Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Post »

Kostka wygląda super i tak też będzie się prezentować w ogrodzie ;:333 czy ograniczy Twoje zapędy w powiększaniu rabat ;:306 Nie wiem ja udaje Ci się powstrzymać przed zakupami nasionek , nie kusi ? siedzę w chacie dawno nie byłam w mieście ale moje dziecię jeżdzi często i jak coś nowego wypatrzy to zaraz dzwoni czy nie jestem zainteresowana , no nie jestem bo ja wolała bym sama poprzekładać te torebki :lol:
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuś , :wink: będziesz miała taki klar z rabatkami aż miło. ;:oj Opowiadaj, jak się robi takie kostki. :?:
Mój sąsiad ograniczył rabatki takim obrzeżem z polnych kamieni na zaprawie cementowej.
Wygląda to też ciekawie. Tylko od tamtego czasu ich ogród wciąż wygląda tak samo.
Też tego chcesz :?: :uszy
I po co ten śnieg tak sypie i sypie. ;:219
:wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tym chyba nikogo nie zaskoczę, ale...wróciła zima. Jest biało. Wszędzie biało.
Dzisiejszy widok działki:
Obrazek

Widzę, że produkcja M zrobiła wrażenie. Bardzo się ucieszył. Pozwolicie, że odpowiem hurtem. Pomysł w zasadzie jest ściągnięty z Forum. Znalazłam kiedyś wątek jak Józef objaśniał swoja produkcję obrzeży - betonowych palików. Bardzo mi się spodobały. Ich cena również. Latem byliśmy u christinkrysi i tam widzieliśmy kostki produkcji Jej M. Ładne, z kamykami. Aż któregoś dnia M stwierdził, że kupi zaprawę murarską i spróbuje coś zrobić. Jako forma służą pudełka po sałatce z B. ( musimy je regularnie jeść, bo foremki niszczą się :roll: ). Z samej zaprawy kostki były zbyt delikatne. Potrzebny jest jeszcze cement i piasek. Wszystko razem miesza w wiaderku i napełnia wysmarowane wewnątrz olejem pudełka. 2 dni schną i robi kolejne. Koszt zaprawy i cementu to ok. 20zł. Z tego wychodzi ponad 100 kostek.
Tak dobrze Mu idzie, że wszystko wskazuje na to iż wiosną będziemy potrzebowali tira by przewieźć ten bruk na działkę :;230

Krystianie dobrze to ująłeś. Dobra wymówka to podstawa.

Ewa to naprawdę jest łatwe i tanie. Poza tym Wy macie sporo miejsca, więc produkcja w niczym by nie przeszkadzała.

Halinko mam nadzieję, że mój opis jest czytelny i wystarczający. Formę można wybrać inną. Zależy co się ma lub potrzebuje. Cieszę się, że pomysł spodobał. Sama wiesz, że działka to skarbonka bez dna. I trzeba ciąć koszty gdzie się da.

Grażynko jak widzisz to metoda gospodarcza. Nie jest trudne, a tanie. Można się pobawić.

Elu też mi się wydaje, że takie obrzeże raczej mnie nie powstrzyma ;:224 jak będę w desperacji. Wcale mnie nie dziwi, że nie chcesz by córcia kupowała. Przecież największa frajda to właśnie oglądanie i mieszanie w tych nieprzyzwoicie kolorowych stojakach na przedwiośniu. Na razie łatwo się powstrzymać, bo tylko w Nomi widziałam nasiona. W moim ogrodniczym są dopiero na etapie wykładania, ale już pierwszy zakup zrobiłam - przypołudniki. Cena jednak mnie zmroziła. Prawie 3 zł. Wydaje mi się, że drogo.

Krysiu chyba wiem o czym mówisz. Masz rację. Nie lubię mieć wszystkiego od linijki i wciąż tak samo. Działka wciąż się zmienia. Też mam obrzeża z kamieni polnych, ale bez zaprawy. Jak jest potrzeba to zmieniam kształt rabaty czyt. poszerzam ;:224 Te nowe kostki mają taki kształt by tworzyć koło. To przede wszystkim będą obrzeża pod drzewa. Tam już istnieją rabaty, ale są one dużym wyzwaniem dla M przy koszeniu trawy.

Na osłodę coś różowego...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Pomysłowy Dobromir z twojego M-a, a teraz w sam raz okazja popracować w domu.
Wiosną będzie jak znalazł.
Mnie chodzi po głowie pomysł na cokoliki na figurki i ozdoby ogrodowe z zaprawy i steropianu, żeby były lżejsze.
Ale pomysł jeszcze muszę dopracować. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Śliczne goździki. ;:333 Zobaczymy co wyjdzie z moich siewek. ;:173
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

IZO z tego przepisu na kostkę to i ja skorzystam ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

o jakie delikatne,subtelne róże,,,ładniutkie ;:108
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Niech tylko moje szczęście wróci z pracy-zaraz mu pokażę, co napisałaś :D Są w ogrodzie miejsca, które już się nie zmienią, bo zwyczajnie się nie da. Krawężniki do dróżki idealne z tej kostki będą :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Iza ile masz zrobionych kostek i ile waży jedna kostka?
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Iza, witam :wit
Kostka budzi emocje ;:224
Pogratuluj M pomysłu i wykonania ;:180
Przyszłam się pochwalić, że dostałam katalog ;:196 , dzięki Tobie.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Izuniu, :D jak widzisz, nowe inspiracje dla Twojego M. płyną z forum od koleżanek. ;:138
Teraz czas na cokoliki i może poidełka dla ptaszków. ;:173
Przecudne te różowości na dzisiaj, takie delikatniutkie. ;:oj
Miłego dnia ;:3
:wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Choć za oknem wciąż zima, to w domu kwitną gałązki forsycji - i od razu łatwiej czekać na wiosnę.
Bronię się jak mogę przed kupowaniem kolejnych nasion, ale dziś uległam maciejce i przypołudnikom. Coraz trudniej będzie walczyć z manią kupowania, bo sezon ogrodniczy wkracza do kolejnych sklepów :roll:

Grażynko taki cokolik a nawet murek to i mi od dawna chodzi po głowie. Tylko ten "mój" widzę z czerwonej cegły...

Krystianie wszystkie goździki są śliczne. Na pewno będziesz zadowolony ze swoich. Tym bardziej, że sam siałeś.

Witaj Danusiu! Dawno Cię nie było...Cieszę się, że mogłam się przydać.

Dziękuję Aniu! Ładnie to ujęłaś - subtelne...Szkoda tylko, że bezimienne :wink:

Ewuniu mam nadzieję, że M już przekonany. Tylko czy znajdzie czas...

Graziu witaj! Cudna przemiana z księgowej na Grazię ;:138 Na dzień dzisiejszy jest 330 kostek. Wystarczy to obrzeża do 10 drzew. Plany są by dobić do 400 sztuk. Waga jednej kostki to ok. 0.6kg - będzie co dźwigać na działkę ;:224

Justynko dziękuję w imieniu M. Nie muszę chyba mówić, że pochwały i uznanie z Fo bardzo Go cieszą. A co do katalogu...to cieszę się, że Ty się cieszysz ;:108

Krysiu sama wiesz, że FO to nieustające źródło inspiracji i...chciejstw. Poidełko może nie, ale cokolik pewnie jakiś powstanie.

Czas przedstawić kwitnące krzewy:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Produkcja kostek pewnie wkracza w decydującą fazę :wink: Moje szczęście jeszcze nic nie mówi, czekam na decyzję. Pogoda wciąż taka, że żyć się odechciewa :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”