MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
U mnie w drewnianym klocku już drugą dziure zakleiła jakaś osa . Murarki zaklejają tak milimetr od krawędzi rurki a ta osa zamurowała na równiutko z krawedzią i gładko.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 lut 2011, o 21:41
U mnie cisza, wszystko zniknęło, nawet osa. To chyba przez burze które ostatnio nas nawiedzają prawie codziennie.
A u mnie trzy rurki zaklejone i robi się ruch wokoło moich rurek.Zauważyłem także oso podobne owady.To dobrze czy źle?
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
- Space99
- Kontakt:
dziś pod "ulami" na ziemi leżała u mnie padnięta murarka... chyba się kończą w tym roku
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 kwie 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja córka parę dni temu znalazła jedną na stoliku w ogrodzie... W rurkach były trzy a teraz widzę że jest jedna.Space99 pisze:dziś pod "ulami" na ziemi leżała u mnie padnięta murarka... chyba się kończą w tym roku
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
- Space99
- Kontakt:
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 kwie 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie drugie pokolenie os się wydostaje. Dwie rurki dziurawe. Były zapełnione jako pierwsze.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 mar 2009, o 08:37
HILFE!!!!!
Co ja mam zrobić, kopie dziś ogródek, a właściwie usuwam darń pod ogródek a tu gniazdo trzmieli....
No i nie wiem co robić? Czy tylko przerwanie prac w odwodzie? Czy jest jakiś sposób na przeniesienie gniazda?
Co ja mam zrobić, kopie dziś ogródek, a właściwie usuwam darń pod ogródek a tu gniazdo trzmieli....
No i nie wiem co robić? Czy tylko przerwanie prac w odwodzie? Czy jest jakiś sposób na przeniesienie gniazda?
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
U mnie murarki już zniknęły, zakleiły w tym sezonie około 50 rurek. Koło rurek teraz mało się dzieje..
Za to do ścianki z gliny wprowadziła się o dziwo miesierka, jeden z dużych otworów zapełniła liśćmi.
Niesamowicie to wygląda kiedy ona wpasowuje liście do otworu
storczyk1978 szkoda by było zmarnować. Ja nie znam się na trzmielach, może ktoś mądrzejszy doradzi.
Za to do ścianki z gliny wprowadziła się o dziwo miesierka, jeden z dużych otworów zapełniła liśćmi.
Niesamowicie to wygląda kiedy ona wpasowuje liście do otworu
storczyk1978 szkoda by było zmarnować. Ja nie znam się na trzmielach, może ktoś mądrzejszy doradzi.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
nic nie można zrobić -one są przywiązane co prawda do gniazda ale znają jego umiejscowienie- nawet jak przeniesiesz to robotnice będą wracały w to miejsce gdzie było gniazdo
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 lut 2011, o 21:41
Z mądrej książki z tego wątku wynikało, że można przenosić, ale w nocy gdy wszystkie są w środku. Ale jak wykopać by nie uciekły? Jakaś siatka? Na pewno też czytałem info kogoś kto to robił... Najlepiej by było im nie przeszkadzać...Swagman pisze:nic nie można zrobić -one są przywiązane co prawda do gniazda ale znają jego umiejscowienie- nawet jak przeniesiesz to robotnice będą wracały w to miejsce gdzie było gniazdo