Uprawa porów cz.1
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Uprawa porów
I co wuju? Żyją? Przyjeły się? Pewnie przesadzaeś z podlewniem wtedy.
Chciałem spytać o to przycinanie. Przycina się końcówki liści zapewne czubki, ale czy wszystkie czy np. główny się zostawia?
Chciałem spytać o to przycinanie. Przycina się końcówki liści zapewne czubki, ale czy wszystkie czy np. główny się zostawia?
Myślę że faktycznie miały wtedy zbyt wiele wilgoci
Przesadziłem je już do gruntu ale są strasznie słabe więc nie wiem czy coś z nich będzie
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
A ile czasu mineło od posadzenia do gruntu? Jeśli parę dni to jest szansa, por raczej jest mocny. Mi marnoty takie kiedyś podniosły się, a po zimie jak ruszyły wiosną to miałem grubości trzonka od grabi. Ponoć bez sztucznego zasilania to rewelacyjna grubość. Te grubości ręki dziecka co spotykamy w marketach to ponoć w połowie sztuczne ;)
Myślę że około 1,5 tygodnia już sobie żyją własnym życiem
Może parę sztuk się jakoś podniesie
No takie jak trzonek od grabi to potęga będzie Na razie to bardziej rysik od ołówka
Może parę sztuk się jakoś podniesie
No takie jak trzonek od grabi to potęga będzie Na razie to bardziej rysik od ołówka
Moje pory też już w gruncie, byłam u ogrodnika i jak zobaczyłam jego pory to moje przy jego to 1/3 spytałam go co trzeba robić żeby rozsada była taka jak jego i powiedział że por lubi dużo papu tzn. azotu więc kupiłam saletrę amonową i będę je dożywiać. Ale jak zobaczyłam pory u handlarzy na targu to trochę moja samoocena się podniosła bo ich pory były cieńsze od moich.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
No tak, wiadomo że roślinka posadzona wygląda tak że robak by nie pojadł, ale odpowiednio pielęgnowana, a przede wszystkim dożywiana może w efekcie dać cuda.
Co do kwestii azotu to kurzyna najlepsza byle nie świeża. Zastanawiam się teraz też nad gnojówką z pokrzyw, bo tak:
1. Zawiera dużo azotu.
2. Skoro Puma piszesz, że doradzono Ci że por to lubi wychodzi na to że jest wskazana jak najbardziej.
3. Rośliny strączkowe i cebulowate nie powinno się podlewać się gnojówką z pokrzyw bo warzywa te zawiązują azot w korzeniach.
Czy por nie należy do rośliny cebulowatej przypadkiem?
Coś tu nei gra... może ktoś biegły wytłumaczy?
Co do kwestii azotu to kurzyna najlepsza byle nie świeża. Zastanawiam się teraz też nad gnojówką z pokrzyw, bo tak:
1. Zawiera dużo azotu.
2. Skoro Puma piszesz, że doradzono Ci że por to lubi wychodzi na to że jest wskazana jak najbardziej.
3. Rośliny strączkowe i cebulowate nie powinno się podlewać się gnojówką z pokrzyw bo warzywa te zawiązują azot w korzeniach.
Coś tu nei gra... może ktoś biegły wytłumaczy?
- EllaChica
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 mar 2012, o 20:04
Czyli wychodzi na to, że gnojówkę można spokojnie stosować... ?
Ja też mam takie cieniutkie jak nitka pory A gnojówka już prawie gotowa do użycia.
Ja też mam takie cieniutkie jak nitka pory A gnojówka już prawie gotowa do użycia.
Pozdrawiam,
Karolina
Karolina
- futro
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 22:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja bym się nie przejmowała ty, że cieniutkie. Jak sadziłam swoje pory jakiś m-c temu to też takie były ale teraz widzę, że coraz lepiej wyglądają.
pozdrawiam
agnieszka
agnieszka
Pociesza mnie jedynie fakt, iż moje roślinki są cały czas zielone i sprężyste
A jeśli chodzi o nawozy i środki chemiczne, w moim przypadku odpadają,
jeśli ma mi coś rosnąć to dążę do 100% naturalności, jak chcę kupić chemię
to kupię w markecie ;)
Czy istnieją jakieś naturalne (możliwe do kupienia w np agrocentrum) środki,
przy pomocy których można uzupełnić braki na przykład azotu?
A jeśli chodzi o nawozy i środki chemiczne, w moim przypadku odpadają,
jeśli ma mi coś rosnąć to dążę do 100% naturalności, jak chcę kupić chemię
to kupię w markecie ;)
Czy istnieją jakieś naturalne (możliwe do kupienia w np agrocentrum) środki,
przy pomocy których można uzupełnić braki na przykład azotu?
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na brak azotu swietna jest gnojowka z pokrzyw, mozna przygotowac samemu.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Tak samo kurzy nawóz suszony.
Trochę namieszane z tym porem:
Trochę namieszane z tym porem:
Przecież tak napisałem:Kasia1972 pisze:Por należy do rodziny czosnkowatych. Podobnie jak cebula
Zatem jeśli czosnek i cebula nie lubi gnojówki z pokrzyw to por też nie.Marek-BB pisze: 3. Rośliny strączkowe i cebulowate nie powinno się podlewać się gnojówką z pokrzyw bo warzywa te zawiązują azot w korzeniach.
Ciekawe teorie. Wszystkie te warzywa co roku nawożę obornikiem, podlewam gnojówką i wiele osób tak robi. Moje warzywa to lubią.