Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Suszyłam pomidory bez skórki i też pomyślałam że trochę sflaczałe, na drugi sezon spróbuję ze skórką i bardziej podsuszę .
Jednak 1 raz robiłam suszone pomidory i przypadły do gustu tak że będzie powtórka.
monika
Jednak 1 raz robiłam suszone pomidory i przypadły do gustu tak że będzie powtórka.
monika
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Monika, SUUUPER!!!
Ja jeszcze w trakcie pomidorów, zdjęcia dam jutro, bo dopiero nadziewam...
Na razie papryczki gotowe
Nadziewanie workiem cukierniczym szło szybko, najgorsze obieranie.
Zostało mi papryczek i dorobiłam jeszcze jeden rodzaj farszu - z oliwkami.
No i widzę, że znów podobnie myślimy, bo do pomidorów też oliwek nawaliłam
Czyli w sumie mam 3 rodzaje farszu, czosnkowy z ziołami, orzechowy i z oliwkami.
Zobaczymy, który będzie najbardziejszy
Ja jeszcze w trakcie pomidorów, zdjęcia dam jutro, bo dopiero nadziewam...
Na razie papryczki gotowe
Nadziewanie workiem cukierniczym szło szybko, najgorsze obieranie.
Zostało mi papryczek i dorobiłam jeszcze jeden rodzaj farszu - z oliwkami.
No i widzę, że znów podobnie myślimy, bo do pomidorów też oliwek nawaliłam
Czyli w sumie mam 3 rodzaje farszu, czosnkowy z ziołami, orzechowy i z oliwkami.
Zobaczymy, który będzie najbardziejszy
Pozdrawiam, Dorota
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dziewczyny, te nadziewane skarby wywołały u mnie ślinotok...
Kolorystyczne wrażenie mówi mi, że to rarytasy...
Szkoda, że jak dla mnie to już "po ptokach" w tym roku, chyba że kupne nadzieję.
Ale na przyszły sezon sobie zarezerwuję zapasów odpowiednią ilość.
Kolorystyczne wrażenie mówi mi, że to rarytasy...
Szkoda, że jak dla mnie to już "po ptokach" w tym roku, chyba że kupne nadzieję.
Ale na przyszły sezon sobie zarezerwuję zapasów odpowiednią ilość.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
juda gwarantuję Ci, że pomidory suszone bez skórki są o niebo lepsze niż ze skórką. Ja ew w przyszłym roku bardziej dosuszę, bo też takie flaczki częściowo wkładałam do słoika. Ale i tak są genialne w smaku. Swoje trzymam w lodówce, jeden otwarty...tylko ja o tym wiem
cantati pięęękne te papryczki. Zdasz relacje jak już będą na stole, prawda? bo robienia papryczek nie mam w planie (jak na razie ), tonę w jabłkach
Ja pomidory nadziewałam paluchem w rękawiczce ofkors. Z obieraniem tragedii nie było, trzymałam trochę dłużej niż moment nacięte we wrzątku i lodowatej wodzie. I dodanie porządnie posolonego czosnku do podgrzewanej oliwy zmieniło jej smak na leciutko słonawy o co mi chodziło. Ty to pewnie cuda z pomidorów zrobisz. Moje to takie nadziewane klopsy a surowo zjadłam jednego, dooobre...pyszny jest ser z tą moją pastą czosnkową
Oxalis tylko skorzystasz..my króliki doświadczalne
A co do jabłek z takiej ilości jak niżej i 2 kg płatków różniastych ze słonecznikiem wyszły 2 słoje 5litrowe i poooorządna miska szklana
Cantati to ja czekam na inspiracje też
cantati pięęękne te papryczki. Zdasz relacje jak już będą na stole, prawda? bo robienia papryczek nie mam w planie (jak na razie ), tonę w jabłkach
Ja pomidory nadziewałam paluchem w rękawiczce ofkors. Z obieraniem tragedii nie było, trzymałam trochę dłużej niż moment nacięte we wrzątku i lodowatej wodzie. I dodanie porządnie posolonego czosnku do podgrzewanej oliwy zmieniło jej smak na leciutko słonawy o co mi chodziło. Ty to pewnie cuda z pomidorów zrobisz. Moje to takie nadziewane klopsy a surowo zjadłam jednego, dooobre...pyszny jest ser z tą moją pastą czosnkową
Oxalis tylko skorzystasz..my króliki doświadczalne
A co do jabłek z takiej ilości jak niżej i 2 kg płatków różniastych ze słonecznikiem wyszły 2 słoje 5litrowe i poooorządna miska szklana
Cantati to ja czekam na inspiracje też
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Monika, ta Twoja granola super wygląda, muszę się skusić Tylko to już na spokojnie, bo jabłka i tak muszę zakupić, sadzenie jabłonek mam dopiero w planach na wiosnę
Moje pomidory się studzą, bo dopiero teraz je zapastryzowałam. Wczoraj padłam Zdjęcia wstawię wieczorem.
Zostało mi trochę oliwek i papryki, więc zrobiłam jeszcze koreczki z mini-mozarellą, wyszły mi 2 słoiczki. Nie pasteryzowałam ich, tylko zalałam dobrze ciepłym olejem, bo bałam się, że mozarella się zrobi "gumiasta". Najwyżej wstawię do lodówki i będą do szybszej konsumpcji
Moje pomidory się studzą, bo dopiero teraz je zapastryzowałam. Wczoraj padłam Zdjęcia wstawię wieczorem.
Zostało mi trochę oliwek i papryki, więc zrobiłam jeszcze koreczki z mini-mozarellą, wyszły mi 2 słoiczki. Nie pasteryzowałam ich, tylko zalałam dobrze ciepłym olejem, bo bałam się, że mozarella się zrobi "gumiasta". Najwyżej wstawię do lodówki i będą do szybszej konsumpcji
Pozdrawiam, Dorota
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2777
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Świetnie wyglądają takie koreczki. Już oczami wyobraźni widzę je na świątecznym stole.
Dzisiaj chyba wypróbuję przepis na ostre papryczki nadziewane fetą. A koreczki można zrobić ze dwa tygodnie przed świętami. Przegryzą się w oliwie przez ten czas. Dzięki za inspirację
Dzisiaj chyba wypróbuję przepis na ostre papryczki nadziewane fetą. A koreczki można zrobić ze dwa tygodnie przed świętami. Przegryzą się w oliwie przez ten czas. Dzięki za inspirację
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dziewczyny jakie te 196. placki pomidorowe dooobre http://kuchnianagazie.blogspot.com/2009 ... orowe.html
196. placki pomidorowe
Trochę zmieniłam oryginalny przepis, bo dałam w dodatku trochę na oko
? ok 1 kg (może trochę więcej) pomidorów ze skórką pokrojonych w plastry i potem jeszcze na ćwiartki
? kilka suszonych pomidorów (a niech tam)
? dużo posiekanej pietruszki,
? dużo posiekanej bazylii,
? kilka pokrojonych cienkich porów, ub/i drobno pokrojony szczypiorek
? kilka plastrów pokrojonej wędliny podwędzanej lub wędzonego boczku
? kilka dużych plastrów żółtego sera drobno pokrojonego
? 4 ząbki czosnku,
? sól, pieprz chili,
? 2 duże jajka,
? sporo mąki
Koperek średnio tu pasuje, a z boczkiem na pewno będą lepsze.
Pomidory+suszone pomidory+zielenina+czosnek+wędlina+żółty ser+ przyprawy wrzucamy do gara i dobrze mieszamy. Zostawiamy na chwilę, żeby pomidory puściły sok. Dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy i dodajemy tyle mąki, żeby ciasto było gęste. Smażymy na rozgrzanym oleju jak placki ziemniaczane
Naprawdę znakomite, na zimno też
Świetny pomysł na pomidory
Cantati ja czekam
196. placki pomidorowe
Trochę zmieniłam oryginalny przepis, bo dałam w dodatku trochę na oko
? ok 1 kg (może trochę więcej) pomidorów ze skórką pokrojonych w plastry i potem jeszcze na ćwiartki
? kilka suszonych pomidorów (a niech tam)
? dużo posiekanej pietruszki,
? dużo posiekanej bazylii,
? kilka pokrojonych cienkich porów, ub/i drobno pokrojony szczypiorek
? kilka plastrów pokrojonej wędliny podwędzanej lub wędzonego boczku
? kilka dużych plastrów żółtego sera drobno pokrojonego
? 4 ząbki czosnku,
? sól, pieprz chili,
? 2 duże jajka,
? sporo mąki
Koperek średnio tu pasuje, a z boczkiem na pewno będą lepsze.
Pomidory+suszone pomidory+zielenina+czosnek+wędlina+żółty ser+ przyprawy wrzucamy do gara i dobrze mieszamy. Zostawiamy na chwilę, żeby pomidory puściły sok. Dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy i dodajemy tyle mąki, żeby ciasto było gęste. Smażymy na rozgrzanym oleju jak placki ziemniaczane
Naprawdę znakomite, na zimno też
Świetny pomysł na pomidory
Cantati ja czekam
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Monika, no już wklejam, wklejam...
Ze wszystkim jestem ostatnio spóźniona, z obiecanymi zdjęciami też... Wieczorem mi się goście pojawili i głupio tak było na forum siedzieć
A więc Z suszonymi w wersji "w całości wydrążone" porażka
Flaczki jak nic. Nawet się nadziały, bo ser wypełnił te oklapiuchy, ale po włożeniu do słoika "rozplaszczały" się i nadzienie wyłaziło ze środka Zrobiłam więc i postawiłam na stół, polane oliwą i posypane ziołami, zniknęły, więc chyba było zjadliwe
Żółte i zielone (ciekawe, czy zielone nie będą gorzkie...) zrobiłam już bez podsuszania, żółte obrałam, zielone ze skórką. Nacięłam na krzyż, wydrążyłam łyżeczką do melonów, wcisnęłam workiem cukierniczym nadzienie (feta, serek śmietankowy, rozgnieciony czosnek (duuuuużo), posiekane oliwki, sól, pieprz, oregano, bazylia). Wsadziłam do słoiczków, zalałam ciepłym olejem i pasteryzowałam w 100*C przez 20 minut.
Posoliłam też trochę oliwę a do każdego słoiczka dałam chilli, czosnek i oliwki.
A te placki wyglądają super, zapisane do wypróbowania (tylko kiedy, to ja nie wiem )
Ze wszystkim jestem ostatnio spóźniona, z obiecanymi zdjęciami też... Wieczorem mi się goście pojawili i głupio tak było na forum siedzieć
A więc Z suszonymi w wersji "w całości wydrążone" porażka
Flaczki jak nic. Nawet się nadziały, bo ser wypełnił te oklapiuchy, ale po włożeniu do słoika "rozplaszczały" się i nadzienie wyłaziło ze środka Zrobiłam więc i postawiłam na stół, polane oliwą i posypane ziołami, zniknęły, więc chyba było zjadliwe
Żółte i zielone (ciekawe, czy zielone nie będą gorzkie...) zrobiłam już bez podsuszania, żółte obrałam, zielone ze skórką. Nacięłam na krzyż, wydrążyłam łyżeczką do melonów, wcisnęłam workiem cukierniczym nadzienie (feta, serek śmietankowy, rozgnieciony czosnek (duuuuużo), posiekane oliwki, sól, pieprz, oregano, bazylia). Wsadziłam do słoiczków, zalałam ciepłym olejem i pasteryzowałam w 100*C przez 20 minut.
Posoliłam też trochę oliwę a do każdego słoiczka dałam chilli, czosnek i oliwki.
A te placki wyglądają super, zapisane do wypróbowania (tylko kiedy, to ja nie wiem )
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
tak czułam , ale takie flaczki nadziane, czyli właściwie surowe nadziana pomidorki, które dałaś na stół na pewno niebo w gębie, bo próbowałam swojego surowego.
Wyglądają przepięęęknie. Fajne to nacięcie na krzyż, ja się bałam, że przy wydrążaniu rozwalę pomidora
Ciekawa jestem co Ci wyjdzie z zielonych. Próbowałaś je na surowo?
Przy okazji powiem Ci ku przestrodze, że koktajlówki dodane do ogórków kiszonych są niezjadliwe, bleee ..chyba, że to za krótko stało, jakaś gorzkawa skórka a w środku nijakia surowizna, ale ogóreczki pycha
Namawiam Cię na placki pomidorowe, rewelacja, bo widzę że mamy kubki smakowe na tych samych falach. Robi się błyskawicznie, i to też ma ogromne zalety, kroisz, siekasz, mieszasz i na patelnię. pięć minut roboty
Wyglądają przepięęęknie. Fajne to nacięcie na krzyż, ja się bałam, że przy wydrążaniu rozwalę pomidora
Ciekawa jestem co Ci wyjdzie z zielonych. Próbowałaś je na surowo?
Przy okazji powiem Ci ku przestrodze, że koktajlówki dodane do ogórków kiszonych są niezjadliwe, bleee ..chyba, że to za krótko stało, jakaś gorzkawa skórka a w środku nijakia surowizna, ale ogóreczki pycha
Namawiam Cię na placki pomidorowe, rewelacja, bo widzę że mamy kubki smakowe na tych samych falach. Robi się błyskawicznie, i to też ma ogromne zalety, kroisz, siekasz, mieszasz i na patelnię. pięć minut roboty
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Też się obawiałam, że porozwalam jak tak ponacinam, na początku kilka żółtych udało mi się zepsuć, będzie zupa na obiad Zielone drążyły się idealnie, bo twardsze.
Te podsuszone były obrane ze skórki i nawet takie się zrobiły fajne w piekarniku, nie były takie całkiem surowe.
Na stole, ułożone w jednej warstwie trzymały formę, ale w słoiku jeden na drugim nie dały rady Ale smaczne były
Zielonych nie próbowałam na surowo, jakoś nie miałam odwagi
Zobaczymy za parę tygodni, jak się "przegryzą". Eksperymentalnie to potraktowałam i zrobiłam tylko 2 słoiki zielonych. Resztę zieleńców jednak zrobię w occie jako sałatkę.
Pomidorów kiszonych nigdy nie robiłam, jakoś się nie przekonałam do nich.
Kusisz tymi plackami, może w ramach obiadu strzelę w takim razie
Te podsuszone były obrane ze skórki i nawet takie się zrobiły fajne w piekarniku, nie były takie całkiem surowe.
Na stole, ułożone w jednej warstwie trzymały formę, ale w słoiku jeden na drugim nie dały rady Ale smaczne były
Zielonych nie próbowałam na surowo, jakoś nie miałam odwagi
Zobaczymy za parę tygodni, jak się "przegryzą". Eksperymentalnie to potraktowałam i zrobiłam tylko 2 słoiki zielonych. Resztę zieleńców jednak zrobię w occie jako sałatkę.
Pomidorów kiszonych nigdy nie robiłam, jakoś się nie przekonałam do nich.
Kusisz tymi plackami, może w ramach obiadu strzelę w takim razie
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
oczywiście że na obiad, ja jeszcze w tej panierce dziabnęłam paski piersi indyka, palce lizać strasznie to syte bo dużo soku to i dużo mąki
A wracając do pomidorów to mi by do takich suszonych pasowałoby nadzienie o którym pisałam wcześniej -typu pasta: żółty ser+orzechy+czosnek+zielenina, formujesz kulkę, wtykasz i pomidorek jakoś trzyma formę
Mam jeszcze mnóstwo pomidorów to może czerwone tak nadzieję do oliwy (ale też bez skórki).
Zielone jeśli nie dojdą pójdą na kompost, dla mnie są niezjadliwe, ciekawa jestem czy w oliwie się sprawdzą.
I wiesz co..a może tak śliwki węgierki...
Surowa przekąska śliwka bez pestki oczywiście tak częściowo otworzona nadziana serem z połówką orzecha włoskiego w środku jadłaś? (a już z brie albo pleśniowym ).. ciekawe jakie to by było w oliwie
A wracając do pomidorów to mi by do takich suszonych pasowałoby nadzienie o którym pisałam wcześniej -typu pasta: żółty ser+orzechy+czosnek+zielenina, formujesz kulkę, wtykasz i pomidorek jakoś trzyma formę
Mam jeszcze mnóstwo pomidorów to może czerwone tak nadzieję do oliwy (ale też bez skórki).
Zielone jeśli nie dojdą pójdą na kompost, dla mnie są niezjadliwe, ciekawa jestem czy w oliwie się sprawdzą.
I wiesz co..a może tak śliwki węgierki...
Surowa przekąska śliwka bez pestki oczywiście tak częściowo otworzona nadziana serem z połówką orzecha włoskiego w środku jadłaś? (a już z brie albo pleśniowym ).. ciekawe jakie to by było w oliwie
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Jak miałam jeść, skoro dopiero co przepisa stworzyłaś
A może w słodko-kwaśnej zalewie zamiast oliwy? Takiej porządnie słodkiej i porządnie kwaśnej..
Mogłoby też być dobre...
To nadzienie, które robiłam do papryki słodkiej z orzechami, serem kozim i śmietankowym próbowałam na surowo, myślę, że pasowałoby do takich śliwek słodko-kwaśnych...
To nadziewaj czerwone i zdaj relację, to nadzienie z serem żółtym i orzechami bardzo mi się widzi do pomidorów
A może w słodko-kwaśnej zalewie zamiast oliwy? Takiej porządnie słodkiej i porządnie kwaśnej..
Mogłoby też być dobre...
To nadzienie, które robiłam do papryki słodkiej z orzechami, serem kozim i śmietankowym próbowałam na surowo, myślę, że pasowałoby do takich śliwek słodko-kwaśnych...
To nadziewaj czerwone i zdaj relację, to nadzienie z serem żółtym i orzechami bardzo mi się widzi do pomidorów
Pozdrawiam, Dorota