Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Fuksja

Post »

Ja bym tylko uszczyknął czubeczki każdego w miarę wyrośniętego odrostu. Pobudzi to roślinę do dalszego puszczania nowych pędów. Jeśli uszczykniesz te drobniutkie to mogą uschnąć.
Możesz tez sobie ukorzenić nowe - musisz mieć przynajmniej 3 oczka żeby się ukorzeniła
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Witajcie. Czy jest ktoś kto by był zainteresowany sprzedażą sadzonek?
perla76
200p
200p
Od: 18 lis 2011, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kriss1515 -piękne sadzoneczki fuksji(i nie tylko) nabędziesz u Adriana z postu powyżej,zajrzyj w jego wątek sprzedażowy.
Pozdrawiam Bożena
perla76
200p
200p
Od: 18 lis 2011, o 08:21

Post »

Do jakiego czasu należy przycinać/uszczykiwać (aktualnie młode sadzonki) fuksję? Ponieważ chcę doczekać się ich pięknych kwiatów wiadomo, że każde pozbycie się wierzchołka przedłuża ten okres,bo jak na razie roślina zajęta jest produkowaniem odrostów.
Pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

..a tak wygląda moja fuksja przezimowana w piwnicy.Ma 5 lat i rośnie w 30-litrowej wielkiej donicy.Ma już pąki kwiatowe :D
Obrazek
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Mam dwie dosyć spore fuksje, zawsze je wystawiam pod drzewa bo wiem że nie lubią prażącego słońca.
Czy są jakieś odmiany które wytrzymują w słonecznym miejscu? Bardzo mi się podobają te kwiaty a u mnie wszędzie patelnia oprócz dużej wierzby plączącej pod którą stoją.Jaką ilość słońca wytrzymują fuksje?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Fuksje są roślinami cienia i półcienia. Możesz spróbować z fuksją o pokroju wzniesionym, z małymi kwiatkami. One generalnie są bardziej wytrzymałe na słońce, ale raczej patelni nie wytrzymają.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje Kasiu!
Szkoda bo wczoraj kupiła dwie małe sadzoneczki w kolorze ciemno fioletowym. Trudno wylądują pod wierzbę
POZDRAWIAM! :wit
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Pestko, gratuluję takiego okazu ;:180 Jakie masz warunki w piwnicy? Nie wyobrażam sobie sezonu bez fuksji, choćby takiej nazwyklejszej z marketu. Zazwyczaj są one tanie więc nie bawię się w zimowanie - pod koniec sezonu i tak marnieją.
A czy fuksja może stać w cieniu - pod betonową barierką zachodniego balkonu? Tam nigdy nie ma bezpośredniego słońca i nie wiem, co mogę w takim miejscu postawić.
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Dziewczyny, zasada mówi, że czym bardziej fuksja ma pokrój zwisający, tym bardziej w cieniu stać powinna :wink: One są najmniej wytrzymałe na słońce.... Moje fuksje stoją głównie pod drzewami, a te przy budynku od północnej strony.
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja fuksja wyszła jakiś czas temu z piwnicy , poszła do domku na działce tam była kilka dni żeby się przystosowała do chłodniejszych warunków a jak ją wyniosłam na dwór to chyba dała ciała wszystkie zielone listki zmarniał teraz przeniosłam ją w inne miejsce jak pojade w sobote to zobacze co z nią .
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Fuksje mają bardzo delikatne liście i słońce potrafi je zniszczyć w ciągu jednego dnia.Młode listki są jeszcze bardziej narażone na pierwsze słoneczne dni,zwłaszcza kiedy wystawiamy je poraz pierwszy.Moja fuksja ma słońce do 13 stej,potem stoi w cieniu.Idealnym rozwiazaniem jest trzymanie w słońcu ,ale pod dachem ,tak żeby bezpośrednio nie padały gorące promienie słoneczne.Powinny mieć stale wilgotną ziemię i dobre nawożenie.Z moich doświadczeń wiem ,że lubią duże donice.Zimą podlewamy bardzo skromnie;od czasu do czasu jak nam się przypomni.To ukochane kwiaty wszystkich właścicieli domków grillowych(podwieszone pod dachem pięknie kwitną)Moje zwisające wiszą sobie na grubych gałęziach jarzębinowego drzewa.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pestko! A czy co roku wymieniasz ziemię w tej wielkiej donicy, bo ja mam tez dwie dość spore fuksje i w zeszłym roku wymieniłam ale w tym chyba nie dam rady. Jak myślisz dadzą radę bez zmiany ziemi? Czym nawozisz?
Moje wątki, Aktualny
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”