Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )

Drzewa owocowe
Zablokowany
lgrom
200p
200p
Od: 18 gru 2016, o 14:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )

Post »

Dolnoslonzok pisze:Czy orientujecie się może, jak sprawuje się brzoskwinia płaskoowocowa? Posadziłem jesienią jedno drzewko dla żony, która je bardzo lubi, ale nie znam kompletnie odmiany.
Ja u siebie mam i polecam. Owocuje corocznie, tyko trza owoce przerzedzać bo zbyt obficie owocuje.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

massur pisze:Zapewne chodzi Ci o oferowaną w sklepach jako "ufo". Jakbym miał jeszcze miejsce w ogrodzie to pewnie i u mnie by ona wylądowała. Próbował ktoś doszczepiać brzoskwinię do moreli?
Tak, to właśnie ta. Jako pierwsza z brzoskwiń, choć i tak spóźniona zimnym i deszczowym kwietniem, zaczyna otwierać kwiaty.
lgrom pisze:Ja u siebie mam i polecam. Owocuje corocznie, tyko trza owoce przerzedzać bo zbyt obficie owocuje.
Dziękuję. W porządku, mam nadzieję, że i u mnie zaowocuje, jak na Twoim zdjęciu. Piękne.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Doczytałem właśnie, że można szczepić brzoskwinie na moreli. Znacie jakiś sklep internetowy oferujący zrazy?
Pozdrawiam,
Tomek
bobiczek
50p
50p
Od: 5 mar 2014, o 23:58

Post »

Dolnoslonzok pisze:Czy orientujecie się może, jak sprawuje się brzoskwinia płaskoowocowa? Posadziłem jesienią jedno drzewko dla żony, która je bardzo lubi, ale nie znam kompletnie odmiany.
Posadziłem 3 lata temu po sztuce którąś z odmian szlachetniejszych brzoskwini i moreli, ale nie przezimowały i wiosną nadawały się do wywalenia.
Jednak pod miejscem szczepienia jedna i druga wypuściły pędy, więc je zostawiłem aby sprawdzić co to.
Z przewodnika moreli wyrosła piękna Ałycza, która jesienią zmieniła miejsce na mniej eksponowane (jest w super kondycji)
Natomiast pędy z przewodnika brzoskwini, okazały się właśnie brzoskwinią płaskoowocową (pierwszą sztukę degustowaliśmy rodzinnie po podzieleniu na 3 równe części)
Była pyszna, dlatego pozostała na miejscu.
W tym roku jest obsypana pąkami kwiatowymi, które zaczynają się powolutku rozbijać, dobrze przezimowała.
Muszę tylko się postarać rozszyfrować co to za gatunek, a nie mam pojęcia jak to zrobić.
boru
50p
50p
Od: 28 lut 2015, o 16:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

boru pisze:u mnie też jeszcze pąki w blokach startowych. Można jeszcze miedzianem je popsikać ? Do poniedziałku jeszcze będzie trochę padać.. ale od wtorku ciepło i słońce więc pewnie kwaity wystrzelą
podbiję jeszcze to pytanie bo sprawa pilna. Można teraz jeszcze popryskać? jutro jeszcze ma coś popadać we wtorek 15 stopni i słońce będzie wyglądać z za chmur.
90chrzan
100p
100p
Od: 25 wrz 2011, o 23:16

Post »

Obrazek
Morela cała w kwiatach(nie zaszkodzila pogoda w tym roku), rośnie na zamkniętej kopalni.
amatorroli
200p
200p
Od: 5 sie 2017, o 18:05

Post »

A jak się Wam Saturn/UFO sprawuje pod kątem chorób?
lgrom
200p
200p

Post »

U mnie tylko kędzierzawość liści atakuje, tak po za tym to nie mam na co narzekać. Nawet mszyc nie mam na brzoskwiniach.
amatorroli
200p
200p

Post »

Pytam, bo u mojego sąsiada kędzierzawość wali mocno, a jak u Ciebie? Słabo, mocno, średnio?
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

bobiczek pisze:(...)
Natomiast pędy z przewodnika brzoskwini, okazały się właśnie brzoskwinią płaskoowocową (pierwszą sztukę degustowaliśmy rodzinnie po podzieleniu na 3 równe części)
Była pyszna, dlatego pozostała na miejscu.
W tym roku jest obsypana pąkami kwiatowymi, które zaczynają się powolutku rozbijać, dobrze przezimowała.
Muszę tylko się postarać rozszyfrować co to za gatunek, a nie mam pojęcia jak to zrobić.
No to dziękuję za dobre wieści. :) Za rok spróbujemy własnych owoców, w tym roku może będzie jedynie parę sztuk, bo drzewko jest jeszcze za młode.
lgrom
200p
200p

Post »

U mnie kędzierzawość nisko, bo wykonuje na jesień miedzian, a na wiosnę sylit. Tylko po kwitnieniu wykonuje jeszcze oprysk niskim stężeniem miedzianu jak za uważe kędzierzawość i spokój. Niektóra miedź jest zarejestrowana jako nawóz, a nie środek grzybobójczy.
amatorroli
200p
200p

Post »

Dziękuję za informację, jeżeli po opryskach dalej ma objawy kędzierzawości to odpada, choć smaczny jest.
lgrom
200p
200p

Post »

Nie do porównania niż sklepowe. Jak przyniosłem do pracy, to się dziwili że mi to tak plonuje i smakuje.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”