow, to co dalej...
O co chodzi z tym szczepianiem. Powinienem tą sadzonkę jak będzie miała wysokość (no własnie jaką ??) połączyć z istniejącym drzewkiem jabłoni ?. Co jeżeli nie mam jabłoni a ta ma być moją pierwszą? Tak na prawdę nie mam do czego jej szczepić. Proszę o poradę jak się zachować z siewkami by wyrosły z nich drzewa, które za kilka lat dadzą owoce.
Z góry dziękuję za pomoc
- massur
- Kontakt:
Trzeba zacząć od tego co to za odmiana jabłoni? Bo moim zdaniem najlepsze wyjście to zrobić z tych sadzonek podkładki i doszczepić na nich odmiany właściwe.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
A moim zdaniem to taka podkładka może się nie nadawać.
A najlepiej zacząć od tego zeby obejrzeć filmy na YouTube, tam jest pięknie pokazane jak się szczepi i poczytać np na forum temat o szczepieniu.
Potem zadawać pytania.
A najlepiej zacząć od tego zeby obejrzeć filmy na YouTube, tam jest pięknie pokazane jak się szczepi i poczytać np na forum temat o szczepieniu.
Potem zadawać pytania.
- kamil_kluczbork
- 200p
- Kontakt:
Ale ja wiem jak szczepić, nie rozumiem jedynie dlaczego z pestki nie wyrośnie mi drzewo z jabłkami skoro wykiełkowało i rośnie.. tylko muszę szczepiać z innym drzewem, którego de facto nie mam....
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
kamil_kluczbork A jakiej odmiany były jabłka z których pobrałeś nasiona? Przypuszczam, że jakiś Jonagold, albo Shampion. Te siewki które wykiełkowały oczywiście nie powtórzą cech odmiany z której pobrałeś nasiona, po za tym trzeba będzie czekać z 10 lat nim zdecydują się zakwitnąć. Dodatkowo nie masz gwarancji, że owoce, które wydadzą będą Ci odpowiadać w jakikolwiek sposób. Trzecią sprawą jest to, że siewki wyrosną na olbrzymie drzewa. Tutaj na zdjęciu poniżej przykład 65 letnich jabłoni szczepionych na siewkach antonówki. Drzewa mają 8 metrów wzwyż.
Natomiast odpowiadając na pytanie. Po co się szczepi? Otóż po to, żeby mieć Koksę pomarańczową, albo Shampiona, a nie ich siewki, które to nie wiadomo czym będą. Owszem każda odmiana była kiedyś siewką, ale tutaj wchodzi już selekcja. Po drugie zrazy pobiera się z drzew, które okres juwenilny mają za sobą i owocują, dlatego nawet po zaszczepieniu na siewce mamy żądaną odmianę owocującą w znacznie krótszym czasie(od 1 roku na podkładkach karłowych, do 5,6 lat na podkładkach silnie rosnących jakimi są drzewa wyhodowane z pestek, kosztela tutaj się nie liczy bo ona bardzo późno wchodzi w owocowanie), niż siewka kończy swój własny rozwój juwenilny.
Natomiast Twoje sieweczki potrzebują co najmniej rok, żeby można było zastosować szczepienie, bo powinny być mniej więcej grubości ołówka.
Natomiast odpowiadając na pytanie. Po co się szczepi? Otóż po to, żeby mieć Koksę pomarańczową, albo Shampiona, a nie ich siewki, które to nie wiadomo czym będą. Owszem każda odmiana była kiedyś siewką, ale tutaj wchodzi już selekcja. Po drugie zrazy pobiera się z drzew, które okres juwenilny mają za sobą i owocują, dlatego nawet po zaszczepieniu na siewce mamy żądaną odmianę owocującą w znacznie krótszym czasie(od 1 roku na podkładkach karłowych, do 5,6 lat na podkładkach silnie rosnących jakimi są drzewa wyhodowane z pestek, kosztela tutaj się nie liczy bo ona bardzo późno wchodzi w owocowanie), niż siewka kończy swój własny rozwój juwenilny.
Natomiast Twoje sieweczki potrzebują co najmniej rok, żeby można było zastosować szczepienie, bo powinny być mniej więcej grubości ołówka.
- kamil_kluczbork
- 200p
- Kontakt:
Bardzo dziękuję za odpowiedź, moja siewka? Red Delicious ;)
Czyli, dołączyć moją siewkę muszę do innej jabłoni.. jak będzie grubości ołówka, tylko że ja jej nie mam
Czyli, dołączyć moją siewkę muszę do innej jabłoni.. jak będzie grubości ołówka, tylko że ja jej nie mam
-
Jak już to na niej zaszczepić, żeby robiła za podkładkę Twoja siewka. Bo na pewno nie powtórzy cech red delicious, po za tym trzeba będzie długo czekać aż zacznie kwitnąć.
- kamil_kluczbork
- 200p
- Kontakt:
Na niej zaszczepić... ale co, kolejną red delicious ?
- massur
- Kontakt:
Paradoksalnie to ma sens. Tylko zraz nie z siewki.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
kamil_kluczbork Te jabłonki z nasion to nie red delicious, tylko jej siewki. Oczywiście to zależny od Ciebie możesz zaszczepić reddelicious, albo cokolwiek innego, Oliwke Kronselska, albo Koksę, albo Papierówkę itd
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Kamil. Piękne te stare olbrzymie jabłonie.
może kilka słów o nich.
może kilka słów o nich.
-
dedert jak poszło szczepienie koksy i oliwki kronselskiej?