Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki
Proponuję oprysk topsinem lub np. tiptop to w zasadzie ta sama substancja
aktywna .
aktywna .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Sprawdź czy pasuje?
"Rak bakteryjny drzew pestkowych - choroba bakteryjna: Pseudomonas syringae
Objawy: Choroba może objawiać się na różnych częściach drzewa. Porażone kwiaty brunatnieją i zasychają, na zawiązkach pojawiają się plamy gnilne prowadzące do ich obumierania, a liście pokrywają się wodnistymi, brunatniejącymi i wykruszającymi się z czasem plamami, otoczonymi jasną obwódką. Najgroźniejsze objawy pojawiają się na konarach i pniach porażonych drzew, na których kora pęka i obumiera, tworząc duże rany z wyciekiem gumy. Pojawieniu się choroby sprzyjają rany i skaleczenia na pniach i gałęziach."
cytat z artykułu w "BUDUJESZ. info"https://budujesz.info/artykul/choroby-i ... ,1565.html
Objawy: Choroba może objawiać się na różnych częściach drzewa. Porażone kwiaty brunatnieją i zasychają, na zawiązkach pojawiają się plamy gnilne prowadzące do ich obumierania, a liście pokrywają się wodnistymi, brunatniejącymi i wykruszającymi się z czasem plamami, otoczonymi jasną obwódką. Najgroźniejsze objawy pojawiają się na konarach i pniach porażonych drzew, na których kora pęka i obumiera, tworząc duże rany z wyciekiem gumy. Pojawieniu się choroby sprzyjają rany i skaleczenia na pniach i gałęziach."
cytat z artykułu w "BUDUJESZ. info"https://budujesz.info/artykul/choroby-i ... ,1565.html
Pozdrawiam! Gienia.
-
Pień jak pień, bo i wiśnia nie młoda, nie widać żywicy. Liście, które widać na fotkach wyglądają na zdrowe. Czerwcowe zrzucanie zawiązków to naturalne zjawisko.
Pozdrawiam! Gienia.
Ok. Czyli nie ma się czym przejmować. Dziękuję za szybką reakcję!!!
anulab pisze:Są dziurki w liściach ? Sprawdż czy to nie dziurkowatość liści drzew pestkowych .
Przyjrzałam się listkom i widzę objaw obu chorób. Ale to moje czysto amatorskie okogienia1230 pisze:Sprawdź czy pasuje?
Konary i pień są czyste, nie ma ran z wyciekiem. No może tam gdzie bywa zasuszona kiść owoców i liści, w miejscu wyrastania z gałązki bywa coś lepkiego.
Mam dwie wiśnie (różne odmiany). Jedna jest zdrowa z pięknymi zielonymi liśćmi i gęstą koroną.
A druga bida nie dość że ma plamy na owocach i liściach to tych liści ma niewiele.
Drzewko jest "rzadkie"
Ma dużo gołych gałązek i na końcu listki, jak ogon lwa
W tym roku już chyba za późna na oprysk? a może po owocowaniu użyć Topsinu?
-
Ta druga , taka "bida" to może być (chociaż niekoniecznie) Łutówka, tworzy dłuuugie gołe pędy a na końcu pęczek liści i troszkę owoców. Miałam dawno temu Łutówkę ( Lata 80- siąte) i sobie nie poradziłam.Trzeba umieć ją prowadzić, musi być odpowiednio cięta, tylko doświadczony sadownik potrafi.
Na dziurkowatość ( trochę za duże te plamki jak na dziurkowatość- powinny mieć około 1,5 - 2 milimetry sprawdź, bo z fotki to ciężko się zorientować)) oczywiście możesz psiknąć topsinem. Od wiosny musisz o tym pomyśleć, bo wtedy zabiegi są skuteczniejsze. Teraz to już trochę musztarda po.
Niepokoją mnie owocki z gnilnymi plamami, zły to zwiastun.
Na dziurkowatość ( trochę za duże te plamki jak na dziurkowatość- powinny mieć około 1,5 - 2 milimetry sprawdź, bo z fotki to ciężko się zorientować)) oczywiście możesz psiknąć topsinem. Od wiosny musisz o tym pomyśleć, bo wtedy zabiegi są skuteczniejsze. Teraz to już trochę musztarda po.
Niepokoją mnie owocki z gnilnymi plamami, zły to zwiastun.
Pozdrawiam! Gienia.
Działkę mam 3 sezon i 3 sezon ma plamki na liściach i owocach. Część owoców usycha zanim w pełni dojrzeje.gienia1230 pisze:Niepokoją mnie owocki z gnilnymi plamami, zły to zwiastun.
Kompletnie brak mi doświadczenia w temacie drzewek owocowych i przyznam, że nic do tej pory z tą wiśnią nie robiłam.
Myślałam ja głupia, że może samo przejdzie
Myślisz o raku bakteryjnym?
-
Tak, dokładnie, mam na myśli raka bakteryjnego i to może trwać kilka lat. Za rok, może dwa zaczną się niewielkie wycieki, potem większe a później to już z górki. By to jakoś zahamować, opóźnić trzeba opryskiwać preparatami miedziowymi wczesną wiosną. Na bakterię nie ma raczej innego sposobu.
Pozdrawiam! Gienia.
gienia1230 dzięki za podpowiedzi.
Widzę że na wiosnę muszę okazać wisience dużo miłości i czasu
Widzę że na wiosnę muszę okazać wisience dużo miłości i czasu
-
- 50p
- Od: 23 cze 2020, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich w tym watku
Zrobilem dzis zdjecia mojej wisni, ktora nie wyglada najlepiej, choc owoce ma (choc malo) i mam nadzieje, ze juz niedlugo da sie ich troche zebrac.
Co to moze byc?
Zrobilem dzis zdjecia mojej wisni, ktora nie wyglada najlepiej, choc owoce ma (choc malo) i mam nadzieje, ze juz niedlugo da sie ich troche zebrac.
Co to moze byc?
-
To chyba drobna plamistość liści drzew pestkowych. Nasila się przed zbiorem owoców.
Andrzej tu jest program ochrony, możesz sobie to wydrukować, przyda się :
http://www.szkolkikornickie.pl/go.live. ... owych.html
Andrzej tu jest program ochrony, możesz sobie to wydrukować, przyda się :
http://www.szkolkikornickie.pl/go.live. ... owych.html
Pozdrawiam! Gienia.
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy zawijające się liście do środka młodej czereśni karłowej na Giseli 5 i robienie łódeczek to jest objaw jakiegoś niedoboru/choroby? Poza tym nie ma liściach żadnych innych objawów. Czereśnia pryskana 3 x w sezonie - Signum, Topsin, Switch.