Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Post »

Z tyłu domu jest ogród formalny - kompletnie inny!

Oczywiście w regularnych ramach, wyznaczonych cisowymi żywopłotami - rozkwita bujna,swobodnie rozrastająca się roślinność.

Obrazek

Jest położony na kilku poziomach - tarasy wyznaczone są kamiennymi, suchymi murkami ? wspaniale porośniętymi bylinami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najpierw taras z płyt piaskowca - tam poczęstowano nas herbatą z ciastem

Obrazek

Z tarasu schodzimy na trawnik. Dopiero tu zobaczyłam angielski trawnik idealny ? po prostu niesamowicie gęsty i miękki ! Mimo zwiedzających i swobodnie biegających 2 suczek i kilku kur.

Obrazek

Dębowa pergola z linami jest obsadzona różami , kokornakiem, powojnikami. Prowadzi z tarasu na niższy poziom.

Obrazek

różanka ? to geometryczne rabaty w kamiennych ramach, na środku takiż placyk. Oprócz róż, rosną tam piwonie .

Obrazek

Jeszcze niżej, za kolejnymi suchymi murkami, cudnie obsadzonymi ? dwa poziomy tworzą rozległe trawniki ( do gry w kręgle i do tenisa), otoczone żywopłotami z cisów.

Obrazek

Na głównych rabatach kolory płyną od zimnych (błękity i biel) do gorących (żółcie, pomarańcz), w charakterystyczny dla Gertrude Jekyll
sposób

Obrazek

Z boku sad i ogród kuchenny. Romantyczna studnia, obrośnięta wisterią. Tutaj także jest pięknie!

Obrazek

Obrazek

Ogólnie: piękny dom, pełen uroku i zaczarowany ogród .
Teren zróżnicowany, fajny podział przestrzeni przez żywopłoty, mury, murki (ceglane i kamienne ).

Ogród cudowny ? tętniący życiem, nie jak obrazek do oglądania. Gospodyni przy nas pieliła, przesadzała, biegały psy,łaziły kury...
schodki, przejścia...To bardzo mi się podobało.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

Komentowanie tego piekna jest zbyteczne. ;:63
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

UPTON GREY to po prostu raj :D Ideał, do którego warto dążyć. Oczywiście nie mam szans na taki ogród, bo teren nie ten, klimat zupełnie inny, ale jakaś namiastka... Te kury na tym cudownym, perfekcyjnym trawniku zadziwiły mnie niesamowicie. Czyli można. A może nawet trzeba? Studnia obrośnięta wisterią ;:167 I te dywany bylin. Niby zwyczajnych. Oj tamaryszku, zazdroszczę Ci tej wyprawy. Może kiedyś uda mi się namówić eMa? A może którąś forumową siostrę? Chciałabym, chciała :tan
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Z uwagą i nabożnym skupieniem oglądam zdjęcia z Twojej wyprawy. Toż to esencja ogrodnictwa :!: Ale nic dziwnego - Anglia!
Kury mnie rozbroiły i wyglądają nierealnie! Jeszcze wrócę, by dokładniej wszystko zobaczyć.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Tamaryszek pisze: AGUSKAC - ... Bardzo jestem ciekawa tej Twojej budowli!
Ten mój mur wyszedł dość gruby, był 2-warstwowy wewnątrz biała cegła, na zewnątrz czerwona. Od środka na białą cegłę dokleiłam kamienie, a z tyłu do samego dołu rozebrałam bo się waliło i ułożyłam od nowa czerwone cegły. Tylko zrobiłam babola jak nic!! Czerwone cegły kładłam siedząc w środku i nie położyłam ich naprzemiennie ;:223 3 dolne warstwy wyglądają przez to okropnie ;:306 Widać, że kładł je partacz do kwadratu ;:170 Im wyżej tym lepiej , bo dotarło do mnie, że to cegły właśnie bardziej widać w miniwinniczce, niż mój "efektowny" murek wewnątrz wiaty ;:131

Tak to wyglądało jak zaczynałam:

http://imageshack.us/f/690/p1260211.jpg/

A to widok od zewnątrz. Murek stawiam w wiacie z plandeką, właśnie po to by tej plandeki się pozbyć. Zamiast niej będzie dalszy kawałek czerwonej cegły ( cudnie koślawy :lol: )

http://imageshack.us/photo/my-images/515/p1260192.jpg/

Różnica poziomów wewnątrz wiatki i na skarpie wynosi ok 1,70m . Dlatego cegły pójdzie niewiele, za to kamienia spore ilości. Tego materiału jednak na polach nie brak :)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Ta studnia jest cudna!! To był super pomysł. Całe te ogrody zachwycające, szkoda, że sama nie mogłam w nich pospacerować.
Dzięki za ucztę dla oczu!!
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Czytam relację i oglądam zdjęcia z wielkim zainteresowaniem i wdzięcznością , sama tam się nie wybiorę , a ogrody zawsze mnie interesowały i jak to napisał Zbyszek do śmierci mi się nie znudzą. Proszę wklejaj jak najwięcej zdjęć. W moim małym ogródku i ostrym klimacie z tych roślin mam dużo wieczornika panieńskiego i dobrze kwitnie.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Cofnąłem się do zdjęć z wystawy Gardener's World. Bardzo inspirujące! A rury czy cegły z rozbiórki - skąd ja to znam ;:224 Podobnie ramki z desek w zwiedzanym przez Ciebie ogrodzie.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tamaryszku jak patrzę na Twój ogród to tak jakbym patrzyła na swój, za 10-15 lat, tak sobie wyobrażam .
Ja też założyłam biały kącik teraz na jesieni, tzn. chcę żeby był biało , fioletowy, ew.trochę żółci.- z białą ławeczką pod dębem. Fajnie że masz strumyk naturalny, ja właśnie kopię swój i też chcę mieć mostek-właściwie to pierworodna chce, który będzie prowadził do sadu. Dużo widzę u Ciebie inspiracji , ale tak jak pisałaś na początku, trzeba planować z głową. Mój M. cały czas mówi nie patrz na inne ogrody stworzysz swój własny plan- ale z tego co widzę mój plan jest podobny bardzo do Twojego. Spacer po Twoim ogrodzie, a przede wszystkim Twoje ciekawe opowieści są bardzo cenne, myślałam o białym żwirku nad moim strumykiem już wiem że u mnie się też nie sprawdzi bo mam brzozy -nazywam je śmieciuchy- bo zrzucają liście cały czas, a ich się nie pozbędę.- uwielbiam brzozy. Bardzo podoba mi się twoja gąska czy kaczuszka bardzo gustowna i na swoim miejscu, nie tak jak te wszystkie ogrodowe, kolorowe figurki. Pozwól że będę zaglądać.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Tamaryszku,
Wspaniała relacja! Dzięki Tobie przeniosłam się do angielskich ogrodów nie tylko wirtualnie ;:170
Cudownie skomponowane rabaty, G. Jekyll to prawdziwa mistrzyni kompozycji.
Mam nadzieję, że w przyszłym roku uda mi się zobaczyć te cuda na żywo!
Pozdrawiam serdecznie i czekam na dalszy ciąg, zdjęć pewnie masz tysiące :D
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Izo bardzo dziękuję, zdjęcia zachwycające ! Jestem Ci bardzo wdzięczna za relację z tej wymarzonej wyprawy w krainę jak ze snu, gdzie królują wspaniałe, bujne rabaty, pełne koloru, zapachów i finezyjnych faktur.
Jestem urzeczona detalami, takimi jak piękny ceglany murek z prześlicznym wykończeniem u góry, czy wspaniała kuta, metalowa furtka prowadząca do tego zielonego raju !
Dla mnie niedościgniony ideał, do którego od lat nieudolnie zdążam... Może kiedyś, w kolejnym wcieleniu... :uszy
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja słyszałam anegdotkę o Gertrude, która podobno zawsze nosiła w kieszeniach nasiona roślin, ale nie pamietam jakich.
Będąc u kogoś w ogrodzie ukradkiem siała te nasiona. W ten sposób cała Anglia posiada ogrody bylinowe :D
Powiem szczerze, że ogród na Twoich zdjęciach wygląda dużo lepiej niż na tych z ksiązki.
Pokazałaś go rewelacyjnie
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Witaj Tamaryszku Nie z Tej Ziemi - i znów nie wiem, co napisać....
Nie było mnie długo na forum, więc przeczytałam Twój wątek od początku, żeby uchwycić klimat ogrodu i Twojej osobowości. I wyszło mi na to, że zmienne są ;:oj

Zmiany ogrodowe są niezwykłe, niespodziewane i.. jakże angielskie.
Choć to niewłaściwe podsumowanie - bo zmiany są po prostu 'tamaryszkowe'.
Jestem zauroczona :D Przeglądasz się w ogrodzie jak w lustrze.

Przez lato wędrowałam po Ogrodowisku i z wielką uciechą znalazłam tam twoje ślady :D
Widziałam też, jak łatwo można popaść w zauroczenie stylem Danusi - z różnym zresztą skutkiem.
Cieszę się więc niezmiernie, że zachowujesz swój własny osobisty styl. Jest przepięknie...
Ściskam Cię mocno, Iza
Ula
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”