Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 1
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Fuksja
Ja bym tylko uszczyknął czubeczki każdego w miarę wyrośniętego odrostu. Pobudzi to roślinę do dalszego puszczania nowych pędów. Jeśli uszczykniesz te drobniutkie to mogą uschnąć.
Możesz tez sobie ukorzenić nowe - musisz mieć przynajmniej 3 oczka żeby się ukorzeniła
Możesz tez sobie ukorzenić nowe - musisz mieć przynajmniej 3 oczka żeby się ukorzeniła
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
Witajcie. Czy jest ktoś kto by był zainteresowany sprzedażą sadzonek?
Kriss1515 -piękne sadzoneczki fuksji(i nie tylko) nabędziesz u Adriana z postu powyżej,zajrzyj w jego wątek sprzedażowy.
Pozdrawiam Bożena
Do jakiego czasu należy przycinać/uszczykiwać (aktualnie młode sadzonki) fuksję? Ponieważ chcę doczekać się ich pięknych kwiatów wiadomo, że każde pozbycie się wierzchołka przedłuża ten okres,bo jak na razie roślina zajęta jest produkowaniem odrostów.
Pozdrawiam Bożena
- anym
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Mam dwie dosyć spore fuksje, zawsze je wystawiam pod drzewa bo wiem że nie lubią prażącego słońca.
Czy są jakieś odmiany które wytrzymują w słonecznym miejscu? Bardzo mi się podobają te kwiaty a u mnie wszędzie patelnia oprócz dużej wierzby plączącej pod którą stoją.Jaką ilość słońca wytrzymują fuksje?
Czy są jakieś odmiany które wytrzymują w słonecznym miejscu? Bardzo mi się podobają te kwiaty a u mnie wszędzie patelnia oprócz dużej wierzby plączącej pod którą stoją.Jaką ilość słońca wytrzymują fuksje?
- kubasia
- Od: 31 mar 2012, o 19:26
Fuksje są roślinami cienia i półcienia. Możesz spróbować z fuksją o pokroju wzniesionym, z małymi kwiatkami. One generalnie są bardziej wytrzymałe na słońce, ale raczej patelni nie wytrzymają.
- anym
Dziękuje Kasiu!
Szkoda bo wczoraj kupiła dwie małe sadzoneczki w kolorze ciemno fioletowym. Trudno wylądują pod wierzbę
POZDRAWIAM!
Szkoda bo wczoraj kupiła dwie małe sadzoneczki w kolorze ciemno fioletowym. Trudno wylądują pod wierzbę
POZDRAWIAM!
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pestko, gratuluję takiego okazu Jakie masz warunki w piwnicy? Nie wyobrażam sobie sezonu bez fuksji, choćby takiej nazwyklejszej z marketu. Zazwyczaj są one tanie więc nie bawię się w zimowanie - pod koniec sezonu i tak marnieją.
A czy fuksja może stać w cieniu - pod betonową barierką zachodniego balkonu? Tam nigdy nie ma bezpośredniego słońca i nie wiem, co mogę w takim miejscu postawić.
A czy fuksja może stać w cieniu - pod betonową barierką zachodniego balkonu? Tam nigdy nie ma bezpośredniego słońca i nie wiem, co mogę w takim miejscu postawić.
- kubasia
- Od: 31 mar 2012, o 19:26
Dziewczyny, zasada mówi, że czym bardziej fuksja ma pokrój zwisający, tym bardziej w cieniu stać powinna One są najmniej wytrzymałe na słońce.... Moje fuksje stoją głównie pod drzewami, a te przy budynku od północnej strony.
- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja fuksja wyszła jakiś czas temu z piwnicy , poszła do domku na działce tam była kilka dni żeby się przystosowała do chłodniejszych warunków a jak ją wyniosłam na dwór to chyba dała ciała wszystkie zielone listki zmarniał teraz przeniosłam ją w inne miejsce jak pojade w sobote to zobacze co z nią .
Fuksje mają bardzo delikatne liście i słońce potrafi je zniszczyć w ciągu jednego dnia.Młode listki są jeszcze bardziej narażone na pierwsze słoneczne dni,zwłaszcza kiedy wystawiamy je poraz pierwszy.Moja fuksja ma słońce do 13 stej,potem stoi w cieniu.Idealnym rozwiazaniem jest trzymanie w słońcu ,ale pod dachem ,tak żeby bezpośrednio nie padały gorące promienie słoneczne.Powinny mieć stale wilgotną ziemię i dobre nawożenie.Z moich doświadczeń wiem ,że lubią duże donice.Zimą podlewamy bardzo skromnie;od czasu do czasu jak nam się przypomni.To ukochane kwiaty wszystkich właścicieli domków grillowych(podwieszone pod dachem pięknie kwitną)Moje zwisające wiszą sobie na grubych gałęziach jarzębinowego drzewa.
- anym
Pestko! A czy co roku wymieniasz ziemię w tej wielkiej donicy, bo ja mam tez dwie dość spore fuksje i w zeszłym roku wymieniłam ale w tym chyba nie dam rady. Jak myślisz dadzą radę bez zmiany ziemi? Czym nawozisz?