Ulubione storczyki Art :) cz.2
- dorotakol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2
Asiu cuda, aż się serce raduje, a w głowie zaczyna rodzic się wizja, że już wiosna!!!!!!!!!!!!!
Gratuluję
Gratuluję
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Asiu, śliczne ujęcia, to drugie jest bardzo ciekawe, woskowy oczywiście skradł mi serducho, MM jak zawsze uroczy, tak jak i miniaturka. Piękne, słoneczne zdjęcia, wspaniale nastrajają, ech jak ja już chcę wiosny
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby
- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Asiu śliczne fotki przywołujące wiosnę no i teraz to ona już nie ma wyjścia i musi szybko do nas przyjść
Cieszę się, że moje storczyki wniosły trochę radości w mroźne dni. Trochę koloru i już jest raźniej
Uśmiechnęłam się, że każdy storczyk znalazł swojego 'wielbiciela' Ja w różnych wątkach mam zawsze problem z wyborem ulubieńca.
Mini Mark zaprezentował w tym roku drugie moje kwitnienie. Zrobiłam takie zestawienie kwitnień z poszczególnych lat:
1. zakup kwitnącego storczyka (wystawa w Sosnowcu) - kwiecień 2009,
2. pierwsze kwitnienie u mnie - marzec 2010
3. aktualne kwitnienie - styczeń 2011
Bezproblemowo nie było.
Zaliczone co najmniej jedno przesadzanie (nie pamiętam, czy nie 2 ?) i rozprawa z jakimiś szkodnikami w ub. roku (nie zidentyfikowałam).
Pozostały drobne nakłucia na 2 liściach.
-biała hybryda Phal.- na dwóch pędach było razem 8 pąków - do rozkwitu dotrwał 1. Kwiat zdeformowany.
-Phal. Aphrodite - miała 7 pąków, rozkwitły 2
-Phal. schilleriana - miała 7 pąków, zostały 3
-Dendrobiu phal. - miał 5 pąków, dotrwały 2
Inne potraciły pojedyncze, lub po 2 pąki, więc nie wypisuję.
Wyobraź więc sobie Agnieszko taki mały stosik złożony z ponad 20-tu pąków. Dlatego pisałam o pladze.
Jedynie MM nie stracił ani jednego pączka, pomimo brutalnych wietrzeń domowników.
Dziękuję wszystkim za miłe komentarze
Uśmiechnęłam się, że każdy storczyk znalazł swojego 'wielbiciela' Ja w różnych wątkach mam zawsze problem z wyborem ulubieńca.
Mini Mark zaprezentował w tym roku drugie moje kwitnienie. Zrobiłam takie zestawienie kwitnień z poszczególnych lat:
1. zakup kwitnącego storczyka (wystawa w Sosnowcu) - kwiecień 2009,
2. pierwsze kwitnienie u mnie - marzec 2010
3. aktualne kwitnienie - styczeń 2011
Bezproblemowo nie było.
Zaliczone co najmniej jedno przesadzanie (nie pamiętam, czy nie 2 ?) i rozprawa z jakimiś szkodnikami w ub. roku (nie zidentyfikowałam).
Pozostały drobne nakłucia na 2 liściach.
Agnieszko, bilans strat:Agita pisze:Asiu... i zupełnie nie widać tej "plagi opadających pączków" na którą się skarżyłaś... ;)
-biała hybryda Phal.- na dwóch pędach było razem 8 pąków - do rozkwitu dotrwał 1. Kwiat zdeformowany.
-Phal. Aphrodite - miała 7 pąków, rozkwitły 2
-Phal. schilleriana - miała 7 pąków, zostały 3
-Dendrobiu phal. - miał 5 pąków, dotrwały 2
Inne potraciły pojedyncze, lub po 2 pąki, więc nie wypisuję.
Wyobraź więc sobie Agnieszko taki mały stosik złożony z ponad 20-tu pąków. Dlatego pisałam o pladze.
Jedynie MM nie stracił ani jednego pączka, pomimo brutalnych wietrzeń domowników.
Dziękuję wszystkim za miłe komentarze
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- mis20
- 1000p
- Od: 6 lis 2010, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu ale wspaniałe kwitnienie MM, cudowny, a jak ma dużo kwiatków. Jest co podziwiać. Niestety zima daje nam się wszystkim we znaki, wszędzie opadają pączki, mój białasek, który ma 6 pędów zgubił już tyle pąków, że nawet przestałam liczyć, nie zakwitł jeszcze żadnym kwiatkiem.
Asiu, MM wspaniały! I jak obficie kwitnie Wygląda jakby się wzajemnie wypychał tymi korzonkami na ostatnim zdjęciu
Ehh taki jest urok zimy U mnie mistrzem w zrzucaniu pąków jest equestris Najdziwniejsze jest to, że na nowym pędzie ani jednego pączka nie zrzucił, a na przedłużeniach starych pędów otwiera sie co 3ci
Ehh taki jest urok zimy U mnie mistrzem w zrzucaniu pąków jest equestris Najdziwniejsze jest to, że na nowym pędzie ani jednego pączka nie zrzucił, a na przedłużeniach starych pędów otwiera sie co 3ci
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
- Phragboy
- Od: 22 cze 2009, o 10:16
Asiu Plystachya fallax ma takie fajne delikatne kwiatki, moja ma już dość duży nowy przyrost więc może też zakwitnie. MM super, ja w tym roku będę robił trzecie podejście do niego, poprzednie dwa dopadła plamistość
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
MM cudny gratuluje ,chyba każdy z naszego forum marzy o takim egzemplarzu
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Asieńko - Twój Mini Mark jest przecudny . Mój uparciuch w końcu też coś tam tworzy (po 2 latach chyba...), ale kwiatków będzie zaledwie parę, jeśli nie 1-2 ( i tak cieszę, że w końcu zakwitnie uroczy piegusek)....no i jest też smutna wiadomość - wychodzą mu jakieś plamiste przebarwienia na liściach
-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Asiu przepiękne masz kwitnienia! MM nie będę chwalić , bo jeszcze usłyszy i będzie jeszcze bardziej dumny niż jest Powiem tylko po cichutko: CUDOWNE 2 W 1 !!!
Inne kwitnienia kropkowanych Phal też śliczne... zwłaszcza ten żółty w kropki na poprzedniej stronie Kiedyś miałam podobnego...
Madziu pozwól, że odpiszę Ci. Mój MM też miał przebarwienia na liściach, które znikły. Prawdopodobnie brakowało mu jakiejś substancji pokarmowej i stąd te "kolorki". Zmieniłam mu nawóz i od razu "zzieleniał" ;) Możesz zobaczyć w moim wątku - ostatnio go pokazywałam Jakie nawozy stosujesz? Z przewagą jakiej substancji?
Inne kwitnienia kropkowanych Phal też śliczne... zwłaszcza ten żółty w kropki na poprzedniej stronie Kiedyś miałam podobnego...
Madziu pozwól, że odpiszę Ci. Mój MM też miał przebarwienia na liściach, które znikły. Prawdopodobnie brakowało mu jakiejś substancji pokarmowej i stąd te "kolorki". Zmieniłam mu nawóz i od razu "zzieleniał" ;) Możesz zobaczyć w moim wątku - ostatnio go pokazywałam Jakie nawozy stosujesz? Z przewagą jakiej substancji?
- JoasiaM
- 200p
- Od: 13 wrz 2010, o 21:46
Asiu prześliczne kwitnienia, a Mini Mark ma tyle kwiatuszków, gratulacje
Asiu-Misiu20 , jestem w trakcie czytania Twojego wątku (pewnie skończę wkrótce) i widziałam twojego 6-pędowca. Jest niesamowity.
Podobnego w pokroju ma moja sąsiadka i u niej również pogrom w pączkach. Szkoda bardzo
Marto, Agnieszko Moniu, Joasiu - dziękuję Mini Mark chyba czuje Wasze pochwały i otwiera kolejne pączki.
Chyba Marto to rozpychanie się korzeniami dwóch roślin w jednej doniczce jest dosłowne. Czeka mnie po kwitnieniu przesadzanie do nieco większej...
Przemku i Tobie życzę wreszcie zdobycia i uchowania w zdrowiu Phal. MM. Widziałam je już na kilku wystawach.
Czy u Ciebie 'pogrom' rodzaju Phalaenopsis również trwa ?
A Polystachya f. wciąż u mnie kwitnie. I wciąż pachnie. Nie wiedziałam, że te kwiatuszki są tak trwałe. Niech i Twoja pięknie się spisze
Madziu, miejmy nadz.,ze kondycja u Twojego MM wraz z wiosną będzie coraz lepsza. A o liściach u MM kiedyś wielu z nas pisało
(chyba w wątku Lany ?). Lubią nas 'postraszyć', ale czasem niegroźnie
Podobnego w pokroju ma moja sąsiadka i u niej również pogrom w pączkach. Szkoda bardzo
Marto, Agnieszko Moniu, Joasiu - dziękuję Mini Mark chyba czuje Wasze pochwały i otwiera kolejne pączki.
Chyba Marto to rozpychanie się korzeniami dwóch roślin w jednej doniczce jest dosłowne. Czeka mnie po kwitnieniu przesadzanie do nieco większej...
Przemku i Tobie życzę wreszcie zdobycia i uchowania w zdrowiu Phal. MM. Widziałam je już na kilku wystawach.
Czy u Ciebie 'pogrom' rodzaju Phalaenopsis również trwa ?
A Polystachya f. wciąż u mnie kwitnie. I wciąż pachnie. Nie wiedziałam, że te kwiatuszki są tak trwałe. Niech i Twoja pięknie się spisze
Madziu, miejmy nadz.,ze kondycja u Twojego MM wraz z wiosną będzie coraz lepsza. A o liściach u MM kiedyś wielu z nas pisało
(chyba w wątku Lany ?). Lubią nas 'postraszyć', ale czasem niegroźnie
Pozdrawiam, Joanna
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Asiu, napatrzeć się nie mogę jak gęsto od piegów u Ciebie. Wspaniały widok takiej burzy kwiatów. U mnie otwierają się po jednym, ale i to mnie cieszy, bo to taka moja mała pocieszka po tych wszystkich opadniętych pąkach.
Twóje MMki mają piękne korzenie powietrzne!
Twóje MMki mają piękne korzenie powietrzne!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!