Papryczka chili-jak pielęgnować
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Też mi się strasznie podoba Tym bardziej,że ma niecałe 10cm wysokości.
Niestety na resztę ostrych trzeba poczekać Za to słodkie z własnego ogródka już chrupałam
Niestety na resztę ostrych trzeba poczekać Za to słodkie z własnego ogródka już chrupałam
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
u mnie ostre rosną w gruncie i przez tą pogodę pozrzucały trochę zawiązków, więc dopiero nadrabiają. Za to fioletowe ozdobne z akcji pięknie ozdabiają mi parapet i mają masę owocków Ale i tak z co niektórymi pokazywanymi tutaj pięknościami nie mogą się równać
Meduza na pewno dołączy do listy chciejstw
Meduza na pewno dołączy do listy chciejstw
Ania
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Rzeczywiście warta zapamiętania:).
Efekt ciekawy.
Efekt ciekawy.
- SandraABC
- 1000p
Hihi nasiona od dobrej duszy to i rośnie
Jedynie Twilight się ociąga ... pierwszy owoc zawiązał dopiero - nie wiem dlaczego ...
Jedynie Twilight się ociąga ... pierwszy owoc zawiązał dopiero - nie wiem dlaczego ...
Po raz pierwszy uprawiam papryki , bałam się , że nic z tego nie będzie ale chyba nie jest tak źle ... rosną pod folią , sadzone pod koniec maja ...
Hot Banana i Bhut Jolokia - rosła jak szalona , w końcu zaczęła zawiązywać
Świński ogonek i Ceyenne Long Slim
Aji Lemon Drop i nie wiadomo co znaczy NN
Niektóre produkują sporo wilków , obrywać je by nie obciążać roślin ? pewnie gdzieś w wątku jest informacja na ten temat ostatnimi czasy rzadko bywam na forum ze względów zdrowotnych , może zimą nadrobię stąd prośba o info w tym temacie
Hot Banana i Bhut Jolokia - rosła jak szalona , w końcu zaczęła zawiązywać
Świński ogonek i Ceyenne Long Slim
Aji Lemon Drop i nie wiadomo co znaczy NN
Niektóre produkują sporo wilków , obrywać je by nie obciążać roślin ? pewnie gdzieś w wątku jest informacja na ten temat ostatnimi czasy rzadko bywam na forum ze względów zdrowotnych , może zimą nadrobię stąd prośba o info w tym temacie
To może i ja pokaże swoją pierwszą bardzo późną (połowa kwietnia) hodowlę parapetową:
Piri Piri
Habanero Orange
Bishop
Cherry
Explosive Ember
Ciekawe czy w tym roku dojrzeją.
Piri Piri
Habanero Orange
Bishop
Cherry
Explosive Ember
Ciekawe czy w tym roku dojrzeją.
- SandraABC
- 1000p
Tija NN - no name ... czyli odmiana nie ustalona. Jeżeli masz nasiona z akcji i jeszcze się trafi,że ode mnie to jest Explosive Ember mieszany z półostrą ozdobną. U mnie z tych nasion wyrosły calkiem różne krzaki , jeden bardziej EE a drugi kompletny mix
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
To ja pokażę różnicę miedzy moimi chilli z growboxa, a tymi na dworzu. Jak może jeszcze pamiętacie z tych doświetlanych papryczki już skonsumowane.
Te trzymane na dworzu dopiero niedawno zaczęły zawiązywać owoce, ale krzaki wiadomo mają więcej miejsca, są znacznie większe, przez co mają tez więcej zawiązków.
Na tym krzaku naliczyłam wczoraj 67 ładnie zawiązanych papryczek, aż sama nie wierzyłam
Jeśli większość z owoców się utrzyma i zaczną dojrzewać, to krzaczek będzie wyglądać jak choinka z czerwonymi lampkami
Te trzymane na dworzu dopiero niedawno zaczęły zawiązywać owoce, ale krzaki wiadomo mają więcej miejsca, są znacznie większe, przez co mają tez więcej zawiązków.
Na tym krzaku naliczyłam wczoraj 67 ładnie zawiązanych papryczek, aż sama nie wierzyłam
Jeśli większość z owoców się utrzyma i zaczną dojrzewać, to krzaczek będzie wyglądać jak choinka z czerwonymi lampkami
Mógłby ktoś wyjaśnić dlaczego krzak poniżej jest taki "obskubany" z liści prawie do połowy? Chyba, że liście same odpadły. Jeśli oberwane pomoże to jakoś roślinie czy zaszkodzi?
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Część liści przy samej ziemi sama odpadła, a potem jak wyrastały na tym odcinku wilki to też oberwałam, aby wyprowadzić krzak do formy piennej Wyżej już liści nie ruszałam, a ilośc zawiązanych owoców raczej świadczy o tym, że to roślinie nie zaszkodziło
Sandra , nasiona dostałam od forumki która ma ją z akcji sprzed dwóch lat , ponoć to papryczka ozdobna tyle wiem Wysokość roślin 15 cm , owoce do tej pory były ciemno fioletowe teraz pojawiają się żółto czerwone przebarwienia niby coś jak EE znaczy że nasionka mogą być od Ciebie o ile 2 lata temu brałaś udział w akcji .SandraABC pisze:Tija NN - no name ... czyli odmiana nie ustalona. Jeżeli masz nasiona z akcji i jeszcze się trafi,że ode mnie to jest Explosive Ember mieszany z półostrą ozdobną. U mnie z tych nasion wyrosły calkiem różne krzaki , jeden bardziej EE a drugi kompletny mix
- SandraABC
- 1000p
Brałam udział Ale nie wysyłałam nasion - ze względu na wysokość o której piszesz to może być coś w stylu Twilight U mnie też są takie malutkie ;)