Henryk - moje kaktusy i sukulenty 9
- aga_zgaga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 9
ChH Diamant mi wpadł w oko, kolor delikatny, korpus ucierniony. I takie mi przyszło do głowy ignoranckie pytanie: jak się "robi" takie hybrydy? Co było na początku - Ch.silvestrii? Skąd ta gama wszelakich kolorów i kształtow? Mutacje czy coś domieszano?
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pytanie bynajmniej nie jest ignoranckie. Próbując znaleźć odpowiedź kiedyś przekopałem sporo literatury oraz internetu i... niewiele na temat znalazłem.
Teoretycznie rzecz jest łatwa - na początku w procesie tworzenia Chamaecereus hybryd (Chamaelobivia hybryd) były jako podstawowe brane pod uwagę Chamaecereus silvestrii oraz małe lobivie i echinopsisy. Im więcej genów lobiwii w konkretnej hybrydzie tym roślina ma bardziej okrągłe i bardziej masywne człony. W niektórych firmach stąd nazwa Chamaelobivia bo przeważająca część hybryd tak właśnie wygląda. aha - podobno nawet w niektórych co większych hybrydach są domieszki z rodzaju Hildewintera.
Obecnie jest znacznie trudniej znaleźć początek pochodzenia jakiejkolwiek nowej rośliny z tej grupy bo krzyżowane są ze sobą krzyżówki krzyżówek czyli każdy z każdym dla ładniejszych kwiatów oraz bardziej eleganckiego (cokolwiek by to miało znaczyć) pokroju rośliny. Rozmnaża się też pojedynczo występujące atrakcyjne mutacje w rodzaju postrzępionych płatków kwiatów czy też tych o nierównym zabarwieniu.
Temat - rzeka, jak duża rzeka niezgłębiony, przynajmniej na moim amatorskim przecież poziomie wiedzy.
Dla mnie osobiście zresztą teoria jest jakby mniej istotna - bardziej interesuje mnie piękno roślin i kwiatów.
Teoretycznie rzecz jest łatwa - na początku w procesie tworzenia Chamaecereus hybryd (Chamaelobivia hybryd) były jako podstawowe brane pod uwagę Chamaecereus silvestrii oraz małe lobivie i echinopsisy. Im więcej genów lobiwii w konkretnej hybrydzie tym roślina ma bardziej okrągłe i bardziej masywne człony. W niektórych firmach stąd nazwa Chamaelobivia bo przeważająca część hybryd tak właśnie wygląda. aha - podobno nawet w niektórych co większych hybrydach są domieszki z rodzaju Hildewintera.
Obecnie jest znacznie trudniej znaleźć początek pochodzenia jakiejkolwiek nowej rośliny z tej grupy bo krzyżowane są ze sobą krzyżówki krzyżówek czyli każdy z każdym dla ładniejszych kwiatów oraz bardziej eleganckiego (cokolwiek by to miało znaczyć) pokroju rośliny. Rozmnaża się też pojedynczo występujące atrakcyjne mutacje w rodzaju postrzępionych płatków kwiatów czy też tych o nierównym zabarwieniu.
Temat - rzeka, jak duża rzeka niezgłębiony, przynajmniej na moim amatorskim przecież poziomie wiedzy.
Dla mnie osobiście zresztą teoria jest jakby mniej istotna - bardziej interesuje mnie piękno roślin i kwiatów.
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
Piękny pokaz hybryd
Henryku, u Ciebie to teraz pewnie jest tak kolorowo, że motyle i inne fruwające stworki przesiadują cały czas na balkonie.
Henryku, u Ciebie to teraz pewnie jest tak kolorowo, że motyle i inne fruwające stworki przesiadują cały czas na balkonie.
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
I ja dołączę do zachwytów, taka gama kolorów, co jeden kwiat to piękniejszy ChH Diamant jest naprawdę wyjątkowy bardzo podoba mi się również ChH sp. kwiat zółty-orange, delikatny róż ChH Lincoln Eve i czerwień ChH Lincoln Mirage.
Faktycznie Diamant tu się wyróżnia, ale reszta też daje radę. I to zdecydowanie
Pozdrawiam, Piotr
Moje kaktusy
Moje kaktusy
Udany wypoczynek to duży zastrzyk energii na kolejne miesiące, świetnie, że urlop się udał .
A wracając do kaktusów, to piękna jest ta różnorodność kwiatów na chamakach, szczególnie w zestawieniu wielu, tak licznych u Ciebie roślin . ChH Lincoln Friend , ma bardzo ciekawe postrzępione płatki.
A wracając do kaktusów, to piękna jest ta różnorodność kwiatów na chamakach, szczególnie w zestawieniu wielu, tak licznych u Ciebie roślin . ChH Lincoln Friend , ma bardzo ciekawe postrzępione płatki.
- hen_s
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Dziękuję Henryku za opowieść o pochodzeniu hybryd. One tworzą, jak widzę, ciekawe konstrukcje z korpusów . Ja dziś wyróżnię ChH Lincoln Claret - piękne wyraziste kwiaty.
Ten biały ChH Lincoln Showers jest cudny, zresztą jak wszystkie, każdy zachwyca i im dłużej się przyglądam, tym trudniej wybrać tego naj.
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
Kolejna porcja ślicznych hybryd
Tak się zastanawiałam nad najładniejszą i wybiorę trzy:
ChH Lincoln Showers, ChH Aquarius MEX 416-1 i ChH Rosalie.
Te zdecydowanie wyróżniają się z całego towarzystwa
Tak się zastanawiałam nad najładniejszą i wybiorę trzy:
ChH Lincoln Showers, ChH Aquarius MEX 416-1 i ChH Rosalie.
Te zdecydowanie wyróżniają się z całego towarzystwa
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Jak tu zaglądam, to niezawodnie mogę się nacieszyć pięknym widokiem kwitnących ciernistych zachwyca mnie delikatność ChH Lincoln Discovery, choć i pozozostałym urody nie brakuje
- hen_s