Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory

Post »

Przede wszystkim trzeba uzupełnić niedobór potasu . Wysiejesz jak najwcześniej. 0,5 kg siarczanu potasu na 10 m2 i trzeba przekopać glebę na 10-15 cm/ na pół szpadla/. Nie zagrabiać. Przed siewem warzyw wysiejesz z kolei 0,8 kg saletrzaku na 10 m2 i dopiero zagrabisz. Pogłównie możesz zasilić rośliny podlewając je roztworem saletry potasowej w ilości 5 dkg na 10 l wody.

Jeśli chcesz uprawiać coś pod folią to nawożenie będzie trochę inne.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Dziękuje bardzo ,wszystko zapisałam i po niedzieli kupię nawóz,folii nie posiadam.Jak mam skopane na jesień to po rozsypaniu nawozu mogę jeszcze raz skopać i czy mogę użyć tego obornika do nawożenia rzędowego?
Pozdrawiam Teresa ;:196 ;:180
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Najlepiej byłoby na całości zastosować obornik i uzupełnić go potasem/ kurzy zawiera go mało w stosunku do azotu/. Nad tym tez się zastanawiałem. Ale nie wszystkie warzywa mogą rosnąć na świeżym oborniku stąd taka a nie inna koncepcja. Te ilości nawozów obliczone są do najniższych liczb granicznych tak, że jest tu jeszcze pewien margines do zastosowania obornika. Ale..... Na tej powierzchni , gdzie zamierzasz nawozić rzędowo ogórki czy pomidory czy inne warzywa nie rozsypujesz saletrzaku. Azot będzie z obornika.

To nie ważne, że masz skopane na jesień. Nawóz potasowy musi być wymieszany z glebą i dlatego trzeba to przekopać ale nie tak głęboko jak na jesieni. Gdyby analiza była zrobiona jesienią, pracy byłoby mniej. Wtedy nawóz byłby dany na jesień , przed ryciem.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Dzięki, tak właśnie zrobię . :wit

Pozdrawiam Teresa
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

W przypadku nawożenia rzędowego pomidory będą wymagały dwukrotnego pogłównego nawożenia miedzy rzędy saletrą potasową a ogórki raz przed położeniem się pędów na ziemi.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Zamiast kopać jeszcze raz można ew. zastosować glebogryzałkę. Praca lżejsza, a i wymieszane lepiej.
Pozdrawiam
Adam
Tomi9
50p
50p
Od: 17 maja 2013, o 21:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam
Przygodę z pomidorkami zacząłem w zeszłym roku ale mimo ogromnej wiedzy zaczerpniętej z forum nie ustrzegłem się różnych błędów. W tym roku chciał bym się poprawić więc zrobiłem badanie piaszczystej przepuszczalnej gleby i wyszła niestety dość "sterylnie":
http://i884.photobucket.com/albums/ac44 ... 989890.jpg

Proszę o podpowiedź w nawożeniu i przygotowaniu ziemi pod foliakiem (8m x 5m). W zeszłym roku nawoziłem rzędowo, 3 tygodnie przed wysadzeniem, przekompostowanym obornikiem końskim co spowodowało w pierwszych miesiącach skręcanie czubków i wolniejszy wzrost, potem pomidorki wyszły na prostą, a w sierpniu zaczęły się niedobory. Zaliczyłem też pojedyncze przypadki zgnilizny wierzchołkowej a niektóre gatunki np bawole s. miały zielone piętki. Stosowałem się do wielu podpowiedzi np. opryski mleczanem wapnia, magnezem.

W tym roku do dyspozycji mam również 4-5szt. 70litrowych worków z praktycznie czystym, przekompostowanym od września zeszłego roku obornikiem końskim. Założę też linie kroplującą podłączoną do 1m3 baniaka z wystaną wodą - może wykorzystać do podania papu...
Na wiosnę zrobię pokrzywówkę i zaopatrzę się w co podpowiecie.

Zimy u nas jak nie było tak nie ma, więc chyba można zacząć działać :)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeśli miałbym na podstawie tych wyników określić miejsce zamieszkania niechybnie wskazałbym- Pustynia Błędowska :lol:

Przede wszystkim glebę trzeba doprowadzić do stanu używalności. Do tego obornika potrzebny Ci będzie superfosfat wzbogacony , siarczan potasu, siarczan magnezu , saletra wapniowa i saletra potasowa. Już teraz trzeba skorzystać z okazji, że gleba nie jest zmarznięta, rozrzucić równomiernie obornik po całości w ilości 40 kg na 10 m2 oraz rozsypać też równomiernie superfosfat wzbogacony w ilości 0,6 kg/10m2 oraz siarczan potasu w ilości O,4 kg/10m2 i siarczan magnezu w ilości 1,2 kg/ 10 m2. Najpierw oczywiście rozsyp nawozy byś nie musiał deptać po gnoju. Obornik wraz z nawozami trzeba przykopać na ok 15 cm. Po wysadzeniu rozsady każdy pomidor podlejesz roztworem saletry wapniowej 0,5 % po ok 1 l pod krzak.
Jeśli chodzi o linię kroplującą to chcąc podawać pożywkę trzeba mieć możliwość dokładnego wymieszania nawozów z wodą . Jeśli nie będziesz kroplował to musisz pomidory dwukrotnie w sezonie zasilić pogłównie 0,5 % roztworem saletry potasowej i saletry wapniowej /2,5 dkg saletry potasowej + 2,5 dkg saletry wapniowej na 10 l wody/.

Na jesień wapnowanie .
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Praktycznie musisz rozrzucić cały obornik który masz. Taki worek 70 l będzie ważył około 40 kg. Gleba jest podejrzewam bardzo przepuszczalna i po takim nawiezieniu musisz pilnować jej wilgotności. Poza tym ma małą zdolność zatrzymywania składników trzeba więc ją wzbogacać systematycznie w próchnicę.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Tomi do takiego piachu konieczny jest dodatek gliny.
Inaczej, to tak jakby nawozić ziemię w wielkim sicie, wg mnie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Dziś odebrałam wyniki gleby. Próbka spod folii. Jak na moje oko, to za dobrze to nie wygląda, niemniej jednak wydaje mi się, że jest tu odpowiedź na zieloną piętkę. Nadmiar wapnia i magnezu.
Gdybyś forumowicz znalazł chwilę i spojrzał na poniższa analizę i się wypowiedział, byłabym Ci bardzo wdzięczna :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... a20f9.html
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Tomi9
50p
50p
Od: 17 maja 2013, o 21:13

Post »

Dzięki za chirurgicznie precyzyjne wskazówki :D, w tym roku powalczę jeszcze z piachem a na następny rok pomyślę o wymianie części ziemi. forumowicz trafiłeś dokładnie -worki ważą około 40 kg, będę też pamiętał o utrzymaniu wilgotności do samego wysadzenia. Linie kroplującą zakładam na pewno bo mam już zakupioną na jesieni (nie chciałem obciążać teściów a na działce nie zawsze mogę być przynajmniej raz w tygodniu). W weekend biorę się do roboty, temperatury mają być wiosenne ;:333
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Pomoro- nie jestem znawcą w zakresie uprawy raczej zupełnym laikiem moje warzywa to czysty przypadek albo się uda albo nie mam gliniastą ziemię w tamtym roku na jesień zrobiłam mały placyk pod ziemniaki i jeszcze nic nie dawałam z gnoju ani nawozów tylko przekopane żeby ziemia przemarzła i łapnęła powietrza na wiosnę konieczny gnój to wiem ale co mogę jeszcze zrobić żeby ziemia była lżejsza i bardziej kaloryczna czyli urodzajna tak prosto jak możesz kompletnie nie jarzę tych symboli potasów,saletry i takich tam.Przepisałam mniej więcej rady jakie dawałeś przed chwilą ale to dotyczyło ziemi piaszczystej co byś zrobił z moim ugorkiem? ;:131
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”