Oczywiście że możemy być na "ty" bedze mi bardzo miło. Wiem że nie to forom ale banany mam takie ruszyły po zimowym śnie i nabierają masy
Kawon (arbuz) - część 13
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 13
No ale szczepiona arystokracja powinna się postarać i dac już piękne owoce a ta leniwa jak ja dzisiaj w tym upale.. A może jednak coś im brakuje???
Kris2 kiedy sadziłeś arbuzy że już takie duże są? Banany super; przez moment myslalam że ty w jakimś Maroku sie ulokowałeś. Są szanse że będą jakieś owoce?
Kris2 kiedy sadziłeś arbuzy że już takie duże są? Banany super; przez moment myslalam że ty w jakimś Maroku sie ulokowałeś. Są szanse że będą jakieś owoce?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
- Kabomba
- 500p
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kris2
Powtarzając klasyka: Aleś mi zaimponował tera! (Gdyby banany zniknęły z tego wątku, to na forum jest chyba coś w rodzaju "rośliny egzotyczne", to może tam wrzuć).
Igala - mój szczepiony Rosario też w tyle, wokan mnie uspokajał, że takie opóźnienie szczepionych względem nieszczepionych jest normalne Na razie widzę jeden owoc, który rośnie (za to liści to temu krzakowi nie brakuje, a pędy już osiągnęły 5 metrów długości), ale jeszcze nie trąbię hymnu ku czci zwycięstwa. Zwyklaki za to wzięły się tak ostro do roboty, że każdego dnia odkrywam nowe piłeczki
Powtarzając klasyka: Aleś mi zaimponował tera! (Gdyby banany zniknęły z tego wątku, to na forum jest chyba coś w rodzaju "rośliny egzotyczne", to może tam wrzuć).
Igala - mój szczepiony Rosario też w tyle, wokan mnie uspokajał, że takie opóźnienie szczepionych względem nieszczepionych jest normalne Na razie widzę jeden owoc, który rośnie (za to liści to temu krzakowi nie brakuje, a pędy już osiągnęły 5 metrów długości), ale jeszcze nie trąbię hymnu ku czci zwycięstwa. Zwyklaki za to wzięły się tak ostro do roboty, że każdego dnia odkrywam nowe piłeczki
- Igala
U mnie śmiesznie to wygląda bo zwyklaki malutkie a już kwitną a te rozlożyste wygladają jakby powinny juz miec duże piłeczki a tu nic... i dlatego zastanawiam się jakie to niedobory mogą być... A moze dlatego że ostatnie dni sporo lało... a noce zimne były.
- Kabomba
- 500p
A dobrze kojarzę, że one do gruntu poszły miesiąc temu? Bo to może być przyczyną - najpierw okres aklimatyzacji, potem masa zielona, a dopiero potem przychówek (i wciąż trzeba pamiętać o tym opóźnieniu charakterystycznym dla szczepionych). Niedobory wpłynęłyby raczej również na te nieszczepione, a mówisz, że one kwitną. Nigdy nie stosowałam nawozów czy innych preparatów "na kwitnienie", więc w tym Ci nie doradzę, kojarzę tylko piąte przez bakłażan, że chyba żółty kristalon miał w tym pomagać i pewnie wiele innych.
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Tutaj chyba wokan coś wspominał kilka postów temu o tym opóźnieniu szczepaków w owocowaniu! Coś mi się przypomina.
A tak przy okazji, moje arbuzy wreszcie się ruszyły do życia.Mam na myśli Crimson Sweet , mam dwa krzaczki i stały jak mumie miesiąc czasu, ale teraz zaczynają pędzić. U mnie jedynie co mogę się pochwalić (bo jest czym), to zaje..cie mi się udał plan B na Rosario.Wyobraźcie sobie, że te co posadziłem w wielopaku wszystkie padły.
Żaden się nie nadawał do wysadzenia.
Ostatnie 4 pestki posadziłem do opon, po dwie w oponę i z nich mam piękne grube krzaki.
Na jednym właśnie jest kwiat żeński.
Pędy są grube , liście duże i piękne zielone....Z flancowanych przeżyły mi tylko 3 ZłotaWolicy i kilka "dzikusów" (zwyczajne czerwone arbuzy no name).Oczywiście Złota Wolicy się też ruszyły i nawet kwitną męskimi kwiatami a jeden krzak ma zawiązek typu "agrest" ,ale nie cieszę się jeszcze z niego.
Zrobiłem też prowokację i nasadziłem garść Janosików z moich nasion.Te sadzone wprost do gruntu tak rosną, że w sumie miały być tylko w razie czego, ale teraz się zastanawiam czy je wycinać, bo przegoniły te flancowane dosadzane sztuki którym miały służyć jako support w razie czego.
Wniosek- dużo lepiej rosną sadzone do gruntu u mnie w tym roku.
I drugi wniosek dużo ciekawszy!
Zrobiłem eksperyment i część arbuzów posadziłem w gruncie nawiezionym mokrym kompostem wprost z kompostownika a drugą część obornikiem końskim. Jest gigantyczna różnica u mnie.
Dużo lepiej rosną arbuzy posadzone w kompoście.
A i jeszcze jeden eksperyment.Te Janosiki posadziłem na poletkach nawożonych, ale też kilka wsadziłem w pole z kartoflami. W tym orku pola z kartoflami nie nawoziłem niczym, robiłem na jesieni nawożenie dolomitem w celu odkwaszenia i potem już pola na wiosnę nie nawoziłem. Te pestki w polu co wyskoczyły są śmieszne, wyglądają jak miniaturki tych sadzonek w nawożonych miejscach. Są wielkości sadzonek rzodkiewki i stoją. Normalne jaja. Potwierdza się to co widać na filmach o arbuzach, co pisze w teorii,,, arbuz musi żreć, to jest straszny żarłok.Musi mieć wręcz napchane pod krzak nawozu i najlepiej organicznego.
Ja zawsze byłem oportunistą i czasem na przekór robiłem teoriom, ale tutaj dałem d... i niestety jak nie napchasz to nie będzie arbuza.
Dlatego uprawa tej rośliny to tylko dla tych co mają czym nawozić inaczej jest totalna klęska.
Tu się nie da oszukać, w samej ziemi kwiatowej on zwyczajnie nie urośnie.
A tak przy okazji, moje arbuzy wreszcie się ruszyły do życia.Mam na myśli Crimson Sweet , mam dwa krzaczki i stały jak mumie miesiąc czasu, ale teraz zaczynają pędzić. U mnie jedynie co mogę się pochwalić (bo jest czym), to zaje..cie mi się udał plan B na Rosario.Wyobraźcie sobie, że te co posadziłem w wielopaku wszystkie padły.
Żaden się nie nadawał do wysadzenia.
Ostatnie 4 pestki posadziłem do opon, po dwie w oponę i z nich mam piękne grube krzaki.
Na jednym właśnie jest kwiat żeński.
Pędy są grube , liście duże i piękne zielone....Z flancowanych przeżyły mi tylko 3 ZłotaWolicy i kilka "dzikusów" (zwyczajne czerwone arbuzy no name).Oczywiście Złota Wolicy się też ruszyły i nawet kwitną męskimi kwiatami a jeden krzak ma zawiązek typu "agrest" ,ale nie cieszę się jeszcze z niego.
Zrobiłem też prowokację i nasadziłem garść Janosików z moich nasion.Te sadzone wprost do gruntu tak rosną, że w sumie miały być tylko w razie czego, ale teraz się zastanawiam czy je wycinać, bo przegoniły te flancowane dosadzane sztuki którym miały służyć jako support w razie czego.
Wniosek- dużo lepiej rosną sadzone do gruntu u mnie w tym roku.
I drugi wniosek dużo ciekawszy!
Zrobiłem eksperyment i część arbuzów posadziłem w gruncie nawiezionym mokrym kompostem wprost z kompostownika a drugą część obornikiem końskim. Jest gigantyczna różnica u mnie.
Dużo lepiej rosną arbuzy posadzone w kompoście.
A i jeszcze jeden eksperyment.Te Janosiki posadziłem na poletkach nawożonych, ale też kilka wsadziłem w pole z kartoflami. W tym orku pola z kartoflami nie nawoziłem niczym, robiłem na jesieni nawożenie dolomitem w celu odkwaszenia i potem już pola na wiosnę nie nawoziłem. Te pestki w polu co wyskoczyły są śmieszne, wyglądają jak miniaturki tych sadzonek w nawożonych miejscach. Są wielkości sadzonek rzodkiewki i stoją. Normalne jaja. Potwierdza się to co widać na filmach o arbuzach, co pisze w teorii,,, arbuz musi żreć, to jest straszny żarłok.Musi mieć wręcz napchane pod krzak nawozu i najlepiej organicznego.
Ja zawsze byłem oportunistą i czasem na przekór robiłem teoriom, ale tutaj dałem d... i niestety jak nie napchasz to nie będzie arbuza.
Dlatego uprawa tej rośliny to tylko dla tych co mają czym nawozić inaczej jest totalna klęska.
Tu się nie da oszukać, w samej ziemi kwiatowej on zwyczajnie nie urośnie.
Witam, jestem Adam.
- Igala
Kabomba A wiesz że chyba faktycznie one do gruntu poszły ok.miesiąc temu,czyli brak mi cnoty cierpliwosci.... Rosną na wale kompostowym i podlewam gnojowką z pokrzyw i żywokostu czasem. Właśnie nie chcę żadnych krystalionów... bo uważam że maja sporo żarełka skoro tak rosną...i chce miec je naturalnie hodowane jak wszystko inne.
FreGo u mnie też Złoto Wolicy kwitnie męskimi kwiatami a asahi i red star jeszcze nic.. potwierdzam ich żąrłoczność jak ty mowisz; kiedyś jak zaczynałam to wsadziłam je w gline i wyjechalam; był tylko mały krzak i nawet żadnej zawiązki...
FreGo u mnie też Złoto Wolicy kwitnie męskimi kwiatami a asahi i red star jeszcze nic.. potwierdzam ich żąrłoczność jak ty mowisz; kiedyś jak zaczynałam to wsadziłam je w gline i wyjechalam; był tylko mały krzak i nawet żadnej zawiązki...
-
- ZBANOWANY
- Od: 4 cze 2023, o 15:36
Mam 3 krzaczki Rosario. Wysadzone do ziemi po 15 maja. Mają bardzo trudne warunki, bo ziemia jest lekka. Na "działce" nie bywam codziennie i przez te susze cierpiały na brak wody. Ruszyły niedawno, gdy trochę popadało. Wsadzając dałam im po garstce obornika końskiego (granulowany). Jednak zrobiły mi niespodziankę, bo każdy krzaczek ma już zawiązki, na jednym jest już arbuz wielkości niedużego jabłka. Teraz zastanawiam się, czy nie oberwać kilku zawiązków, bo raczej trudno będzie roślinie wyżywić tyle owoców.
- Kabomba
- 500p
Chciałabym Ci doradzić jak najlepiej, bazując na tym, co napisałaś i jednocześnie mając na uwadze, że pierwszy arbuz, choćby właśnie był tylko jeden, zawsze cieszy, więc: jeśli faktycznie gleba na Twojej działce jest raczej uboga w składniki odżywcze, niekoniecznie chcesz lub nie masz możliwości ładować w nią nawozy, a do tego nie zawsze masz czas/możliwość te rośliny podlewać, to może faktycznie postaw na jeden owoc na każdym krzaczku. Czasem rośliny potrafią nas pozytywnie zaskoczyć, przetrwać niekorzystne warunki, wydać większy od spodziewanego plon, no ale to jednak loteria, więc w Twoim przypadku postawiłabym na trzy wróble w garści, zamiast - przykładowo - dziewięć kanarków na dachu ;) Albo zaryzykuj i na najbardziej dorodnym krzaku zostaw dwa lub trzy.
Tylko nie usuwaj liści i pędów (być może już wiesz, że arbuzów nie tniemy, ale nie zaszkodzi powtórzyć). Jak już zjesz swojego pierwszego wróbla, znaczy się arbuza to koniecznie się pochwal
(W tym roku wcisnęłam jedną sadzonkę koleżance, która najpierw trochę kręciła nosem, a teraz wysyła mi zdjęcia z postępów "uprawy" - jeden agrest już jej rośnie, a ja się cieszę, jakby to był mój).
Tylko nie usuwaj liści i pędów (być może już wiesz, że arbuzów nie tniemy, ale nie zaszkodzi powtórzyć). Jak już zjesz swojego pierwszego wróbla, znaczy się arbuza to koniecznie się pochwal
(W tym roku wcisnęłam jedną sadzonkę koleżance, która najpierw trochę kręciła nosem, a teraz wysyła mi zdjęcia z postępów "uprawy" - jeden agrest już jej rośnie, a ja się cieszę, jakby to był mój).
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chwilę mnie nie ma na forum, wracam, a tu w wątku ruch jak w ulu
Podsumowując ostatnie dwie podstrony:
FreGo Jak nie masz pyłku z tej samej odmiany to zapylaj inną - przy F1 to i tak nie ma znaczenia, bo nasiona z kolejnego pokolenia i tak najczęściej się nie nadają do uprawy.
Kris2 I teraz będziesz bogatszy w doświadczenia na przyszły sezon - czasem nie warto zbyt mocno chuchać dmuchać i polerować bo zetrzesz lakier i będzie beee Najważniejsze to się nie zrażać Co do wariantów gruntowych to nic nie rób bo są ładne i zdrowe, ale jak Cię korci to możesz doraźnie nawozić dolistnie (to ciężko przedobrzyć, jak się tylko będziesz stosował do dawek z opakowania). Na tym etapie polecam Kristalon czerwony, który wspomaga kwitnienie lub pomarańczowy, który poprawia fazę owocowania (Kabomba, żółty jest na pierwszą fazę wzrostu i ukorzenianie).
No i gratuluję pięknych bananowców. Sam kiedyś miałem dwie sztuki Ensete Ventricosum ale jak mi chciały przebić sufit to musiałem na kolejny rok wynieść z domu na działkę i tam sobie dalej pięknie rosły do jesieni ale popełniłem błąd podczas przygotowania do zimowania i nie przeżyły do wiosny.
Za to mogę się pochwalić, że udało mi się w domu wyhodować owoc ananasa, co nie jest częste, i do tego był nawet smaczny... to znaczy smakował jak ananas
Igala Cierpliwości, szczepione mają wg moich obserwacji 7-10 dni obsuwy w stosunku do nieszczepionych. Lezą w masę zieloną, tylko kwitnąć zapominają. Ale w końcu sobie przypomną, byle nie za późno, aby wystarczyło czasu na dojrzenie
FreGo Tak, arbuz to żarłok jakich mało, dlatego zawsze sceptycznie podchodzę do podejmowanych przez forumowiczów prób uprawy arbuza w donicach (choć sam akurat mam obecnie jednego w 40 litrowej donicy, ale wyłącznie dlatego, że nienawidzę wyrzucać sadzonek, tym bardziej szczepionych, i tą ostatnią co mi została wsadziłem do donicy). Przygotowując pole pod uprawę sypnąłem tyle granulowanej Yary Mila Complex, że wyglądało, jakby przez ogród przeszła burza gradowa Ale przemieszałem, przegrabiłem, usypałem redliny i nic arbuzom nie zaszkodziło - rosną jak widać na wcześniejszych fotach Dodatkowo zrobiłem już dwa opryski (w tym ostatni nowym opryskiwaczem ) przeciwgrzybkowe z dodatkiem Kristalonu czerwonego jako dokarmienie dolistne.
Starszaemerytka Skoro masz słabą glebę i krzaki marne to nie obciążaj ich dodatkowo owocami. Co prawda roślina sama powinna sobie to wyregulować, ale ja bym poczekał parę dni lub tydzień, poobserwował rozwój zawiązków i zostawił na krzaku po jednym najdorodniejszym, najdalej od korzenia.
Podsumowując ostatnie dwie podstrony:
FreGo Jak nie masz pyłku z tej samej odmiany to zapylaj inną - przy F1 to i tak nie ma znaczenia, bo nasiona z kolejnego pokolenia i tak najczęściej się nie nadają do uprawy.
Kris2 I teraz będziesz bogatszy w doświadczenia na przyszły sezon - czasem nie warto zbyt mocno chuchać dmuchać i polerować bo zetrzesz lakier i będzie beee Najważniejsze to się nie zrażać Co do wariantów gruntowych to nic nie rób bo są ładne i zdrowe, ale jak Cię korci to możesz doraźnie nawozić dolistnie (to ciężko przedobrzyć, jak się tylko będziesz stosował do dawek z opakowania). Na tym etapie polecam Kristalon czerwony, który wspomaga kwitnienie lub pomarańczowy, który poprawia fazę owocowania (Kabomba, żółty jest na pierwszą fazę wzrostu i ukorzenianie).
No i gratuluję pięknych bananowców. Sam kiedyś miałem dwie sztuki Ensete Ventricosum ale jak mi chciały przebić sufit to musiałem na kolejny rok wynieść z domu na działkę i tam sobie dalej pięknie rosły do jesieni ale popełniłem błąd podczas przygotowania do zimowania i nie przeżyły do wiosny.
Za to mogę się pochwalić, że udało mi się w domu wyhodować owoc ananasa, co nie jest częste, i do tego był nawet smaczny... to znaczy smakował jak ananas
Igala Cierpliwości, szczepione mają wg moich obserwacji 7-10 dni obsuwy w stosunku do nieszczepionych. Lezą w masę zieloną, tylko kwitnąć zapominają. Ale w końcu sobie przypomną, byle nie za późno, aby wystarczyło czasu na dojrzenie
FreGo Tak, arbuz to żarłok jakich mało, dlatego zawsze sceptycznie podchodzę do podejmowanych przez forumowiczów prób uprawy arbuza w donicach (choć sam akurat mam obecnie jednego w 40 litrowej donicy, ale wyłącznie dlatego, że nienawidzę wyrzucać sadzonek, tym bardziej szczepionych, i tą ostatnią co mi została wsadziłem do donicy). Przygotowując pole pod uprawę sypnąłem tyle granulowanej Yary Mila Complex, że wyglądało, jakby przez ogród przeszła burza gradowa Ale przemieszałem, przegrabiłem, usypałem redliny i nic arbuzom nie zaszkodziło - rosną jak widać na wcześniejszych fotach Dodatkowo zrobiłem już dwa opryski (w tym ostatni nowym opryskiwaczem ) przeciwgrzybkowe z dodatkiem Kristalonu czerwonego jako dokarmienie dolistne.
Starszaemerytka Skoro masz słabą glebę i krzaki marne to nie obciążaj ich dodatkowo owocami. Co prawda roślina sama powinna sobie to wyregulować, ale ja bym poczekał parę dni lub tydzień, poobserwował rozwój zawiązków i zostawił na krzaku po jednym najdorodniejszym, najdalej od korzenia.
-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
Miałem 6 odmian w tym roku ale wszystkie zmarzły, szykuje się na nowy sezon i szukam czegoś wczesnego bo mróz we wrześniu już u mnie wita. Co wam w ttm roku najszybciej dojrzeje? jakieś przykłady? Kolejny sezon ma być taki sam z pogoda więc wnioski z tego sezonu mają tylko sens a nie z przed 5lat np
- Kabomba
- 500p
Najwięcej sensu to mają suche fakty na temat pogodowych modeli prognostycznych, gdzie - uważany za najlepszy - ECMWF szczyci się głębokością prognozy... 10 dni. Z kolei system prognoz klimatu CFS, oparty na jedenastoletnich obserwacjach pogody za głębokość prognozy podaje 9 miesięcy, tyle że wartość prognostyczna tego modelu uważana jest za niską, zaś model "najstarszy góral we wsi" ma zwykle sprawdzalność na poziomie 50%Sylwester88 pisze: ↑16 lip 2023, o 08:58 Kolejny sezon ma być taki sam z pogoda więc wnioski z tego sezonu mają tylko sens
Spróbuj postawić na Złoto Wolicy - odmiana polska, wczesna, plenna, udaje się prawie każdemu. Jeśli posiejesz na rozsadę pod koniec kwietnia, to na przełomie maja i czerwca, czyli po okresie największego ryzyka przymrozków, wsadzisz je do gruntu, a owoce zbierzesz przed nadejściem września. Tak samo dobre, moim zdaniem wynikającym z doświadczeń własnych (a też miewam przymrozki tak w czerwcu, jak i wrześniu), będą odmiany Mini Blue i Moro, w tym roku zaś jednym z najszybciej wiążących owoce jest Sugar Baby (i one też dojrzewają w około 40 dni). Naprawdę można się "wyrobić w czasie" z bardzo wieloma odmianami.
-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
Złoty Wolnicy chyba mam, reszte będę szukał. Mróz w czerwcu i we wrześniu u mnie od 2lat norma a na nowy sezon sugeruję się pewnymi anomaliami ale to nie temat w tym temacie Sezon mam maks 13 tyg a już w lipcu było 6st i na środę to samo nadają gdy w dzień ponad 30 już papryka i pomidor po tych skokach rzuciła kwiaty